«A place of Our Own»: Τέσσερις Παλαιστίνιες μέσα από τον φακό της Ισραηλινής Ίρις Χασίντ

«A place of Our Own»: Τέσσερις Παλαιστίνιες μέσα από τον φακό της Ισραηλινής Ίρις Χασίντ

Η Ισραηλινή φωτογράφος Ίρις Χασίντ καταγράφει τις ζωές τεσσάρων Παλαιστίνιων γυναικών, που ζουν στο Ισραήλ και τις αποτυπώνει στο φωτογραφικό της λεύκωμα

place_of_your_own
O φακός της Ισραηλινής φωτογράφου Ίρις Χασίντ αποτυπώνει την καθημερινότητα τεσσάρων νεαρών γυναικών από την Παλαιστίνη και την παρουσιάζει στο λεύκωμα «A place of Our Own». Το εν λόγω πρότζεκτ ξεκίνησε περίπου 7 χρόνια πριν, το 2014 και ολοκληρώθηκε το 2020. Σε καθημερινή βάση η φωτογράφος ακολουθούσε τη Σαμάρ, τη Μαζντολίν, την Άγια και τη Σάγια στην καθημερινή τους ζωή στο Τελ Αβίβ, αλλά και στις γενέτειρες τους, τη Ναζαρέτ, την Καφρ Κάνα και την Καφρ Κάρα.



Οι τέσσερις γυναίκες φοιτούσαν στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, «ενός πανεπιστημίου που χτίστηκε πάνω στα ερείπια του παλαιστινιακού χωριού Σέικ Μουνίς» όπως γράφει η ίδια η δημιουργός στον πρόλογο του λευκώματος που εξέδωσε ο ολλανδικός οίκος και γκαλερί Schilt Publishing and Gallery.

Το 2014, όταν και η φωτογράφος συνάντησε για πρώτη φορά την Σάμαρ Κούπτι, η νεαρή είχε μόλις αποφοιτήσει από το πανεπιστήμιο, ολοκληρώνοντας τις σπουδές κινηματογράφου και βίντεο, που ακολουθούσε. Να σημειωθεί ότι αυτή την στιγμή πρόκειται για μία πολύ γνωστή ηθοποιό. Σε δήλωση της η φωτογράφος δήλωσε για εκείνη: «Τη θαύμασα τη Σάμαρ από την πρώτη στιγμή, για την εμφάνισή της και τις έξυπνες και σταθερές απόψεις της». Όταν τη ρώτησε αν θα μπορούσε να την φωτογραφίσει, η ίδια συνέναισε αμέσως και την σύστησε μάλιστα σε φίλες της, καθώς και στην ξαδέρφη της, προκειμένου να συμμετάσχουν και εκείνες, συμβάλλοντας έτσι στην ολοκλήρωση του πρότζεκτ της. Η ηθοποιός ανέφερε σχετικά με την ιδέα: «Έχει ενδιαφέρον να δω πώς εσύ, ο Άλλος, μας βλέπεις. Και πώς εμείς βλέπουμε εσένα. Αυτή είναι η αρχή κάθε λύσης - βλέποντας την άλλη πλευρά».

Κλείσιμο


Στις φωτογραφίες του λευκώματος οι τέσσερις γυναίκες εμφανίζονται ανά δύο ή και οι τέσσερις μαζί φορώντας διαφορετικές ενδυμασίες, ενώ οι τοποθεσίες έχουν επιλεχθεί από κοινού με την φωτογράφο για τις συγκεκριμένες λήψεις. Ακόμα και η επιλογή των φωτογραφιών για το λεύκωμα γινόταν μετά από συζήτηση της Ίρις Χασίντ με τις κοπέλες και μαζί αποφάσιζαν ποιες πρέπει να διαγραφούν και ποιες «έχουν να πουν μία ιστορία». Η φωτογράφος αποκαλεί κάθε ιστορία πίσω από την εικόνα ως «μια περίπλοκη και καινούργια πραγματικότητα».

magazine
palestinians
photo
project


Οι φωτογραφίες, που περιλαμβάνονται στο «A place of Our Own», συνοδεύονται όλες από φράσεις ή συζητήσεις, που είχε η Ίρις Χασίντ με τις τέσσερις κοπέλες. Στο φόντο μίας από τις φωτογραφίες της Σάγια φαίνεται μία σημαία του Ισραήλ, και όταν η φωτογράφος τήν ρώτησε αν εγκρίνει την φωτογραφία της, εκείνη τής απάντησε: «Δεν ξέρω γιατί συνεχίζεις να με ρωτάς αν εγκρίνω αυτή τη φωτογραφία. Συνεχώς σκέφτομαι: Ποιο είναι το πρόβλημα με τη φωτογραφία; Δείχνω παράξενη; Είναι απλά μια σημαία. Είμαι Άραβας που ζω στο Ισραήλ, και αυτή είναι η σημαία του κράτους. Απλά, αποκαλώ τον εαυτό μου “ Άραβα από το Ισραήλ”, όχι “ Παλαιστίνιο Άραβα”. Δεν έχω σχέση με ισραηλινές ρίζες ούτε τόσο πολύ με παλαιστινιακές ρίζες. Δεν πρόκειται να περιφέρομαι δημόσια κρατώντας μια Παλαιστινιακή σημαία ή μια σημαία του Ισραήλ».



Ειδήσεις σήμερα: 


Σταθερά πρώτο το Ισραήλ στους εμβολιασμούς - Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα

Η πτώση του Βωβού: Στο σφυρί άλλα 88 ακίνητα της «γυάλινης αυτοκρατορίας»

Συνελήφθη ξανά σε παράνομη χαρτοπαικτική λέσχη ο Θέμης Αδαμαντίδης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης