Η επόμενη ημέρα από τις κυβερνητικές ανακοινώσεις για τις προμήθειες των τραπεζών βρίσκει τα πιστωτικά ιδρύματα να εξετάζουν εκ νέου τα δεδομένα που δημιουργούν τα 350 εκατ. ευρώ (200+150 εκ ευρώ) που θα λείψουν σταδιακά από τα ταμεία τους.
Ο λογαριασμός δεν είναι ίδιος για όλες τις τράπεζες και ασφαλώς επιβαρύνει τις τράπεζες που έχουν πιο διευρυμένη καταθετική βάση.
Έτσι ο λογαριασμός μοιράζεται με τρόπο τέτοιο που μια εκ των συστημικών τραπεζών να επιβαρύνεται με περίπου το 50% του συνολικού κόστους σε ό,τι αφορά τις προμήθειες ενώ για δύο τράπεζες μαζί, το κόστος διαμορφώνεται στο 1/3 του συνόλου.
Επομένως ο τρόπος αντιμετώπισης του θέματος δεν θα είναι ο ίδιος από όλες τις τράπεζες. Θα έχει όμως κάποια κοινά χαρακτηριστικά.
Μελέτη όλων των προμηθειών και αναζήτηση αντισταθμίσματος των απωλειών
– Οι τράπεζες θα μελετήσουν το σύνολο των προμηθειών και θα επανεξετάσουν τις προμήθειες εκείνες που ενδέχεται να αυξήσουν ή τις εργασίες εκείνες που προσφέρονται σήμερα χωρίς προμήθειες.
Πέραν από την ενίσχυση των προμηθειών για τις εργασίες wealth και bancassurance ίσως να πρέπει να αναμένεται και μια ενίσχυση σε ό,τι αφορά τα έξοδα δανείων εφόσον αυξηθεί η πιστωτική επέκταση ιδιωτών.
Οι τράπεζες συζητούν επίσης να βάλουν κάποιο fee στην τήρηση λογαριασμών πληρωμών ιδιωτών– ήδη κάποια τράπεζα το πράττει- αλλά σε καμία των περιπτώσεων όταν αυτοί οι λογαριασμοί είναι μισθοδοσίας ή συνταξιοδοτικοί.