Στέγη Ιδρύματος Ωνάση: Διοργανώνει συζήτηση για τη ζωή των Ρομά στην Ελλάδα

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση: Διοργανώνει συζήτηση για τη ζωή των Ρομά στην Ελλάδα

Θα είναι διαθέσιμη από τις 31 Μαΐου, στο κανάλι της στο YouTube

Stegi_-_Roma_-_syzytisi

«Έχει αξία η ζωή σου αν είσαι Ρομά στην Ελλάδα;»: Το παραπάνω ερώτημα αποτελεί τον κεντρικό θεματικό άξονα της συζήτησης με τίτλο «Οι Ρομά χωρίς διαμεσολάβηση», που διοργανώνει η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, στο πλαίσιο της σειράς ψηφιακών συζητήσεων gια την ελληνική κοινωνία «Society Uncensored», και θα είναι διαθέσιμη από την Τετάρτη 31 Μαΐου, στο κανάλι της στο YouTube.

Trailer | Οι Ρομά χωρίς Διαμεσολάβηση | Society Uncensored


Οι Ρομά παίρνουν το λόγο και μιλούν για τα προβλήματα αλλά και τον πολιτισμό τους, τις λύπες και την περηφάνια τους, τις ματαιώσεις και τις διεκδικήσεις τους, διηγούνται την ιστορία τους και μοιράζονται στιγμές της καθημερινότητά τους.

Κλείσιμο
Η κοινότητα των Ρομά, πολυσχιδής και πολυδιάστατη, με μακραίωνη παρουσία στον ελλαδικό χώρο και ιδιαίτερη συμβολή στον πολιτισμό, είναι εξοστρακισμένη. Εξοστρακισμένη από τους ιστούς των πόλεων, από την εκπαίδευση, την εργασία, τις υπηρεσίες υγείας, το σύστημα απονομής δικαιοσύνης. Πρόκειται για μια κοινωνική ομάδα που αντιμετωπίζει πολλές και πολλαπλές μορφές διακρίσεων.

Το ίδιο το ελληνικό κράτος, μέσω δράσεων ή παραλείψεων, παραβιάζει συστηματικά τα δικαιώματα των Ρομά. Γι’ αυτό έχει δεχθεί αρκετές επικρίσεις και συστάσεις από διεθνείς οργανισμούς, ενώ μετράει αρκετές καταδικαστικές αποφάσεις από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ο αντιτσιγγανισμός, που είναι μια έκφανση ρατσισμού κατά των Ρομά βασισμένη στο αφήγημα (ή στο δόγμα) της φυλετικής υπεροχής και συνεπικουρούμενη από προκαταλήψεις, είναι θεσμικός μα και κοινωνικός. Ένα αλληλοτροφοδοτούμενο κύκλωμα που παράγει στερεότυπα, βία και πόνο.

Οι πρόσφατες δολοφονίες του 18χρονου Ρομ Νίκου Σαμπάνη και του 16χρονου Ρομ Κώστα Φραγκούλη από αστυνομικούς, η πολιτική και κοινωνική επιείκεια στα όρια της επικρότησης με την οποία πλαισιώθηκαν, φανέρωσαν με τον πιο οδυνηρό τρόπο την καταστατική απαξίωση της ζωής των Ρομά. Αντιστοίχως, ο θάνατος της οκτάχρονης Όλγας σε εργοστάσιο στο Κερατσίνι, σε συνθήκες απόλυτης αδιαφορίας, κατέδειξε ότι η σύγχρονη στρατηγική απανθρωποποίησης των Ρομά λειτουργεί διαβρωτικά σε επίπεδο κοινωνικής συνείδησης. Ο Λόγος είναι πεδίο όπου ασκείται η εξουσία. Οι Ρομά σπανίως έχουν πρόσβαση στον δημόσιο λόγο. Αφομοιώνονται σε ηγεμονικούς λόγους που διαμεσολαβούνται από υποτιμήσεις, εξωτισμούς και μυθοπλασίες. Ο Λόγος όμως είναι και πεδίο παραγωγής ρωγμών και αντιστάσεων.

Η συζήτηση «Οι Ρομά χωρίς διαμεσολάβηση» στη Στέγη αποτελεί μια θύρα γνωριμίας. Για μια προοπτική συμπερίληψης στη βάση της αναγνώρισης των γλωσσικών και πολιτισμικών διαφορών, της ισότητας, της συνομιλίας και της δικαιοσύνης.

Συμμετέχουν οι Παρασκευή Βιλανάκη, Γιάννης Γεωργίου, Κατερίνα Δημητρίου, Αλεξάνδρα Καραγιάννη, Βασίλειος Πάντζος, Τασία Σαμπάνη, Γιάννης Σαμπάνης ενώ συντονίζει
ο Γιώργος Βιλανάκης.

Η συζήτηση θα είναι διαθέσιμη ΕΔΩ 

Ειδήσεις σήμερα:

Βίντεο και φωτογραφίες: 8.000 άτομα σε πάρτι στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

57 παραλίες της Ελλάδας που θυμίζουν επίγειο παράδεισο

Η ομολογία του 42χρονου «χασάπη της Βαρβακείου»: «Της άρπαξα το μαχαίρι και άρχισα να την καρφώνω»

----------------

Εκλογές 2023

Οδηγός εκλογών 2023: Πώς ψηφίζω - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση

Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση, τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών, τα exit polls.

Αποτελέσματα εκλογών 2023: Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης