Παραμένει στα ύψη το πετρέλαιο: Αμφιβολίες ότι ο ΟΠΕΚ μπορεί να αντισταθμίσει τις απώλειες από τη Ρωσία

Παραμένει στα ύψη το πετρέλαιο: Αμφιβολίες ότι ο ΟΠΕΚ μπορεί να αντισταθμίσει τις απώλειες από τη Ρωσία

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η πραγματική αύξηση της προσφοράς είναι πιθανό να είναι σημαντικά μικρότερη από αυτή που ανακοινώθηκε από τον ΟΠΕΚ+

petrelaio
Οι τιμές του πετρελαίου παρέμειναν ουσιαστικά αμετάβλητες την Παρασκευή, μετά την άνοδο που σημείωσαν την προηγούμενη ημέρα, καθώς οι αγορές αμφιβάλλουν ότι οι χώρες του ΟΠΕΚ μπορούν να αυξήσουν την παραγωγή αργού αρκετά για να αναπληρώσουν τη χαμένη προσφορά από τη Ρωσία.

Τα συμβόλαια του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate (WTI) υποχωρούσαν το πρωί 0,4% στα 116,42 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent βρίσκονταν στο -0,2% και τα 117,34 δολάρια το βαρέλι.

Την Πέμπτη υπήρξε συμφωνία στον ΟΠΕΚ+ να ενισχύσουν την παραγωγή κατά 648.000 βαρέλια την ημέρα τον Ιούλιο και κατά 648.000 βαρέλια τον Αύγουστο. Εντούτοις, οι αγορές θεώρησαν την απόφαση κατώτερη των προσδοκιών.

Οι αυξήσεις κατανεμήθηκαν αναλογικά μεταξύ των χωρών-μελών του ΟΠΕΚ+, αλλά με τη Ρωσία να περιλαμβάνεται στο σύμφωνο και μέλη όπως η Αγκόλα και η Νιγηρία να έχουν ήδη αποτύχει να επιτύχουν τους υπάρχοντες στόχους τους, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η πραγματική αύξηση της προσφοράς είναι πιθανό να είναι μικρότερη από αυτή που ανακοινώθηκε.

«Το γεγονός ότι η Ρωσία έμεινε στον όμιλο υποδηλώνει ότι η παραγωγή από τη συμμαχία θα συνεχίσει να αγωνίζεται για να καλύψει ακόμη και αυτή τη μέτρια αύξηση των ποσοστώσεων», ανέφεραν σε σημείωμα οι αναλυτές της ANZ Research.

Κλείσιμο
Η ρωσική παραγωγή έχει ήδη μειωθεί κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα μετά την εισβολή στην Ουκρανία, και είναι πιθανό να μειωθεί ακόμη περισσότερο καθώς αρχίζει το εμπάρκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ρωσικό πετρέλαιο, ανέφεραν οι αναλυτές της ANZ.

Αν και το Brent βρισκόταν σε τροχιά πτώσης για την εβδομάδα, το WTI βρισκόταν σε τροχιά εβδομαδιαίας ανόδου, της τάξεως του 1,6%, καθώς η προσφορά στις ΗΠΑ θεωρείται πολύ περιορισμένη.

Στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν την Πέμπτη έδειξαν ότι τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ μειώθηκαν πολύ περισσότερο από το αναμενόμενο την εβδομάδα έως τις 27 Μαΐου και τα αποθέματα βενζίνης μειώθηκαν, διαψεύδοντας τις προσδοκίες για αύξησή τους.

Ειδήσεις σήμερα

Πώς δουλεύει η βιομηχανία των κλικ

Καιρός: Τριήμερο ζέστης με υψηλές θερμοκρασίες - Χαλάει ο καιρός την ερχόμενη εβδομάδα

Βουλγαρία: Φεύγουν οι Ουκρανοί πρόσφυγες διότι τους διώχνουν από τα ξενοδοχεία λόγω σεζόν
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης