Ο Ροκφέλερ στο μετρό της Αθήνας

markezinis

Είκοσι μέρες μετά τη δραστική νομισματική προσαρμογή της οποίας υπήρξε εμπνευστής, ο αρμόδιος υπουργός Σπύρος Μαρκεζίνης αναχώρησε για τις Ηνωμένες Πολιτείες…

Τον Μάιο του 1953 ο Μαρκεζίνης έχει συναντήσεις με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Φόστερ Ντάλλες (με τον οποίο δεν φαίνεται να τα πηγαίνει πολύ καλά) αρχικώς και ακολούθως με τον πρόεδρο Αϊζενχάουερ. Το κυρίαρχο θέμα -εκτός από τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής, ελληνοτουρκικά και ΝΑΤΟ- είναι η ανόρθωση της Ελλάδας και η αμερικανική συμμετοχή στη διαδικασία.
markezinis-2
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Φόστερ Ντάλλες με τον Σπύρο Μαρκεζίνη κατά τη συνάντηση τους στις ΗΠΑ. Αρχείο Μαρκεζίνη, Σύγχρονη Πολιτική Ιστορία της Ελλάδος.

Ο Μαρκεζίνης είχε φτάσει στην Ουάσιγκτον επικεφαλής μιας αποστολής, απαρτιζόμενης από σημαντικούς παράγοντες της εγχώριας οικονομικής ζωής. Μεταξύ άλλων συνοδευόταν από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Μαντζαβίνο και τον Αμερικανό εκπρόσωπο στη Νομισματική Επιτροπή της Ελλάδος, Al Constanzo. Στόχος της επίσκεψης ήταν η υποβολή αιτήματος πρόσθετης οικονομικής βοήθειας.

Κατά τη συζήτηση του με τον Ντάλλες, ο Μαρκεζίνης επέμεινε ότι τα διακόσια περίπου εκατομμύρια δολάρια που ζητούσε η ελληνική αντιπροσωπεία ήταν ποσό «ασήμαντο», καθώς αντιστοιχούσαν στο ένα δέκατο των χρημάτων που είχαν ήδη δοθεί στη χώρα από τους Αμερικανούς. Ήταν στρατηγικής σημασίας η συνέχιση αυτής της ενίσχυσης που «θα απέβαινε προς όφελος των Αμερικανών» υποστήριξε ο Μαρκεζίνης και υπενθύμισε στον Ντάλλες ότι «η Ελλάς διέθετε για στρατιωτικές δαπάνες, κατ’ αναλογίαν, πολύ περισσότερα από τους άλλους εταίρους του ΝΑΤΟ». Η διαπραγμάτευση δεν κατέληξε κάπου. Δυσαρεστημένος ο Μαρκεζίνης ζήτησε λίγο αργότερα από τον Έλληνα αντιπρόσωπο στον ΟΗΕ, Αλέξη Κύρου να τηλεγραφήσει στον πρωθυπουργό Αλέξανδρο Παπάγο την εκτίμηση του ότι η χώρα «θα πληρώσει πολύ ακριβά τον νέο υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ».

Παρ’ όλα αυτά, το ταξίδι του Μαρκεζίνη αποδείχθηκε ενδιαφέρον και πολλαπλώς επικερδές. Στη δεξίωση που παρέθεσε η ελληνική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον, ο υπουργός Συντονισμού συζήτησε με τον Ντ. Ροκφέλερ της «Chase Manhattan Bank» την πρόθεση του τελευταίου να χρηματοδοτήσει το μετρό της Αθήνας. Η μελέτη για την κατασκευή του έργου ετοιμαζόταν ήδη από τους Ελληνικούς Ηλεκτρικούς Σιδηροδρόμους (ΕΗΣ).
markezinis-1
Η ορκωμοσία της κυβέρνησης Παπάγου, τον Δεκέμβριο του 1952. Από δεξια εικονίζονται ο Αλ. Παπάγος, ο Εμ. Τσουδερός, ο Παν. Κανελλόπουλος και ο Σπ. Μαρκεζίνης. Αρχείο Μαρκεζίνη, Σύγχρονη Πολιτική Ιστορία της Ελλάδος.

Στο μεταξύ πίσω στην ελληνική πρωτεύουσα η λειτουργία του σιδηρόδρομου είχε σταματήσει από το 1938. Η επανεκκίνηση του κρινόταν ως ύψιστης σημασίας. Ο Ροκφέλερ υποσχέθηκε να δαπανήσει ένα εκατομμύριο δολάρια ανά χιλιόμετρο. Στην πρώτη φάση των εργασιών προβλεπόταν η επέκταση του δικτύου από την πλατεία Κυριακού (σημ. Βικτωρίας) μέχρι την Κηφισιά. Σε δεύτερο στάδιο ο σιδηρόδρομος θα έφθανε έως τη Ραφήνα προκειμένου να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του λιμανιού της που από τότε προοριζόταν ως συμπληρωματικό του Πειραιά. Παράλληλα, θα κατασκευάζονταν δύο ακόμη γραμμές, μία προς το Παγκράτι και μία προς το Περιστέρι.

Έναν σχεδόν χρόνο μετά (αρχές Απριλίου 1954) ο Μαρκεζίνης αποχώρησε από την κυβέρνηση και το σχέδιο με τη συγκεκριμένη μορφή εγκαταλείφθηκε. Το έργο βέβαια είχε δρομολογηθεί. Η υλοποίηση του ολοκληρώθηκε επί πρωθυπουργίας Κ. Καραμανλή το 1957 με πολλές τροποποιήσεις.

Πηγές-Βιβλιογραφία:
-Εφημερίδα «Ελευθερία», Απρίλιος-Μάιος 1953, Αρχείο Τύπου Βιβλιοθήκης Φ. Σ Παρνασσός.
-Σπυρίδωνος Β. Μαρκεζίνη, Σύγχρονη Πολιτική Ιστορία της Ελλάδος, τόμος Γ, Εκδοτικός Οργανισμός Πάπυρος, Αθήνα, 1994.
-Πάνος Καζάκος, Η ελληνική οικονομία 1949-1967, Ανασυγκρότηση και ανάπτυξη, σελ. 223-237, Ιστορία Ελληνικού Έθνους, τόμος ΙΣΤ, Αθήνα, 2000.

ΣΧΟΛΙΑ (2)

Να’ναι καλά οι Μασόνοι Αμερικανοεβραίοι που μας βοήθησαν να ορθοποδήσουμε μετά τον πόλεμο!

.

...

Γιατί να σε βοηθήσουν να ορθοποδήσεις ρε ανόητε? Αφού βούτηξες τα λεφτά του σχεδίου Μάρσαλ και τα ξαπόστειλες στις τράπεζες του Καίρου, της Αλεξάνδριας ή του Μπουένος Άύρες, για τα βουτήξει ακολούθως από τις δύο πρώτες ο Νάσερ. Αυτά τα λέει ο Βαρβαρέσος υπουργός Οικονομικών τότε και ο πολύς Paul Porter που διαχειρίζονταν το πακέτο. Για τους γηγενείς ο ψευτοεθνάρχης φρόντισε για τις άθλιες τερατουπόλεις, τη μίζα και τη ρέμουλα των εργολάβων, τη χούντα που τον διαδέχτηκε...

με μέτρο

"Παν μετρό άριστον"

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

synthesi01

Το Κράτος ως Λερναία Ύδρα, όπως «λέει» και ο τίτλος του νέου βιβλίου του καθηγητή Γιώργου Δερτιλή – ένα δοκίμιο που περιγράφει επτά μορφές με τις οποίες μπορούμε σήμερα πλέον να σκεφτούμε το κράτος.

1
tombazis01

Ένα ιστορικός ελαιώνας στην παραθαλάσσια περιοχή Γαλατά Τροιζηνίας στην Βορειοανατολική Πελοπόνησσο απέναντι απο το όμορφο νησί του Πόρου φτιαγμένος από τον ναύαρχο της Επανάστασης  Εμμανουήλ Τομπάζη μας δίνει σήμερα ένα έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

lev01

Η κα Βάσω Βούζα-Κυρατζή συνάντησε στη πόλη των Γρεβενών τον σχεδιαστή Στέλιο Παπαλαμπρόπουλο και καρπός αυτής της συνάντησης η δημιουργική δουλειά που συνοδεύει μια παραγωγική προσπάθεια με επίκεντρο μια φάρμα λεβάντας.

1
barber0

Ποιόν εν τέλει εμπιστεύεται ένας κουρέας για να αφεθεί να δεχθεί τις υπηρεσίες ενός συναδέλφου του; Ένα ενδιαφέρον θέμα…με καλοκαιρινή διάθεση.

1
60147391_2214446438624038_8701900897598308352_n

Το εστιατόριο των αδελφών Κομπογιαννίτη στη περιοχή του παλιού Σιδηροδρομικού Σταθμού της Καλαμάτας είναι ένας συνδυασμός γεύσεων που έρχεται από την τοπική παράδοση με την απαραίτητη τσαχπινιά της σύγχρονης δημιουργίας.

tsas

Ο Άγγελος Φωκιανός είναι ένας νέος Αθηναίος, επιχειρηματίας της γενιάς των 20plus αλλά και ένας επιχειρηματίας της «μιας ιδέας» -αρκεί εκείνη να βρει ανταπόκριση και να «δέσει» το ακροατήριο και πάνω σε αυτό να «χτίσει» την επιτυχία της.

jghmvew

Το Park your Cinema επιστρέφει στο Ξέφωτο του ΚΠΙΣΝ, με αφιέρωμα σε κλασικές κωμωδίες και αγαπημένες παιδικές ταινίες