Κατασκευές: Το Ταμείο Ανάκαμψης απογειώνει τον τεχνικό κλάδο – Στα €18 δισ. ο κύκλος εργασιών το 2025

Κατασκευές: Το Ταμείο Ανάκαμψης απογειώνει τον τεχνικό κλάδο – Στα €18 δισ. ο κύκλος εργασιών το 2025

Αυξημένες οι ανάγκες χρηματοδότησης - Αγκάθι οι εγγυητικές και οι καθυστερήσεις στις πληρωμές από το δημόσιο - Τι δείχνουν τα στοιχεία μελέτης του ΙΟΒΕ

kataskeves
Ισχυρή ανοδική πορεία εκτιμάται ότι θα σημειώσει την επόμενη τριετία (2024-2026) ο κύκλος εργασιών του κλάδου των κατασκευών που επωφελείται από την χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης, τους πόρους του ΕΣΠΑ και τις ιδιωτικές επενδύσεις.

Ωστόσο η μεγάλη πρόκληση του πλήθους των διαθέσιμων πόρων, αυξάνει και την ανάγκη πρόσθετου τραπεζικού δανεισμού καθώς υπολογίζεται ότι μέχρι το 2026 θα απαιτήσει για τις τεχνικές εταιρείες δαπάνες από 972 εκατ. έως 1,7 δισ. χωρίς προφανώς να υπολογίζεται στα μεγέθη αυτά το κόστος των μεγάλων έργων παραχώρησης (Αττική Οδός, Εγνατία κ.α).

Με βάση την μελέτη του ΙΟΒΕ για την πορεία και τις προοπτικές του κλάδου που παρουσιάστηκε χθες και εκπονήθηκε για λογαριασμό του ΤΜΕΔΕ (Ταμείο Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων), ο ετήσιος κύκλος εργασιών των κατασκευαστικών εταιρειών θα υπέρ-διπλασιαστεί σε σύγκριση με το επίπεδα του 2020. Αυτό σημαίνει ότι θα ξεπεράσει τα 18 δισ. ευρώ το 2025 από 10,3 δισ. ευρώ το 2022).

Ώθηση στην μεγάλη αυτή ανάπτυξη θα δώσουν πρωτίστως οι επενδύσεις σε υποδομές και κατασκευαστικά έργα πλην κατοικιών, αλλά και η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα, η οποία προβλέπεται να ενισχυθεί κατά 56% συγκριτικά με το 2022.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Τριγμοί στο μέτωπο της πρότασης δυσπιστίας: Οξείες αντιδράσεις μετά την αποκάλυψη Παππά για προσυνεννόηση

Τι σημαίνει το μήνυμα Καραμανλή ότι δεν κρύβεται πίσω από την ασυλία του - Πυρ ομαδόν της αντιπολίτευσης

Στον τάκο του Survivor και η «βασίλισσα» των Μπλε - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης