Με απώλειες ξεκίνησε η συνεδρίαση της Παρασκευής για τις
ευρωπαϊκές αγορές, καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να αξιολογήσουν πλήρως την
εμπορική συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ, μετά την κοινή ανακοίνωση που αποκάλυψε νέες λεπτομέρειες για το deal. Σύμφωνα με αυτές, η ΕΕ σχεδιάζει να αγοράσει ενέργεια αξίας 750 δισ. δολαρίων από τις ΗΠΑ, ενώ οι αμερικανικοί δασμοί σε αυτοκίνητα και ανταλλακτικά από την Ευρώπη, που μειώθηκαν στο 15%, θα εφαρμοστούν αναδρομικά από την 1η Αυγούστου.
Η συμφωνία, που είχε επιτευχθεί τον προηγούμενο μήνα, προβλέπει επίσης ότι η ΕΕ θα επενδύσει τουλάχιστον 600 δισ. δολάρια στις ΗΠΑ, με αντάλλαγμα την καθιέρωση συνολικών δασμών στο 15%, αντί του 30% που είχε απειλήσει ότι θα επιβάλει ο Ντόναλντ Τραμπ.
Επιπλέον, τα φαρμακευτικά προϊόντα που εξάγονται από την ΕΕ προς τις ΗΠΑ θα έχουν ανώτατο δασμό 15%, κάτι που μείωσε ορισμένες ανησυχίες, καθώς προηγουμένως ο Τραμπ είχε απειλήσει με δασμούς έως και 250% στον κλάδο. Ο δείκτης Stoxx Europe Pharmaceuticals & Biotechnology έκλεισε τελικά με άνοδο περίπου 0,6% την Πέμπτη.
Αντίθετα, οι μετοχές του κλάδου των
αυτοκινητοβιομηχανιών έκλεισαν αρνητικά, καθώς η αγορά αντέδρασε στον «υποθετικό» χαρακτήρα των χαμηλότερων δασμών. Οι αρμόδιοι επιβεβαίωσαν ότι οι δασμοί σε ευρωπαϊκές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ δεν θα μειωθούν άμεσα, παρά μόνο αφού η ΕΕ χαμηλώσει τους δικούς της βιομηχανικούς δασμούς.
Όσον αφορά τη σημερινή συνεδρίαση, ο πανευρωπαϊκός δείκτης
Stoxx 600 υποχωρεί οριακά κατά 0,06% και διαπραγματεύεται στις 558,72 μονάδες. Ο γερμανικός
DAX κινείται πτωτικά κατά 0,17% στις 24.249,07 μονάδες, ο βρετανικός
FTSE 100 καταγράφει απώλειες 0,19% στις 9.291,62 μονάδες και ο γαλλικός
CAC 40 χάνει 0,05% στις 7.934,28 μονάδες. Αντίθετα, στην περιφέρεια, ο ισπανικός
IBEX 35 ενισχύεται κατά 0,21% στις 15.317,95 μονάδες και ο ιταλικός
FTSE MIB κερδίζει 0,05% στις 43.033 μονάδες.
Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr
Ειδήσεις σήμερα:
Μητσοτάκης και Μέρντοχ δείπνησαν σε ψαροταβέρνα της Τήνου
Άγρια δολοφονία 39χρονης στις ΗΠΑ: Τη σκότωσε ο σύζυγός της για να μην καταθέσει για την κακοποίησή της - Ακόμα αναζητείται το πτώμα της
Μεταμορφωμένη η Σερένα Γουίλιαμς: Οι φωτογραφίες της με μαγιό αφού έχασε 14 κιλά - Ποιο φάρμακο αποκάλυψε ότι χρησιμοποίησε