Η αληθινή αξία των αβγών Fabergé

Η αληθινή αξία των αβγών Fabergé

Η ιστορία ξεκινά το Πάσχα του 1885 όταν ο Τσάρος Αλέξανδρος Γ΄ δώρισε στη σύζυγό του ένα σχεδόν εκκεντρικό, πρωτότυπο και εντυπωσιακό διακοσμητικό αβγό

Η αληθινή αξία των αβγών Fabergé
Ηταν μια γενναιόδωρη κίνηση το αποτύπωμα της οποίας θα απασχολούσε τους συλλέκτες τέχνης ενάμιση αιώνα αργότερα. Για να καταλάβει κανείς την αξία που έχουν για τους όπου γης συλλέκτες τα περίφημα αβγά του οίκου Fabergé, φτάνει να ανακαλέσει στη μνήμη του το διαγκωνισμό μεταξύ Τζορτζ Κλούνεϊ και Βενσάν Κασέλ στην ταινία «Ocean’s Twelve», με επίδικο το Imperial Coronation Egg – ελληνιστί το Αβγό της Αυτοκρατορικής Στέψης. Εκείνο δηλαδή που εμπνεύστηκε, σχεδίασε και κατασκεύασε το 1896 ο Πίτερ Καρλ Φαμπερζέ προς τιμήν της αυτοκράτειρας Αλεξάνδρας, συζύγου του Τσάρου Νικόλαου Β΄.

Για να αντιληφθεί βέβαια κάποιος το γεγονός πως τα εν λόγω αβγά -50 στον αριθμό που κατασκευάστηκαν από το 1885 μέχρι το 1917 όταν η Οκτωβριανή Επανάσταση έφερε την ανατροπή της ρωσικής μοναρχίας- δεν συγκινούν μόνο λόγω της αξίας τους, αλλά κυρίως εξαιτίας της επινοητικότητας με την οποία είναι φτιαγμένα. Aρκεί να θυμηθεί κανείς τη ρεπλίκα του ίδιου αβγού μέσα στην οποία ο Τζέιμς Μποντ καταχωνιάζει έναν κοριό στο φιλμ «Επιχείρηση Octopussy».

Απαράμιλλα έργα τέχνης

Μπορεί τα πρωτότυπα αβγά του ρωσικού οίκου να γίνονται ανάρπαστα κάθε φορά που βγαίνουν σε κάποια δημοπρασία και να πωλούνται σε ποσά πολλαπλάσια από εκείνα που προβλέπουν συνήθως οι εκτιμητές, ωστόσο είναι η μαστοριά, η λεπτομέρεια και η ιδιαίτερα προωθημένη για την εποχή τους τεχνολογία, που τους έχει προσφέρει διά βίου το χρίσμα του μοναδικού. Για την ιστορία, αξίζει να θυμόμαστε πως το Imperial Coronation Egg, το οποίο κρύβει στα σπλάχνα του μία μινιατούρα της κόκκινης άμαξας που μετέφερε την τσαρίνα στον καθεδρικό της Μόσχας για τη στέψη της τον Μάιο του 1897, ανήκε έως το 2004 στον Μάλκολμ Φορμπς -συλλέκτη και εκδότη του ομώνυμου περιοδικού- ενώ πλέον έχει περάσει στην ιδιοκτησία του Ρώσου ολιγάρχη Βίκτορ Βέξελμπεργκ. Θρυλείται μάλιστα πως ο τελευταίος δαπάνησε 100 εκατομμύρια δολάρια της περιουσίας του, για να δηλώνει σήμερα υπερήφανος κάτοχος 9 αβγών Fabergé.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: https://www.newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δείτε Επίσης