«Ο τελευταίος κάτοικος»: μια ταινία αφιερωμένη στον Λαό του Ναγκόρνο Καραμπάχ

«Ο τελευταίος κάτοικος»: μια ταινία αφιερωμένη στον Λαό του Ναγκόρνο Καραμπάχ

Έρχεται στην Ελλάδα ο βραβευμένος σκηνοθέτης Τζιβάν Αβεντισιάν για να παραστεί στην Πρώτη Προβολή της ταινίας του «Ο Τελευταίο Κάτοικος» (The Last Inhabitant) στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα. Στην ταινία παίζει και η κορυφαία Ελληνίδα ηθοποιός Δήμητρα Χατούπη.

«Ο τελευταίος κάτοικος»: μια ταινία αφιερωμένη στον Λαό του Ναγκόρνο Καραμπάχ
Ο Αρμένιος σκηνοθέτης Τζιβάν Αβεντισιάν
είναι γνωστός στο ελληνικό κοινό από την ταινία του "ΤΕΒΑΝΙΚ" που προβλήθηκε στην Ελλάδα το 2015.  Φέτος ο σκηνοθέτης επανέρχεται, με την τρίτη και τελευταία ταινία της τριλογίας αφιερωμένης στον αγώνα του λαού του Ναγκόρνο Καραμπάχ (Αρτσάχ) για ανεξαρτησία, με τίτλο «Ο Τελευταίος Κάτοικος»
Κλείσιμο
, σε μουσική του Σερζ Τανκιάν και καταξιωμένους ηθοποιούς στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Μαζί με τους Αλεξάντρ Χατσαντριάν, Χμαγιούν Ερσαντί, Σάντρα Ντοκσάιτε
και Σος Τζανιπεκιάν, στην ταινία συμμετέχει και η ηθοποιός Δήμητρα Χατούπη
, που είχε πάει για τα γυρίσματα στην Αρμενία.



Τι πραγματεύεται η ταινία

Ένας πόλεμος δε συνιστά μόνον εμπλοκές στρατευμάτων και κατεχόμενες πόλεις, αλλά κατά κύριο λόγο, αφορά στα τραγικά πεπρωμένα ανθρώπων. Ο Τζιβάν Αβεντισιάν σκιαγραφεί τις ζωές των ανθρώπων, που μέσα από τα δραματικά τους βιώματα συνθέτουν την άγρια καθημερινότητα μιας ολόκληρης χώρας.
Πρόκειται για αντιπολεμική ταινία που εξελίσσεται το 1988 στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Στο μένος του αρμενο-αζερικού πολέμου, ο κλοιός σφίγγει γύρω από τον τελευταίο κάτοικο του μικρού χωριού Γκιουρτζεβάν, τον Αμπκάρ. Περιμένει την επιστροφή της κόρης του Γιούργκας, η οποία έχει βιώσει όλη τη φρίκη του πολέμου, βλέποντας την εκτέλεση του αγαπημένου της Αράμ, από τον αζερικό όχλο. Την Γιούργκα εντοπίζει και φέρνει πίσω στο χωριό ο Αζέρος φίλος του Αμπκάρ, ο Ιμπραήμ, ο οποίος βιώνει τα τραγικά γεγονότα μαζί με τον φίλο του και την οικογένεια του.

 

Ποιος είναι ο σκηνοθέτης

Ο σκηνοθέτης Τζιβάν Αβετισιάν γεννήθηκε το 1981 στην πρωτεύουσα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, Στεπανακέρτ. Σπούδασε στο Κρατικό Ινστιτούτο Θεάτρου & Κινηματογράφου του Γιερεβάν στην Αρμενία. Έχει πλούσια φιλμογραφία, με έργα του να έχουν βραβευτεί σε διεθνή φεστιβάλ κινηματογράφου. Η τελευταία του ταινία «The Last Inhabitant» έκανε πρεμιέρα στο 13ο διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου 2017 «Golden Apricot» της Αρμενίας και απέσπασε υποψηφιότητα καλύτερης ξένης ταινίας στις «Χρυσές Σφαίρες» 2017. Έχει ήδη προβληθεί με επιτυχία σε πολλές χώρες.
Η πρώτη αυτή προβολή της ταινίας στην Ελλάδα, διοργανώνεται στο πλαίσιο της 30ης επετείου της εξέγερσης του λαού του Αρτσάχ, από την Πρεσβεία της Δημοκρατίας της Αρμενίας και την Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος.



INFO:

Παρασκευή 2 Μαρτίου 2018, ώρα 9:00 μ.μ., Θεσσαλονίκη (αίθουσα Ντερ Ζακαριάν)
Σάββατο 3 Μαρτίου 2018, ώρα 8:00 μ.μ., Αθήνα (Πολιτιστικό κέντρο "Γαλαξίας", Νέα Σμύρνη). Η είσοδος είναι ελεύθερη.




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης