Ηλεκτρονικές πληρωμές: «Σπάει τα ταμεία» το πλαστικό χρήμα με 30 δισ. ευρώ στο α' εξάμηνο φέτος

Ηλεκτρονικές πληρωμές: «Σπάει τα ταμεία» το πλαστικό χρήμα με 30 δισ. ευρώ στο α' εξάμηνο φέτος

«Σπάνε ταμεία» χάρη στην αύξηση του Τουρισμού και την υποχρεωτική έκδοση ταμειακής μέσω POS - Έως και 200 εκατ. ευρώ επιπλέον έσοδα για το Κράτος

online-shopping
Αλματώδη αύξηση 30% και άνω γνωρίζουν φέτος οι ηλεκτρονικές συναλλαγές στη χώρα μας. Τα στοιχεία που συλλέγει το υπουργείο Οικονομικών από τις τράπεζες δείχνουν ότι φέτος μπορεί να φτάσει και στα 60 δισ. ευρώ τελικά, το σύνολο των πληρωμών μέσω τραπέζης, αντικαθιστώντας σε πολύ μεγάλο βαθμό τα μετρητά. Υπολογίζουν μάλιστα μέχρι και 200 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον έσοδα, που θα έλθουν «στο φως» εφέτος αλλά ως τώρα χάνονταν στην μαύρη οικονομία.

Εν συγκρίσει μάλιστα με έως και 4-5 χρόνια πριν που οι ηλεκτρονικές συναλλαγές και πληρωμές δεν ξεπερνούν τα 40 δισ. ευρώ, η άνοδος του πλαστικού χρήματος αγγίζει και το 50% μέσα σε ελάχιστο διάστημα.

Με τα μέχρι και σήμερα δεδομένα πάντως, χωρίς capital control και (εξ ανάγκης) εξ αποστάσεως αγορές λόγω lockdown όπως τα προηγούμενα χρόνια, το 2022 καταγράφεται αύξηση όγκου των ηλεκτρονικών συναλλαγών:


· 17,6% τον Ιανουάριο

· 30% τον Φεβρουάριο

· 39% τον Μάρτιο

Κλείσιμο
· 32% τον Απρίλιο

· 36,5% τον Μάιο

· 36% τον Ιούνιο


Μέχρι τα μισά του έτους είχαν φτάσει συνολικά στα 30 δισεκατομμύρια ευρώ, όταν τα προηγούμενα χρόνια είχαν καταγραφεί ηλεκτρονικά:


· το 2018 συναλλαγές 37 δισ. στο σύνολο της χρονιάς

· το 2019 συναλλαγές 40 δισ. ευρώ

· το 2020 συναλλαγές 44 δισ. ευρώ

· το 2021 συναλλαγές 53 δισ. ευρώ


Καθώς μάλιστα έχει σταθεροποιηθεί ένας ρυθμός ανόδου πάνω 31% κατά το α΄εξάμηνο του έτους, αλλά και επειδή οι αυξημένες αφίξεις τουριστών προοιωνίζονται ακόμα μεγαλύτερη αύξηση πληρωμών με κάρτες το φετινό καλοκαίρι, προκύπτει πιθανότητα να ξεπεράσουν και τα 60 δισ. τελικά οι ηλεκτρονικές πληρωμές εφέτος, με άλμα 15%-20% σε σχέση με το 2021 –που ήταν και η χρονιά με το απόλυτο ρεκόρ στις πληρωμές μέσω τραπεζών και με πλαστικό χρήμα.

Ακόμα μεγαλύτερα οφέλη από την αύξηση των ηλεκτρονικών πληρωμών, αναμένεται να έχει το δημόσιο του χρόνου, αφού από 1.1.2023 για κάθε πληρωμή με κάρτα σε POS θα εκδίδεται αυτόματα και ηλεκτρονικά σε απευθείας σύνδεση με την εφορία και η ταμειακή απόδειξη λιανικής πώλησης, από τους Φορολογικούς Μηχανισμούς που πρέπει να έχει προμηθευτεί ως τότε ολόκληρη η αγορά.



Ειδήσεις σήμερα:

Ζέστη και δυνατοί άνεμοι σήμερα - Πού υπάρχει μεγάλος κίνδυνος πυρκαγιάς

Η Νάνσι Πελόζι έφυγε από την Ταϊβάν, οι εντάσεις με την Κίνα αυξήθηκαν

«Θρίλερ» με τον θάνατο του βρέφους στα Γρεβενά - Η νεκροψία δεν έδωσε σαφείς ενδείξεις
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης