«Στροφή» στα υπέρακτια αιολικά πάρκα επιχειρεί η Νορβηγία

«Στροφή» στα υπέρακτια αιολικά πάρκα επιχειρεί η Νορβηγία

Ο μεγαλύτερος παραγωγός υδρογονανθράκων στη δυτική Ευρώπη σχεδιάζει να τοποθετήσει τις πρώτες ανεμογεννήτριες στη Βόρεια Θάλασσα έως το 2030

Norway1
Η νορβηγική κυβέρνηση παρουσίασε σήμερα το σχέδιό της για την κατασκευή υπεράκτιων ανεμογεννητριών και ελπίζει ότι οι πρώτες τουρμπίνες θα ανεγερθούν έως το 2030 έπειτα από πρόσκληση υποβολής προσφορών.

Μεγαλύτερος παραγωγός υδρογονανθράκων στη δυτική Ευρώπη, η σκανδιναβική χώρα στοχεύει στην κατασκευή σε δύο φάσεις, ισχύος 1.500 MW έκαστη, ενός αιολικού πάρκου όπου οι ανεμογεννήτριες θα είναι τοποθετημένες (αγκυρωμένες στον βυθό) στα νερά του νότου της Βόρειας Θάλασσας.

"Πρόκειται για τη διασφάλιση της πρόσβασης σε καθαρή και φθηνή ενέργεια, κάτι που συνάδει με τη σημερινή κατάσταση" η οποία χαρακτηρίζεται από το υψηλό κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη, δήλωσε ο Εργατικός πρωθυπουργός Γιόνας Γκαρ Στέρε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Για την πρώτη φάση αυτού του πάρκου που ονομάζεται Sørlige Nordsjø II, θα υπάρξει πρόσκληση υποβολής προσφορών και το έργο θα προορίζεται μόνο για την εθνική κατανάλωση. Η κυβέρνηση απέκλεισε πράγματι την τοποθέτηση καλωδίων με εξαγωγικό προσανατολισμό, όπως ζητούσαν οι βιομήχανοι που το βλέπουν ως προϋπόθεση κερδοφορίας.

Κλείσιμο
Οι πρώτες τουρμπίνες αναμένεται να ανεγερθούν "στο δεύτερο μισό" της δεκαετίας, είπε ο Στέρε. Θα καλύπτουν την κατανάλωση ρεύματος 460.000 νοικοκυριών. Αργότερα, μια δεύτερη φάση του έργου θα μπορεί να συνδεθεί με την ευρωπαϊκή ήπειρο, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από μια μελέτη που θα ανατεθεί στη Νορβηγική Αρχή Υδάτινων Πόρων (NVE).

Η ένωση που εκπροσωπεί τις πετρελαϊκές εταιρίες -- οι οποίες συχνά είναι οι ίδιες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της αιολικής ενέργειας -- Norsk olje og gass (Νορβηγική Ένωση Πετρελαίου και Αερίου), χαιρέτισε τις "απαραίτητες διευκρινίσεις" που έκανε η κυβέρνηση αλλά την επέκρινε επίσης ότι αναθεώρησε προς τα κάτω τις φιλοδοξίες της διαχωρίζοντας το αιολικό πάρκο σε δύο φάσεις.

Η κυβέρνηση υπεραμύνθηκε της θέσης της διαβεβαιώνοντας ότι ένας τέτοιος διαχωρισμός θα καταστήσει δυνατή την επιτάχυνση της έναρξης του έργου. Η Norsk olje og gass εξέφρασε επίσης "έκπληξη" που δεν εισακούστηκε για την ανάγκη ενός καλωδίου προς την ευρωπαϊκή ήπειρο το οποίο, σύμφωνα με αυτήν, θα επέτρεπε να γίνει το έργο χωρίς δημόσιες επιδοτήσεις.

Ένα άλλο υπεράκτιο αιολικό πάρκο, το οποίο θα είναι πλωτό, προβλέπεται επίσης να γίνει στα νορβηγικά ύδατα της Βόρειας Θάλασσας, αλλά δεν έχει δοθεί χρονοδιάγραμμα για αυτό το έργο που ονομάζεται Utsira North, το οποίο επίσης προορίζεται για την εθνική κατανάλωση.

Τα αιολικά αυτά έργα είχαν εγκριθεί από την προηγούμενη κεντροδεξιά κυβέρνηση, αλλά η υλοποίησή τους καθυστέρησε.

Όπως και αλλού στην Ευρώπη, μια συζήτηση μαίνεται στη Νορβηγία σχετικά με τη σκοπιμότητα σύνδεσης του εθνικού δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας με το ευρωπαϊκό δίκτυο, μια επιλογή που, σύμφωνα με τους επικριτές, έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της τιμής, που επί του παρόντος είναι υψηλή, της ηλεκτρικής ενέργειας για τους καταναλωτές.

Ειδήσεις σήμερα:

Δολοφονία Άλκη: Τι λένε οι χούλιγκαν για τον εγκέφαλο της καταδρομικής επίθεσης - Απολογούνται σήμερα

Επιδοτήσεις στο ρεύμα: 39 ευρώ για νοικοκυριά - 65 ευρώ για επιχειρήσεις το Φεβρουάριο

Εξοικονομώ: Παράταση αιτήσεων έως τις 15 Μαρτίου, τα απαραίτητα δικαιολογητικά
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης