Νέα ταινία πρόκληση: Σκοπιανός «σταυρωμένος» στον χάρτη της Ελλάδας
Στην ταινία επιχειρείται -μέσω ισχυρών σκηνοθετικών συμβολισμών- να κατηγορηθεί η Ελλάδα για υποτιθέμενη... «εθνοκάθαρση» των «Μακεντόνετς» στην ελληνική Μακεδονία
Ξεκίνησε στα Σκόπια η προβολή της προκλητικής ταινίας του Γιάνι Μποζάτζι «Mocking of Christ» («Χλευασμός του Χριστού»), με την οποία επιχειρείται -μέσω ισχυρών σκηνοθετικών συμβολισμών- να κατηγορηθεί η Ελλάδα για υποτιθέμενη... «εθνοκάθαρση» των «Μακεντόνετς» στην ελληνική Μακεδονία.
Μία ταινία που αποτελεί ουσιαστικα επιτομή του σκοπιανού αλυτρωτισμού και του ψευτο - «μακεδονικού» ιδεολογήματος, παρά τις προσπάθειες των κυβερνήσεων Τσίπρα – Ζάεφ, να προωρήσουν στη Συμφωνία των Πρεσπών, παραβλέποντάς τα.
Σύμφωνα με το σενάριο, ο Αλέξανδρος Φιλιππόπουλος είναι ένας διάσημος δημοσιογράφος γαλλικού πολιτικού περιοδικού, που επιστρέφει στη γενέτειρά του στη Βόρεια Ελλάδα, αναζητώντας την αλήθεια για τον πατέρα του, Λάζαρο, που έζησε σαν πολιτικός πρόσφυγας στα Σκόπια μετα τον Εμφύλιο Πόλεμο. Στο έργο παρουσιάζεται μεθοδικά η μόνιμη σκοπιανή επιχειρηματολογία κατά της χώρας μας, για αφανισμό της ανύπαρκτης «μακεδονικής» μειονότητας μετά τον Β΄ Π.Π., αλλά υπάρχουν και ισχυρές αναφορές κατά της αλβανικής κοινότητας των Σκοπίων παρουσιάζοντας τη δράση των των UCKάδων κατά της... «Μακεδονίας».
Ο κεντρικός ήρωας τελικά δολοφονείται, με... «σταύρωση», σε μία πινακίδα υπό κατασκευή αυτοκινητόδρομου στην Βόρεια Ελλάδα, που σύφωνα με το έργο «χωρίζει την Μακεδονία στα δύο». Μία σκηνή που αποτελεί ουσιαστικά ένα προσβλητικό «κατηγορώ» κατά της χώρας μας.
Κλείσιμο
Αξίζει να σημειωθεί πως στην προκλητική ταινία του Μποζάτσι, συμμετέχει και καστ Ελλήνων ηθοποιών, ενώ συμπρωταγωνίστρια είναι η Ιωάννα Πηλιχού. Σκηνές του έργου γυρίστηκαν και στην Ελλάδα (σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Φλώρινα), ενώ στους υποστηρικτές -εκτός από το υπουργείο Εσωτερικών των Σκοπίων είναι και ο δήμος... Αθηναίων σύμφωνα με τους τίτλους τέλους..
Η ταινία υποστηρίχτηκε απο την προηγούμενη κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι στα Σκόπια. Ο σημερινός πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, επιχείρησε να τη βάλει στον... «πάγο», ενόψει και της Συμφωνίας των Πρεσπών με την Ελλάδα, αλλά δεν κατάφερε να απαγορεύσει την προβολή της στους κινηματογράφους της χώρας. Ο Μποζάτζι κατηγόρησε την κυβέρνηση των Σκοπίων, πως ασκεί εναντίον του «βία και τρομοκρατία». Ωστόσο ο πρόεδρος των Σκοπίων Γκιόργκι Ιβανόφ, με τον οποίον συναντήθηκε ο δημιουργός, δήλωσε δημόσια την υποστηριξή του στην προκλητική ταινία κατά της χώρας μας.
Το «Mocking of Christ», διαγωνίστηκε στο Φεστιβάλ του Μόντρεαλ και απέσπασε «Μνεία πρωτοπορίας».
Δείτε το τρέιλερ:
Δείτε βίντεο: Νέα ταινία πρόκληση: Σκοπιανός «σταυρωμένος» στον χάρτη της Ελλάδας
Η ΑΒ Βασιλόπουλος είναι ο απόλυτος one-stop προορισμός των πασχαλινών αγορών, με γευστικές και οικονομικές επιλογές για κάθε νοικοκυριό. Από το αρνί και το κατσίκι μέχρι τα τσουρέκια, τα σοκολατένια αυγά και τα κρασιά προσφέρονται επιλογές τόσο online όσο και στα supermarket ΑΒ Βασιλόπουλος για ένα ολοκληρωμένο πασχαλινό τραπέζι με ποιότητα, ποικιλία και προσφορές.
Χάρις στο ισχυρό 5G δίκτυό της, η Nova αλλάζει τα δεδομένα στον τομέα των ευρυζωνικών οικιακών συνδέσεων και -λειτουργώντας ως τεχνολογικός επιταχυντής- προσφέρει για πρώτη φορά στην αγορά ασύρματη σύνδεση έως 500 Mbps, χωρίς καλώδια και χρονοβόρες εργασίες.
Τον απόλυτο θρίαμβο αποτέλεσαν για την bwin τα Sports Marketing Awards 2026, καθώς κατέκτησε 11 βραβεία, επιβεβαιώνοντας τη δυναμική της παρουσία στον ελληνικό αθλητισμό και την επιτυχημένη υλοποίηση καινοτόμων δράσεων χορηγίας.