Τζόζεφ Τζεντίλ: Ο τραπεζίτης που έβαλε το... χέρι του σε τρεις χρεοκοπίες - «Πρωταγωνιστής» στις υποθέσεις Enron, Lehman Brothers και SVB

Τζόζεφ Τζεντίλ: Ο τραπεζίτης που έβαλε το... χέρι του σε τρεις χρεοκοπίες - «Πρωταγωνιστής» στις υποθέσεις Enron, Lehman Brothers και SVB

Η... χαρά των συνωμοσιολόγων - Από οικονομικός διευθυντής στην Global Investment Bank της Lehman Brothers, διευθύνων σύμβουλος Διοίκησης της Silicon Valley Bank

1gentile_arthro
Η κατάρρευση της αμερικανικής Silicon Valley Bank και το «κραχ» της ελβετικής Credit Suisse, λίγες ημέρες μετά, «βυθίζουν» τα χρηματιστήρια ανά την υφήλιο και προκαλούν κλυδωνισμούς στην παγκόσμια οικονομία, με τις ημέρες που ζούμε να θυμίζουν εκείνες του 2008 και την κατάρρευση, τότε, της Lehman Brothers.

Εύλογο είναι να αναρωτιέται κανείς εάν υπάρχουν «κοινά σημεία» σε αυτές τις υποθέσεις ή... περίεργες, «διαβολικές» συμπτώσεις, που θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν θεωρίες συνωμοσίας. Η πρώτη, προφανής σύμπτωση, η οποία ασφαλώς και δεν χρειάζεται περαιτέρω ανάλυση, αλλά αξίζει ν' αναφερθεί, είναι ότι ο πρόεδρος της Credit Suisse λέγεται... Λίμαν και γράφεται στα αγγλικά όπως περίπου η Lehman Brothers, αλλά με διπλό «n» (Axel Lehmann).

Αναζητώντας, ωστόσο, σχετικές πληροφορίες στο Διαδίκτυο, αμέσως μετά την είδηση της κατάρρευσης της SVB, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που εντόπισαν ένα στοιχείο -ή, καλύτερα, ένα πρόσωπο- που συνδέει και συνδέεται με τις υποθέσεις της Lehman Brothers και της SVB.

Κάπου εδώ, λοιπόν, θα πρέπει να σας συστήσουμε τον κ. Τζόζεφ Τζεντίλ (Joseph Gentile), ο οποίος εργάστηκε ως οικονομικός διευθυντής στην Global Investment Bank της Lehman Brothers -απ' όπου μάλιστα αποχώρησε το 2007, μόλις ένα χρόνο πριν αυτή χρεοκοπήσει- ενώ σήμερα τον βρίσκουμε στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου Διοίκησης της Silicon Valley Bank!

Η φωτογραφία του, μάλιστα, έγινε viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης -κυρίως στο Twitter- δίνοντας έναυσμα για να ξεκνήσει το «πάρτι» σχετικά με το πόσο... επιτυχημένο τραπεζικό στέλεχος ειναι ο Τζόζεφ (Τζο) Τζεντίλ.

Κλείσιμο












Αναζητώντας περισσότερα στοιχεία για τον «μυστηριώδη» κ. Τζεντίλ, διαπιστώνουμε ότι έχει εργαστεί, κατά το παρελθόν, στην Bank of America και στην JP Morgan. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ωστόσο, παρουσιάζει η πληροφορία ότι ξεκίνησε την καριέρα του από τη λογιστική εταιρεία Arthur Andersen, με έδρα το Σικάγο. Μέχρι το 2001, η εν λόγω εταιρεία παρείχε χρηματοοικονομικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες σε μεγάλες επιχειρήσεις και είχε φτάσει να λογίζεται ως μία από τις πέντε μεγαλύτερες του κλάδου της -μαζί με τις περίφημες Deloitte & Touche, Ernst & Young, KPMG and PricewaterhouseCoopers.

Στα μέσα του 2002, η Arthur Andersen -οποία έκπληξη, από την στιγμή που ο Τζοζεφ Τζεντίλ άφησε και εδώ το... στίγμα του- κατέρευσε. Ο λόγος ήταν το σκάνδαλο που ξέσπασε, όταν ανακαλύφθηκε από τις αρμόδιες αμερικανικές αρχές η εμπλοκή της και οι αμφιλεγόμενες λογιστικές μέθοδοι που χρησιμοποιούσε ως προς τη διαχείριση του «χαρτοφυλακίου» της Enron και της Worldcom, οι οποίες... χρεοκόπησαν την ίδια χρονιά!

Εύλογα, λοιπόν, οι χρήστες των social media θέτουν υπό αμφισβήτηση τις ικανότητες του Τζόζεφ Τζεντίλ και διερωτώνται πώς ένα στέλεχος, που έχει συνδεθεί με ορισμένες από τις μεγαλύτερες υποθέσεις οικονομικών ατασθαλιών και, εν τέλει, χρεοκοπιών στις ΗΠΑ, εξακολουθεί να βρίσκει δουλειά στα ανώτατα κλιμάκια. Ποιος μπορεί να πει ότι έχουν άδικο;

Ειδήσεις σήμερα:

Συνένοχοι του σταθμάρχη Λάρισας οι δύο συνάδελφοί του και ο επιθεωρητής;

Survivor All Star: Η «Μπλε» πεντάδα του τάκου και οι «7» της κάλπης - Δείτε βίντεο

Τριήμερη κακοκαιρία με ισχυρές βροχές και ενισχυμένους ανέμους - Ποιες περιοχές επηρεάζονται
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης