Δυο νέα βιβλία για το φορολογικό δίκαιο από τον Πέτρο Πανταζόπουλο

Δυο νέα βιβλία για το φορολογικό δίκαιο από τον Πέτρο Πανταζόπουλο

Η παρουσιάση έγινε σε ειδική εκδήλωση παρουσία καθηγητών πανεπιστημίου, ανώτατων δικαστικών και στελεχών του φορολογικού συστήματος

Pinakothiki_13
Με μεγάλη επιτυχία και παρουσία πανεπιστημιακών καθηγητών, ειδικών του φορολογικού δικαίου, ανώτατων δικαστικών λειτουργών, στελεχών του φορολογικού συστήματος και διακεκριμένων δικηγόρων έγινε στο αμφιθέατρο της Εθνικής Πινακοθήκης η παρουσίαση των δύο τελευταίων βιβλίων του Πέτρου Πανταζόπουλου (στη φωτογραφία δεύτερος απο δεξιά μαζί με τους ομιλητές), δικηγόρου, διδάκτορα και μεταδιδάκτορα της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και εταίρου μίας εκ των κορυφαίων δικηγορικών εταιρειών της Αθήνας, της Φορτσάκης Διακόπουλος και Συνεργάτες.

        Για τα βιβλία με τίτλους «Η εξουσία του διοικητικού δικαστή επί φορολογικών διαφορών» (2022) και «Δικονομία των φορολογικών διαφορών» (2023) αλλά και για την επιστημονική και επαγγελματική πορεία γενικά του συγγραφέα μίλησαν ο ομότιμος καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θεόδωρος Φορτσάκης, η αναπληρώτρια καθηγήτρια της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Κατερίνα Σαββαΐδου, ο επίκουρος καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Εμμανουήλ Μαστρομανώλης και ο πάρεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Νικόλαος Σεκέρογλου. Στο πλαίσιο των εισηγήσεών τους οι ομιλητές ανέδειξαν τόσο τα κρίσιμα σημεία των έργων και τη συνεισφορά τους στη διαδικασία επίλυσης των φορολογικών διαφορών όσο και την προσφορά του συγγραφέα στη νομική επιστήμη, ως ένα εκ των σπανίων παραδειγμάτων θεωρητικών επιστημόνων, που συνδυάζει, επίσης, πλούσια και συμπαγή δικηγορική εμπειρία.
Sample__270
Ο συγγραφέας κ. Πέτρος Πανταζόπουλος (αριστερά) με τον διακεκριμένο δικηγόρο, ειδικό σε θέματα Φορολογικού Δικαίου Γιώργο Μυλωνογιάννη


Κλείσιμο
Το έργο «Η εξουσία του διοικητικού δικαστή επί φορολογικών διαφορών» αναλύει τις ρυθμίσεις του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας όσον αφορά τις εξουσίες του δικαστή, όταν εξετάζει μία προσφυγή κατά φορολογικής και τελωνειακής πράξης ή παράλειψης. Με το Ν 3900/2010 ο νομοθέτης εισήγαγε ειδικούς δικονομικούς κανόνες επί των διαφορών αυτών ειδικά, με σκοπό την επαναρρύθμιση της δικαιοδοσίας του δικαστηρίου, με άξονα την οικονομία της δίκης και την αποφυγή παρελκύσεων και άσκοπης παράτασης εκκρεμοτήτων. Η μελέτη ερευνά την αναγκαιότητα, τη νομιμότητα αλλά και την αποτελεσματικότητα των εν λόγω ρυθμίσεων. Σκοπός της είναι, επίσης, να καταδείξει, αν δέκα και πλέον χρόνια από την εισαγωγή των ρυθμίσεων, αυτές πέτυχαν τους σκοπούς για τους οποίους τέθηκαν. Από την άποψη αυτή συνιστά χρήσιμο ερμηνευτικό εργαλείο των δικονομικών κανόνων για τη μεταχείριση των φορολογικών υποθέσεων τόσο για δικηγόρους της πράξης όσο και για διοικητικούς δικαστές.
Pinakothiki_12
Φωτογραφία από την εκδήλωση παρουσίασης των δύο βιβλίων που έγινε στην Εθνική ΠΙνακοθήκη


Το βιβλίο «Η δικονομία των φορολογικών διαφορών» πραγματεύεται τις βασικές έννοιες και το κανονιστικό πλαίσιο σχετικά με τη διαδικαστική και δικαστική επίλυση των φορολογικών διαφορών. Σκοπός του είναι να αναδείξει και να αναλύσει τις ιδιαιτερότητες που εμφανίζει η επίλυση αυτού ειδικά του κλάδου διαφορών, λόγω κυρίως των εξαιρετικών κανόνων που εισήχθησαν τα τελευταία χρόνια στα οικεία νομοθετήματα (Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας, Κώδικας Διοικητικής Δικονομίας κ.λπ.). Ιδιαιτερότητες που οδήγησαν στη συνέχεια τόσο στην θεωρητική τους επεξεργασία και κριτική όσο και στην παραγωγή πλούσιας νομολογίας. Έτσι, το βιβλίο συνιστά εύχρηστο εγχειρίδιο δικαίου των φορολογικών διαφορών, που εμβαθύνει στα ζητήματα που έχουν απασχολήσει τελευταία την θεωρία αλλά και την νομολογία του κλάδου αυτών των διαφορών. Ως εκ τούτου, απευθύνεται σε όλους όσους απασχολούνται με την επίλυση των φορολογικών διαφορών, όπως διοικητικοί δικαστές, δικηγόροι, στελέχη υπηρεσιών της ΑΑΔΕ κ.λπ. Τα έργα του Π. Πανταζόπουλου ήρθαν να ανανεώσουν τη φορολογική φιλολογία και αναμένεται να αποτελέσουν σημεία αναφοράς της σχετικής βιβλιογραφίας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης