Κυκλοφορεί το βιβλίο του Θανάση Διαμαντόπουλου «Σημειολογικό αντάρτικο»

Κυκλοφορεί το βιβλίο του Θανάση Διαμαντόπουλου «Σημειολογικό αντάρτικο»

Το βιβλίο είναι  η στήλη που είχε ο δημοσιογράφος Θανάσης Διαμαντόπουλος στην καθημερινή αθλητική εφημερίδα "Φίλαθλος" από το 1996 ως το 2000 με ήρωες της πρόσωπα από διαφορετικούς κόσμους

ANTARTIKO_
Οι εκδόσεις Μετρονόμος παρουσιάζουν το βιβλίο του Θανάση Διαμαντόπουλου «Σημειολογικό αντάρτικο» σήμερα Τρίτη 14 Δεκεμβρίου και ώρα 8:30 μμ στο Φουάρ Restaurant & Bar (Μητροπόλεως 72).

Το σημειολογικό Αντάρτικο ήταν η στήλη που είχε ο συνεργάτης του Gala, Θανάσης Διαμαντόπουλος στην καθημερινή αθλητική εφημερίδα "Φίλαθλος" από το 1996 ως το 2000. Οι ήρωες της ήταν πρόσωπα από διαφορετικούς κόσμους.

Η μακαρίτισα, πλέον, θεία Νίκη, ο dj Akylla, ο δρ. Σποκ, ο "έχων τα σκήπτρα της λογικής" και βέβαια ο Σημιτάνθρωπος που το "λίγα λόγια, πολύ μουσική" του Σημειολογικού Αντάρτικου είχε μετατρέψει, σύμφωνα με τότε πληροφορίες του Αποδυτηριάκια, σε κυβερνητικό σύνθημα.

Ας μην αναφερθούμε για τα υβριστικά δημοσιεύματα, η στήλη ήταν όπως και η εφημερίδα που την κυκλοφορούσε: πανκ δημοσιογραφία, με τα τωρινά δεδομένα που οι δημόσιες σχέσεις φιλτράρουν την ορμή του κάθε δημοσιεύματος. Αυτός λοιπόν, ήταν και ο Φίλαθλος η εφημερίδα του Νίκου Καραγιαννίδη που έφερε πρώτη τη "χύμα" γλώσσα που χρησιμοποίησαν μετά και τα lifestyle περιοδικά του Πέτρου Κωστόπουλου. 
1639474493800_2

Κλείσιμο
Η στήλη διακόπηκε με τη στρατιωτική θητεία του Θανάση Διαμαντόπουλου στο Πολεμικό Ναυτικό -τότε που πήγαιναν ακόμα «κληρωτοί» ναύτες στα καράβια από όπου δεν μπορούσε να συνεχίσει τη συνεργασία με την εφημερίδα.

Εν συνεχεία εγκατέλειψε την Ελλάδα για να ζήσει στη Γαλλία και συγκεκριμένα στο Παρίσι για πέντε χρόνια όπου σπούδασε και άρχισε να δουλεύει ως ανταποκριτής για ελληνικά περιοδικά. Λίγο το γεγονός ότι έπρεπε να στέλνει ρεπορτάζ και όχι τις σκέψεις του πάνω στα δρώμενα της Γαλλικής πρωτεύουσας και επίσης το ότι εκεί έγινε πατέρας, τον έκαναν να ακούει περισσότερο τους άλλους. Έτσι άρχισε να κάνει συνεντεύξεις.

Η ζωή τον έκανε λιγότερο μάτσο και περισσότερο φεμινιστή παρόλο που η στήλη μπορεί να βγάζει ένα άλλο κλίμα, θα λέγαμε ότι αυτό εκφράζει περισσότερο τον εαυτό του εκείνης της εποχής παρά τον σημερινό. Δεν είναι λογικό; Ανήκει στους ανθρώπους που εξελίσσονται και αλλάζουν συνεχώς. Αυτό που κρατά από τότε είναι κάποιες ‘‘αιώνιες αλήθειες’’ που εκφράζονται σχεδόν σε κάθε κείμενο. Και ο χαβαλές, που στο δημόσιο λόγο τον ασκώ λιγότερο πλέον αλλά στην προσωπική του ζωή συνεχίζει να παίρνει τον εαυτό του και τη ζωή με την απαραίτητη δόση ελαφρύτητας.»
diamadopoulos_cover

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Νίκος Καραγιανίδης, εκδότης της εφημερίδας «Φίλαθλος» και ο Δημήτρης Μανιάτης, δημοσιογράφος στην εφημερίδα «Τα Νέα», συγγραφέας. Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσει ο ηθοποιός Γιώργος Πυρπασόπουλος.

Σύμφωνα με τον συγγραφέα: «Αυτό το βιβλίο είναι μια επιλογή από τα κείμενα της στήλης ‘‘Σημειολογικό αντάρτικο» που δημοσιευόταν καθημερινά, πλην Δευτέρας, στη δεύτερη σελίδα της εφημερίδας Φίλαθλος. Η στήλη ξεκίνησε από το 1996 και κράτησε μέχρι το 2000. Διακόπηκε με τη στρατιωτική μου θητεία στο Πολεμικό Ναυτικό -τότε που πήγαιναν ακόμα «κληρωτοί» ναύτες στα καράβια από όπου δεν μπορούσα να συνεχίσω τη συνεργασία με την εφημερίδα. Εν συνεχεία εγκατέλειψα την Ελλάδα για να ζήσω στη Γαλλία και συγκεκριμένα στο Παρίσι για πέντε χρόνια όπου σπούδασα και άρχισα να δουλεύω ως ανταποκριτής για ελληνικά περιοδικά. Λίγο το γεγονός ότι έπρεπε να στέλνω ρεπορτάζ και όχι τις σκέψεις μου πάνω στα δρώμενα της Γαλλικής πρωτεύουσας και επίσης το ότι εκεί έγινα πατέρας, με έκαναν να ακούω περισσότερο τους άλλους. Έτσι άρχισα να κάνω συνεντεύξεις. Η ζωή με έκανε λιγότερο μάτσο και περισσότερο φεμινιστή παρόλο που η στήλη μπορεί να βγάζει ένα άλλο κλίμα, θα έλεγα ότι αυτό εκφράζει περισσότερο τον εαυτό μου εκείνης της εποχής παρά τον σημερινό. Δεν είναι λογικό; Ανήκω στους ανθρώπους που εξελίσσονται και αλλάζουν συνεχώς. Αυτό που κρατώ από τότε είναι κάποιες ‘‘αιώνιες αλήθειες’’ που εκφράζονται σχεδόν σε κάθε κείμενο. Και ο χαβαλές, που στο δημόσιο λόγο τον ασκώ λιγότερο πλέον αλλά στην προσωπική ζωή συνεχίζω να παίρνω τον εαυτό μου και τη ζωή ελαφριά.»



Ειδήσεις σήμερα:

Ανάρτηση του Αδωνι Γεωργιάδη στον Κανάκη: Οφείλεις δημόσια συγγνώμη στη Μενδώνη

Δάσκαλοι πεσμένοι στα γόνατα αρπάζουν δολάρια - Το «δυστοπικό» θέαμα που προκάλεσε οργή στις ΗΠΑ

Εργαζόμενοι στην Αυγή: Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά εθελουσία στην εφημερίδα αλλά προσλαμβάνει διευθυντικά στελέχη με υψηλούς μισθούς
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης