Ο Ιησούς στην οθόνη: Η κλοπή του ρόλου από τον Αλ Πατσίνο και ο πρώτος Λατίνος Χριστός

Ο Ιησούς στην οθόνη: Η κλοπή του ρόλου από τον Αλ Πατσίνο και ο πρώτος Λατίνος Χριστός

Οι επιτυχημένες ερμηνείες, οι αντιδράσεις, τα ατυχήματα στα γυρίσματα και το άδοξο τέλος κάποιων πρωταγωνιστών

ISOUS-ARTHROU

Τόλμησαν να αναμετρηθούν με το υπέρτατο. Επιλέχθηκαν για να ενσαρκώσουν τον ρόλο των ρόλων. Επιχείρησαν να δώσουν ανθρώπινη εικόνα στο πρόσωπο του Ιησού Χριστού. Η αναμέτρηση ήταν δύσκολη, οι απαιτήσεις τεράστιες και οι συνθήκες των γυρισμάτων εξοντωτικές. Κι όμως δεν είναι λίγοι οι ηθοποιοί του υποδύθηκαν τον Ιησού τόσο στη μικρή όσο και στην μεγάλη οθόνη. Ανάμεσά τους πολλοί πρωτοεμφανιζόμενοι, πρόσωπα άφθαρτα, αλλά και ροκ σταρ και μοντέλα!

The Greatest Story Ever Told (1965) - John Baptizes Jesus Scene (2/11) | Movieclips

Ο καθένας έδωσε στον ρόλο μια διάσταση διαφορετική, καθηγούμενοι βεβαίως όλοι τους από το όραμα του εκάστοτε σκηνοθέτη. Άλλοι ταυτίστηκαν με αυτόν μεγαλώνοντας γενιές και γενιές, άλλοι ξεσήκωσαν αντιδράσεις, κι άλλο πάλι πέρασαν σχεδόν απαρατήρητοι. Το μοναδικό, ίσως, που τους συνδέει μεταξύ τους, είναι πως σχεδόν όλοι έχουν να διηγηθούν μια περίεργη ιστορία από την περίοδο των γυρισμάτων και πως οι περισσότεροι δεν κατάφεραν στη συνέχεια να διαγράψουν μια επιτυχημένοι καριέρα. Υπάρχουν βέβαια και εκείνες οι περιπτώσεις ηθοποιών που η ζωή τους είχε πρόωρο και τραγικό τέλος. Περιπτώσεις τις οποίες στηρίζονται όσοι υποστηρίζουν πως η κακή τύχη συνοδεύει εκείνους πίστεψαν πως μπορούν να ενσαρκώσουν τον Θεάνθρωπο.

King of Kings (1961) Crucifixion Scene

Παρόλα αυτά η πρόκληση αυτού του συγκεκριμένου παραμένει διαχρονική. Όσα χρόνια κι αν περάσουν πάντα θα υπάρχει ένα σκηνοθέτης που θα αισθανθεί τον διακαή πόθο να προσεγγίσει τη ζωή και τον θάνατο της κεντρικής φυσιογνωμίας της Χριστιανοσύνης και πάντα θα βρίσκονται ηθοποιοί που θα τολμούν να κάνουν το μεγάλο βήμα αγνοώντας τις δυσοίωνες προβλέψεις.

Ας δούμε λοιπόν κάποια από τα πρόσωπα που έχουν προσεγγίσει τον ρόλο του Ιησού τα τελευταία 50 χρόνια.

Hunter

Jeffrey Hunter – «Ο Βασιλεύς των Βασιλέων» (1961)

Ήταν 33 ετών όταν τον επέλεξε ο σκηνοθέτης Νίκολας Ρέι. Ακριβώς όσο ήταν και ο Ιησούς όταν σταυρώθηκε! Ο νεαρός Αμερικανός ηθοποιός ανταποκρίθηκε με αξιοπρέπεια στις ανάγκες της τεράστιας για την εποχή παραγωγής. Λίγα χρόνια αργότερα, ωστόσο, θα δηλώσει πως εξαιτίας αυτού του ρόλου καταστράφηκε η καριέρα του καθώς κανείς πλέον δεν τον ήθελε για πρωταγωνιστή. Εννέα χρόνια αργότερα θα φύγει από τη ζωή, σε ηλικία μόλις 42 ετών, μετά από δύο σοβαρότατα εγκεφαλικά επεισόδια που υπέστη μέσα στο σπίτι του.

Max_Von_Sydow2

Max Von Sydow - «Η ωραιότερη ιστορία του κόσμου» (1965)

Όταν έπαιζε στον «Εξορκιστή» ο Max Von Sydow είχε δηλώσει ευθαρσώς στον σκηνοθέτη William Friedkin πως δεν πιστεύει σε πνεύματα. «Μα έπαιξες τον Ιησού στην Ωραιότερη Ιστορία του Κόσμου» αντιτάχθηκε εκείνος για να πάρει την απάντηση: «Τον ενσάρκωσα, όμως, σαν άνθρωπο». Η αλήθεια είναι ότι η ερμηνεία του στον συγκεκριμένο ρόλο θεωρείται από τις καλύτερες που έχουν υπάρξει παρά το γεγονός ότι κατά την διάρκεια των γυρισμάτων συνέβησαν πολλά απρόοπτα έως και τραγικά γεγονότα. Ανάμεσά τους δύο φοβερές χιονοθύελλες, που σχεδόν κατέστρεψαν τα σκηνικά αλλά και ένας αιφνίδιος θάνατος, αυτός του διευθυντή φωτογραφίας της ταινίας ο οποίος έπαθε ανακοπή σε ένα γύρισμα και πέθανε ακαριαία στα 60 του χρόνια.

Κλείσιμο
Ted_Neley2

Ted Neeley – «Jesus Christ Super Star» (1973)

Αναμφισβήτητα, ο πιο…ροκ Ιησούς της κινηματογραφικής ιστορίας… Ο ντράμερ και τραγουδιστής πρωταγωνίστησε στην κινηματογραφική μεταφορά του θρυλικού μιούζικαλ. Οι φήμες θέλουν τον σκηνοθέτη της ταινίας να φεύγει τρέχοντας όταν τον πρωτοείδε να παίζει σε κάποιο θέατρο τραυματισμένος και σχεδόν ανήμπορο να σταθεί στη σκηνή. Εκείνος όμως, που ήθελε πολύ τον ρόλο, ντύθηκε Ιησούς, πήγε να τον βρει και τελικώς τον έπεισε. Ήταν, μάλλον, μια από τις χειρότερες επιλογές έχουν γίνει ποτέ για τον συγκεκριμένο ρόλο.

Robert_Powel

Robert Powel - «Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ» (1977)

Η βρετανο – ιταλική μίνι τηλεοπτική σειρά του Φράνκο Τζεφιρέλι συγκαταλέγεται ανάμεσα στις κορυφαίες παγκοσμίως αποτυπώσεις του Θείου Δράματος. Πολύ καλή σκηνοθεσία, εξαιρετικοί ηθοποιοί και ένας πρωταγωνιστής ο οποίος έχει καθιερωθεί εδώ και δεκαετίες, στο μυαλό των Ελλήνων σίγουρα, ως ο ιδανικός Ιησούς Χριστός. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι η σειρά συνεχίζει να παίζεται με επιτυχία σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Πολλοί ίσως να μην γνωρίζουν πως φαβορί για τον πρωταγωνιστικό ρόλο ήταν ο Ντάστιν Χόφμαν και ο Αλ Πατσίνο! Τελικά τον πήρε ο Powel, ο οποίος αρχικά προοριζόταν για τον ρόλο του Ιούδα. Αυτή υπήρξε και η πιο σημαντική στιγμή της καριέρας του η οποία δεν είχε τα επόμενα χρόνια ιδιαίτερες εξάρσεις. Ο ίδιος πάντως στην ερώτηση που ουκ ολίγες φορές δέχτηκε σχετικά με αν ο ρόλος του Ιησού φέρνει κακοτυχία, έχει απαντήσει: «Το μόνο που ξέρω είναι πως αυτή η εμπειρία σού αλλάζει τη ζωή και σε σημαδεύει για πάντα»!

Graham_Chapman

Graham Chapman - «Η ζωή του Μπράιαν» (1979)

Ο Μεσσίας των Monty Python, στην κωμική αυτή παραβολή της Βίβλου, δίχασε κοινό και κριτικούς. Κάποιοι βρήκαν την ερμηνεία του ξεκαρδιστική και κάποιοι άλλοι βλάσφημη. Εξ ου και η ταινία απαγορεύτηκε σε κάποιες χώρες μεταξύ των οποίων και η Νορβηγία. Στην πορεία, ωστόσο, η ζωή του πρωταγωνιστή μόνο αστεία δεν ήταν καθώς πέθανε χτυπημένος από καρκίνο στα 48 του μόλις χρόνια.

William_Dafoe

William Dafoe - « Ο τελευταίος πειρασμός» (1989)

«Ακόμα και σήμερα δεν μπορώ να πιστέψω πως είχα το θράσος να πιστέψω ότι μπορούσα να ενσαρκώσω τον Χριστό» εξομολογήθηκε ο διάσημος ηθοποιός αρκετά χρόνια μετά την συμμετοχή του στην πολυσυζητημένη ταινία του Μάρτιν Σκορσέζε η οποία ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στην εποχή της καθώς η προβολή της απαγορεύτηκε σε Τουρκία, Μεξικό, Χιλή αλλά και στην Ελλάδα. Ο ίδιος πάντως πέτυχε μια εξαιρετική ερμηνεία παρά το γεγονός ότι ταλαιπωρήθηκε πολύ κατά την διάρκεια των γυρισμάτων. Μέχρι την όρασή του είχε χάσει για λίγα 24ωρα!

Jim_Caviezel

Jim Caviezel – «Τα Πάθη του Χριστού» (2004)

«Θέλω να ξέρεις τί πρόκειται να περάσεις. Ίσως να μην ξαναδουλέψεις ποτέ»: Αυτά ήταν τα πρώτα λόγια του του σκηνοθέτη της ταινίας Μελ Γκίμπσον όταν πρότεινε στον ηθοποιό τον ρόλο του Ιησού. Κι εκείνος τού απάντησε: «Όλοι μας έχουμε έναν σταυρό να κουβαλήσουμε. Πρέπει κι εγώ να κουβαλήσω τον δικό μου σταυρό. Οπότε, ας το κάνουμε». Και το έκαναν. Και μπορεί να ξεσήκωσαν διεθνείς αντιδράσεις παρόλα αυτά οι εισπράξεις της ταινίας ανήλθαν στα 612 εκατ. δολάρια! Ο πρωταγωνιστής, βεβαίως, δεν βγήκε αλώβητος από όλο αυτό. Είχε αρκετούς σοβαρούς τραυματισμούς στα γυρίσματα ενώ παράλληλα τον χτύπησε κεραυνός και για μεγάλη περίοδο υπέφερε από υποθερμία.

Diego__Morgado2


Diogo Morgado - «Η Βίβλος και ο γιος του Θεού» (2013)

Βρέθηκε μέσα σε μια στιγμή, από τις αμερικανικές πασαρέλες που δούλευε ως μοντέλο, στα κινηματογραφικά στούντιο για να υποδυθεί όχι οποιονδήποτε ρόλο αλλά αυτόν του Ιησού! Οι κριτικές που έλαβε η ταινία του Christopher Spencer ήταν ανάμεικτες. Υπήρχε κάτι, όμως, στο οποίο συμφώνησαν άπαντες: Αυτός ήταν ο πιο γοητευτικός Ιησούς που έχει περάσει ποτέ από την μικρή και την μεγάλη οθόνη. Παρότι βραβεύτηκε για την ερμηνεία του, ο Λατίνος πρωταγωνιστής κατέληξε να παίζει σε πορτογαλικές σαπουνόπερες

https://www.youtube.com/watch?v=-Hsl5UG9O_c

Ειδήσεις σήμερα: 

Έλληνας καθηγητής του Johns Hopkins εξηγεί: Τι κάνει ο κορωνοϊός στους πνεύμονες;

Ανησυχία: Αυξάνονται τα κρούσματα κορωνοϊού στη Γερμανία

Ο Τραμπ «ανοίγει» τις ΗΠΑ παρά το σοκ με ακόμα 4.491 νεκρούς από κορωνοϊό

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης