Το βιβλίο χωρίζεται σε δύο κατηγορίες, στα μικροδιηγήματα που είναι, είτε συμβολικές ιστορίες, είτε έντονα συναισθηματικές εικόνες και στα διηγήματα που, είτε αποτυπώνουν μνήμες, είτε αφηγούνται ιστορίες που θα μπορούσαν να συμβούν σε οποιονδήποτε.
Η συγγραφέας μας αφηγείται με δωρικό λόγο, εσωτερική αλήθεια και ουσία, συμβολικές ιστορίες και ιστορίες μνήμης, μοιράζεται συναισθήματα και αφηγήσεις που έχει δημιουργήσει εμπνεόμενη από απλές λέξεις ή προτάσεις. Η Πέννυ, με τη λιτή και εσωτερική της γραφή, μας κάνει κοινωνούς σε παλαιότερες, καθαρότερες, πιο ξένοιαστες αλλά ταυτόχρονα και σκληρές εποχές.
Με μεστό λόγο μοιράζεται εμπειρίες και καταστάσεις που κάποιες από αυτές, υπάρχουν πια μόνο σε μνήμες. Περπατάμε μαζί με τους χαρακτήρες, μυρίζουμε, νιώθουμε ξεριζωμό και ξενιτιά, γευόμαστε γεύσεις και φιλιά, νιώθουμε, συνδεόμαστε με τα δικά μας συναισθήματα.
Η δημιουργός μας κάνει κοινωνούς στο καλειδοσκοπικό παζλ της ψυχής και του νου της, υμνώντας το μεγαλείο της ανθρώπινης πορείας στην καθημερινότητα. Η έμφυτη λιτότητα της γραφής της δεν εμποδίζει τη δημιουργό να εκφράσει με σαφήνεια και ακρίβεια ευαισθησίες, ντελικάτα συναισθήματα και σε άλλες περιπτώσεις, πόνο και διάλυση αλλά και μεγαλείο ψυχής. Τα διηγήματά της αναπνέουν, πάλλονται, σχεδόν ζωντανεύουν μπροστά μας, είναι πανανθρώπινα συγκινητικά.
Η Πέννυ είναι μία ξεχωριστή δημιουργός που, όπως αναφέρει
“Τις μέρες που το γράψιμο μου φαινόταν εύκολο, έγραφα. Έγραφα για πράγματα περασμένα, να κινηθεί η μνήμη για να περισώσω ο,τι κινδύνευε να χαθεί. Φτιάχνω εικόνες που γίνονται λέξεις και ισορροπούν ανάμεσα στην αφαίρεση και στην αναπαράσταση.”
Η συλλογή αυτών των διηγημάτων και μικροδιηγημάτων κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Ύδωρ-Όμιλος Πολιτισμού».
Ποια είναι η συγγραφέας
Η
Πέννυ Κίσσα γεννήθηκε στην Αθήνα το 1952 και έζησε την μεγαλύτερη περίοδο της ζωής της στα Εξάρχεια. Η Τέχνη σε όλες της τις εκφάνσεις ήταν πάντα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής της, παρότι επαγγελματικά σταδιοδρόμησε ως System analyst στον κλάδο της Πληροφορικής στο διυλιστήριο των ΕΛ.ΠΕ. Η δημιουργία για εκείνη λειτουργεί ως παυσίπονο και ως διεγερτικό.