«Ο Απόστολος Καλδάρας είναι ο Σοπέν της Ελλάδας» έλεγε με νόημα ο Μίκης Θεοδωράκης για τον σπουδαίο λαϊκό συνθέτη με τον οποίο ωστόσο δεν κατάφερε ποτέ να συνεργαστεί. Ο ανεκπλήρωτη αυτή «συνομιλία» των αγαπημένων λαϊκών τραγουδιών των δύο δημιουργών στο ίδιο μουσικό πρόγραμμα θα γίνει πραγματικότητα μέσα από μια συναυλία που διοργανώνουν .στις 2 Σεπτεμβρίου, ανήμερα της επετείου θανάτου του Μίκη, στο Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μεκρούρη», τα παιδιά τους, Μαργαρίτα Θεοδωράκη και Κώστας Καλδάρας.
«Από τον Μίκη Θεοδωράκη στον Απόστολο Καλδάρα» είναι ο τίτλος της ξεχωριστής αυτής μουσικής βραδιάς με ερμηνευτές τους Βασίλη Λέκκα, Στέλιο Διονυσίου, Σοφία Παπάζογλου, Παναγιώτη Πετράκη, Άγγελο Θεοδωράκη αλλά και τους εξαιρετικούς Τελετζήδες, τους νεαρούς μουσικούς του δρόμου που ξαφνιάζουν και συγκινούν με την προσήλωσή τους στη λαϊκή μουσική παράδοση. Μαζί τους, φυσικά, και η Ορχήστρα 100 Χρόνια Μίκης Θεοδωράκης με τους δεξιοτέχνες μουσικούς οι οποίοι έχουν εντρυφήσει στο έργο του μεγάλου Έλληνα συνθέτη που έφυγε από κοντά μας πριν τέσσερα χρόνια.
Τι θα ακούσουμε σε αυτή τη συναυλία; Ορισμένα από τα καλύτερα και πιο αγαπημένα τραγούδια του εγχώριου λαϊκού ρεπερτορίου. Η «Δραπετσώνα» του Μίκη θα συναντήσει τη «Μικρά Ασία» του Καλδάρα, «Το φεγγάρι κάνει βόλτα» το «Νύχτωσε χωρίς φεγγάρι», η «Μαργαρίτα Μαργαρώ» το «Όποια και να ‘σαι», το «Στρώσε το στρώμα σου» το «Ας παν στην ευχή τα παλιά», η «Μυρτιά» το «Όνειρο απατηλό», το «Βάρκα στο γιαλό» το «Συ μου χάραξες πορεία»…
Τραγούδια - διαμάντια που κέρδισαν δικαιωματικά τη μάχη με τον χρόνο και παραμένουν, δεκαετίες μετά τη δημιουργίας τους, ολοζώντανα, να μάς συντροφεύουν στις χαρές και τις λύπες μας.
Κλείσιμο
Ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Απόστολος Καλδάρας πορεύτηκαν σε μουσικούς δρόμους διαφορετικούς αλλά και παράλληλους ταυτόχρονα. Δημιούργησαν την ίδια εποχή, κατά κύριο λόγο από το ‘50 έως το ‘70, ο ένας όμως προσδιοριζόταν ως έντεχνος και ο δεύτερος ως καθαρά λαϊκός. Η συνθετική ιδιοφυΐα του Θεοδωράκη, ωστόσο, τον οδηγούσε, κατά καιρούς, και σε αυθεντικά λαϊκά μονοπάτια, σε αυτά δηλαδή που περπατούσε ο Καλδάρας.
Μπορεί λοιπόν να μην συναντήθηκαν ποτέ, ο θαυμασμός, ωστόσο, του ενός για τη δουλειά του άλλου, και κυρίως ο κοινός στόχος τους, το ότι δηλαδή και οι δύο έγραφαν τραγούδια για τον κόσμο, για τον λαό, τους καθιστά, με έναν τρόπο, «συγγενείς». Κι η καλλιτεχνική αυτή συγγένεια θα φωτιστεί και θα αναδειχτεί με τη συναυλία στο Θέατρο Βράχων, κατά τη διάρκεια της οποίας δύο εκ πρώτης όψεως διαφορετικοί μουσικοί κόσμοι θα συνευρεθούν στην ίδια σκηνή.
Η διεθνής διάκριση iF Design Award 2024 για το ελαστικό ECSTA PS71 EV, επιβεβαιώνει τη δέσμευση της εταιρείας για λύσεις υψηλών προδιαγραφών και κορυφαίας συμπεριφοράς στον δρόμο.
Banana breads, σκανδιναβικά σέμλα με σαντιγί, cinnamon rolls, κρουασάν gianduja, brownies με αλμυρή καραμέλα και πολλές ακόμη high-quality επιλογές από τα premium bakeries της πόλης
Με λύσεις που περιλαμβάνουν GPS Plotter, βυθόμετρα, όργανα, αυτόματο πιλότο, ηχοσυστήματα, VHF, κάμερες, ραντάρ και πολλά ακόμα, μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες κάθε σκάφους.