«Μοριάς '21»: Κάλεσμα στην Πελοπόννησο και ξενάγηση στις 21 ιστορικές διαδρομές της Ελληνικής Επανάστασης

«Μοριάς '21»: Κάλεσμα στην Πελοπόννησο και ξενάγηση στις 21 ιστορικές διαδρομές της Ελληνικής Επανάστασης

Το πλούσιο πρόγραμμα περιλάμβλάνει δράσεις που σχετίζονται με την ιστορία, την τέχνη, τη φύση αλλά και την γαστρονομία

Moria_21_-_1
Ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα πολιτιστικού τουρισμού που που, μέσα από 21 θεματικές διαδρομές, συνδέει εμβληματικές πόλεις της Πελοποννήσου, αναδεικνύει την ιστορία του τόπου και τον ρόλο κάθε πόλης στον Αγώνα για την Ανεξαρτησίας είναι το «Μοριάς '21» που παρουσιάστηκε σήμερα διαδικτυακά. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου και της Costa Navarino, η οποία τελεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» και πραγματοποιείται με στρατηγικούς εταίρους την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τους Δήμους Ανατολικής Μάνης, Δυτικής Μάνης, Καλαμάτας, Κορινθίων, Μονεμβασίας, Ναυπλιέων, Πύλου-Νέστορος, Τρίπολης, καθώς και με τους Δήμους Μεσσήνης, Οιχαλίας, Τριφυλίας, σε συνεργασία με την «Πρωτοβουλία 1821-2021».

MORIAS 21 Concept Video

Το πρόγραμμα «Μοριάς '21» είναι επί της ουσίας ένα κάλέσμα προς όλους τους Έλληνες να επισκεθούν την Πελοπόννησο και να περπατήσουν, βήμα προς βήμα, τα μονοπάτια εκείνα που οδήγησαν στον θρίαμβο της Ελληνικής Επανάστασης και την πολυπόθητη κατάκτηση της ελευθερίας. Οι διαδρομές είναι τριήμερες, πενθήμερες ή επταήμερες και προβάλλουν τα γνωστά και άγνωστα μνημεία κάθε πόλης, ενώ εμπλουτίζονται με 4 άξονες δράσεων που έχουν ως επίκεντρο την Ιστορία, την Τέχνη, την Γαστρονομία και τη Φύση. Την επιστημονική τεκμηρίωση του προγράμματος έχει αναλάβει το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, με τον συντονισμό του Καθηγητή Νικόλαου Ζαχαριά και την εποπτεία σε θέματα τεκμηρίωσης του ομότιμου Καθηγητή Θάνου Βερέμη και του Καθηγητή Θανάση Χρήστου. Οι δράσεις του προγράμματος θα αρχίσουν να ξεδιπλώνονται σταδιακά το επόμενο διάστημα.

Ο πρώτος θεματικός άξονας αφορά στην ιστορία και στο πλαίσιό του παρουσιάζονται πίνακες Ελλήνων και ξένων δημιουργών που παραχωρήθηκαν από το Μουσείο Μπενάκη, το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο και το Λαογραφικό Μουσείο Καλαμάτας, και θα ζωντανέψουν ψηφιακά σε συνδυασμό με την αφήγηση των γεγονότων από τους πρωταγωνιστές τους στην Πύλο (Οικία Τσικλητήρα), την Καλαμάτα (Πνευματικό Κέντρο), την Τρίπολη (Πετροπούλειο Κληροδότημα), την Ανατολική Μάνη (Παλιό Δημαρχείο Αρεόπολης) και το Ναύπλιο (Βουλευτικό).

Κλείσιμο
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, εξάλλου, παρουσιάζει και η έκθεση παραοδοσιακών ενδυμασιών της Πελοποννήσου και του Αργοσαρωνικού, με τίτλο «Ο Μοριάς της Ελευθερίας», η οποία διοργανώεται σε συνεργασία με α με το Ίδρυμα Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια και το Λύκειον των Ελληνίδων Καλαμάτας,.
Morias_21_-_2

Η τέχνη θα δώσει το δυναμικό «παρών« μέσα από μια σειρά τοιχογραφιών με ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης που θα δημιουργήσιυν νέοι καλλιτέχνες της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνώνκαι θα αναρτηθούν σε δημόσιους χώρους σε διάφορες πόλεις της Πελοπονννήσου.

Παράλληλά, μοναδική γεύση στο πρόγραμμα θα δώσει η γαστρονομική του ενότητα στο πλαίσιο της οποίας θα αναδειχτούν οι διατροφικές συνήθειες των ηρώων του 1821 και θα προσαρμοστούν στο σήμερα μέσα από ένα ξεχωριστό μενού του γνωστού σεφ Λευτέρη Λαζάρου με τίτλο «Τα Πιάτα της Επανάστασης» και τις επιλογές κρασιών του Κωνσταντίνου Λαζαράκη, Η ενότητα αυτή θα έχει και εκπαιδευτιικό χαρακτήρα καθώς περιλαμβάνει επίσης 12 video μαγειρικής που απευθύνονται στα εστιατόρια της περιοχής.

Τα στοιχεία της φύσης δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν από το αφιέρωμα . Εικοσι επτά αιωνόβια δέντρα μετατορφώνονται σε μάρτυρες της ισρτορίας και «διηγούνται» γεγονότα που σφράγιασαν την Ελληνική Επανάσταση και την ελληνική ιστορία στο σύνολό της.
Morias_21_-_4


« Η Επιτροπή “Ελλάδα 2021” αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή το καινοτόμο αυτό πρόγραμμα, παραχωρώντας την αιγίδα της. Όχι απλώς γιατί εντάσσεται στο πλαίσιο των αξόνων που οριοθετούν το επετειακό πρόγραμμα που συντονίζει η Επιτροπή. Αλλά γιατί η ίδια η φιλοσοφία που διαπερνά το πρόγραμμα — η προσπάθεια σύνδεσης του παρελθόντος με το σήμερα, η συμμετοχή και η συστράτευση όλων των δημιουργικών δυνάμεων της περιοχής, η μέριμνα για την προβολή της τοπικής κοινωνίας και για τη δημιουργία μιας παρακαταθήκης για το αύριο— αποτελούν επίσης βασικά στοιχεία του τρόπου με τον οποίο η ίδια η Επιτροπή προσέγγισε τον εορτασμό της επετείου» επεσήμανε στον χαιρετισμό της η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», κ. Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη ενώ Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Παναγιώτης Νίκας έκανε λόγο για «δράσεις με κύριο χαρακτηριστικό την ποιότητα και με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον και τις επόμενες γενιές».

Την χαρά του για την τεράστια ανταπόκριση που εμπράκτως έδειξαν  περισσότερα από 70 ιδρύματα, φορείς και εταιρείες στην πρωτοβουλία αυτή εξέφρασε ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου και της ΤΕΜΕΣ Α.Ε., κ. Αχιλλέας Β. Κωνσταντακόπουλος ο οποίος δήλωσε με νόημα: «H επανάσταση του 1821 μας έδειξε πως μόνο όταν όλες οι δυνάμεις του έθνους ενωθήκαν, πετύχαμε το ακατόρθωτο».

Περισσότερες πληροφορίες για την συμμετοχή στο πρόγραμμα μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης