«Ο κύριος Μ»: Η Μάρω Λεονάρδου μιλάει στο «Θέμα» για το νέο της βιβλίο

«Ο κύριος Μ»: Η Μάρω Λεονάρδου μιλάει στο «Θέμα» για το νέο της βιβλίο

Η ιστορία ενός ορφανού παιδιού από ένα ψαροχώρι των Κυθήρων με τη βοήθεια πέντε ξωτικών γίνεται δημοσιογράφος, παρουσιαστής ειδήσεων και καναλάρχης!

aro_Leonardou2

Ένα ορφανό παιδί από ένα ψαροχώρι των Κυθήρων με τη βοήθεια πέντε ξωτικών γίνεται δημοσιογράφος, παρουσιαστής ειδήσεων και καναλάρχης!
 «Ο κύριος Μ» ο τίτλος  και το θέμα του καινούργιου  βιβλίου της Μάρως Λεονάρδου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΑΡΜΟΣ.
Η ιστορία του ήρωα ξεκινά στο ψαροχώρι των Κυθήρων αλλά όλα τα υπόλοιπο της διαδρομής του  τα επιτυγχάνει  στην ιδιωτική τηλεόραση, στις παλιές  πρώτες  και ένδοξες μέρες της ιδιωτικής στην Ελλάδα. Τότε που όλοι, ή σχεδόν όλοι, πιστέψαμε πως το μαγικό αυτό εργαλείο αποκτώντας μεγαλύτερη δύναμη, πολλές φωνές-κανάλια, θα προσέφερε και πολλά!

Κλείσιμο
Και η Μάρω Λεονάρδου  ανήκε σε κείνους που το πίστεψαν και το ήλπιζαν. Η ίδια λόγω του πατέρα της δημοσιογράφου και συγγραφέα Γιώργου Λεονάρδου ο οποίος ήταν από τους πρώτους που παρουσίασε δελτίο ειδήσεων στην Ελλάδα , ζούσε ως παιδάκι  «μέσα» στην τηλεόραση. Έζησε  από την πρώτη στιγμή και την γέννηση της ιδιωτικής, δούλεψε σ αυτήν κι είναι ένα από τα πρόσωπα που αγαπήθηκαν. Μέσα από το καινούργιο της βιβλίο ( το έβδομο) μιλά για όσα έζησε δουλεύοντας στην ιδιωτική  για 21 ολόκληρα χρόνια αλλά τονίζοντας πως  δεν περιγράφει υπαρκτά πρόσωπα, δεν μιλά για σκάνδαλα, δεν έχει ίχνος κουτσομπολιού γιατί  κι η παραμικρή διάθεση για τέτοιο δεν την αγγίζει.

-Το θέμα του-εκτός από τον αναγνωρισμένα ταλαντούχο τρόπο γραφής σας-αποτελεί δέλεαρ για τον αναγνώστη. Αυτός ήταν ο πρώτος λόγος που αποφασίσατε να το γράψετε ή όσα είχατε μέσα σας από τα χρόνια της καριέρας σας και δεν μπορούσατε να τα πείτε;

 -- Αν ήθελα να πω κάτι συγκεκριμένο, θα το έλεγα γράφοντας είτε την αυτοβιογραφία μου, είτε ένα ιστορικό βιβλίο με ντοκουμέντα για την ιδιωτική τηλεόραση. Όμως από το 2008 που ξεκίνησα, γράφω λογοτεχνία, μυθιστορήματα. Και τα μυθιστορήματα, άλλοτε πατούν και άλλοτε δεν πατούν σε αληθινά γεγονότα και φαντασιώσεις που μόνο ο ίδιος ο συγγραφέας μπορεί να γνωρίζει, ανάλογα με τα βιώματά του. Η κεντρική ιδέα του βιβλίου είναι ότι το Χρήμα, η Ματαιοδοξία, η Τύχη, η Εμπνευση και ίσως το γονίδιο είναι οι κινητήριες δυνάμεις που σε οδηγούν να ασχοληθείς με την τηλεόραση. Δημιούργησα ένα σουρρεαλιστικό σκηνικό όπου κινούνται οι ήρωες του βιβλίου, οι οποίοι δεν είναι αληθινά πρόσωπα. Οπως αρκετά σουρρεαλιστικά ήταν και αυτά που  ζήσαμε όσοι δουλέψαμε εκείνες τις χρυσές δεκαετίες της ιδιωτικής τηλεόρασης.  Πιστέψτε με, δεν υπάρχει κάτι που δεν μπορούσα, ή δεν μπορώ να πω ανοικτά αν θέλω και δεν χρειάζεται να κρυφτώ πίσω από τη μυθιστορηματική πλοκή ενός βιβλίου για να το κάνω.
 Σ αυτό το βιβλίο δεν θα βρείτε ούτε σκάνδαλα, ούτε κουτσομπολιά. Τα σιχαίνομαι και τα δύο.
 
-Δεν θα  μπορούσε  δηλαδή να το χαρακτηρίσει κάποιος- με λίγο σκωπτική διάθεση- ελαφρώς καταγγελτικό το βιβλίο σας;

Ούτε καν. Για να καταγγείλεις, πρέπει να το κάνεις με συγκεκριμένα γεγονότα και τεκμήρια, και στο βιβλίο αυτό δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Μια διάθεση αυτοκριτικής, ότι πράγματι θα μπορούσαμε να έχουμε κάνει θαύματα με την τηλεόραση, που είναι ένα μαγικό εργαλείο και δεν τα κάναμε, ναι υπάρχει. Αλλά ακόμη και αυτό είναι μια προσωπική άποψη με την οποία μπορεί κάποιος να διαφωνήσει.
 
-Η σκέψη πως μπορεί να αναγνωρίσει κάποιος παλιός σας συνάδελφος τον εαυτό του και να σας το πει;

Αυτό είναι μάλλον δική σας σκέψη, που δεν πέρασε ποτέ από το μυαλό μου. Πρώτον, γιατί το ξαναλέω, δεν είναι βιβλίο με κουτσομπολιά και καταγγελίες, δευτερον γιατί μπορεί κανείς να αναγνωρίσει το γενικότερο κλίμα στο οποίο κινείται το βιβλίο, όχι όμως τον εαυτό του. Και τρίτον, δεν έχω τσακωθεί ποτέ με κανέναν, αντιθέτως πρέπει να είμαι από τα ελάχιστα άτομα του χώρου, που διατηρεί αγαπησιάρικες σχέσεις σχεδόν με όλους. Ξέρουν ότι δεν θα εξέθετα ποτέ κανέναν, τουλάχιστον σκόπιμα.
 
 
-Είστε ένα από τα ιδιαιτέρως αναγνωρίσιμα πρόσωπα της τηλεόρασης. Σας σταματούν στο δρόμο,   σε μια υπηρεσία, να σας μιλήσουν για τις "καλές μέρες" της τηλεόρασης. Σας δείχνει ο κόσμος αν νοσταλγεί παλιότερες εποχές της;
 
Ναι, δυστυχώς με θυμούνται ακόμη (γέλια). Όμως να ξέρετε, ότι οι άνθρωποι πάντα αναπολούν το παρελθόν με νοσταλγία και ατενίζουν το μέλλον με τρόμο.Οποτε, δεν παίρνω κ πολύ τοις μετρητοίς αυτά που μου λένε. Είναι ευγενικό που το αισθάνονται έτσι και το εκφράζουν.Και υπάρχουν και αυτοί που βρίζουν ούτως ή άλλως, όχι γιατί θυμούνται τι έχω πει ή κάνει στην καριέρα μου, αλλά γιατί με θεωρούν κομμάτι του συστήματος και καταλαβαίνετε...."ρουφιάνοι δημοσιογράφοι κλπ".
 
-Έχετε ήδη μπει στη διαδικασία για το επόμενο σας βιβλίο;

Ναι, είμαι στο στάδιο της μελέτης και έχω γράψει κάποια κεφάλαια.
 
-Αν ξαναρχίζατε θα κάνατε πάλι την ίδια δουλειά;

Δημοσιογράφος δεν θα ξαναγινόμουν ποτέ, τηλεπαρουσιάστρια ίσως, συγγραφέας μάλλον ναι.

Η παρουσίαση του νέου μυθιστορήματος της Μάρως Λεονάρδου: «Ο κύριος Μ.» γίνεται αύριο Σάββατο 17 Ιουνίου 2023 στις 12:00΄ το μεσημέρι, στον “Κήπο του Μουσείου” του Αρχαιολογικού Μουσείου (Πατησίων 44, Αθήνα)
Για το βιβλίο μιλούν:
Θανάσης Λάλας, Εικαστικός, Συγγραφέας, Δημοσιογράφος
και η συγγραφέας του βιβλίου Μάρω Λεονάρδου



Ειδήσεις σήμερα:

Έρχεται τριήμερο με βροχές και καταιγίδες - Πού θα είναι έντονα τα φαινόμενα

Έτσι δρούσε το κύκλωμα στη Θεσσαλονίκη που εξαπατούσε εταιρείες με όφελος 2,5 εκατ. ευρώ

Από 20 έως 40 ετών οι 9 Αιγύπτιοι διακινητές - Βαρύτατες οι κατηγορίες για το ναυάγιο στην Πύλο

----------------


Εκλογές 2023

Οδηγός εκλογών 2023: Πώς ψηφίζω - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση
 
Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση, τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών, τα exit polls.
 
Αποτελέσματα εκλογών 2023: Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης