Οι 4 αιώνες τηνιακής μαρμαροτεχνίας

Οι 4 αιώνες τηνιακής μαρμαροτεχνίας

Ο “μικρόκοσμος” της τηνιακής μαρμαροτεχνίας από τον 17ο έως και το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα, καταγράφεται -με σημείο αναφοράς τον κύκλο εργασιών γύρω από λατομεία και σχιστήρια- στο έργο του δρ Αλέκου Ε. Φλωράκη της νέας έκδοσης του ΠΙΟΠ

tiniaki-marmarotecnia
Με το σύνολο της βιβλιογραφίας του -ως επί το πλείστον να αναφέρεται στο νησί της Τήνου και αρκετά από τα έργα του να περιέχουν ειδική αναφορά στο μάρμαρου το νησιού, ο εθνολόγος και λαογράφος δρ Αλέκος Ε. Φλωράκης παρουσιάζει το νέο του βιβλίο με τίτλο «Παλιά λατομεία και σχιστήρια της Τήνου».

Η νέα έκδοση 276 σελίδων φέρει την εκδοτική υπογραφή του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς και όπως διαβάζω στο σχετικό ενημερωτικό σημείωμα στην ιστοσελίδα του ΠΙΟΠ: «εμπλουτίζει τις βιβλιογραφικές συμβολές για τη μαρμαροτεχνία στο νησί της Τήνου. Ο τόμος, με σημείο αναφοράς τον κύκλο εργασιών γύρω από λατομεία και σχιστήρια, αποκαλύπτει τον μικρόκοσμο της τηνιακής μαρμαροτεχνίας: η αναζήτηση μαρμάρου καλής ποιότητας, ο εντοπισμός και η εκμετάλλευση νέων θέσεων λατομείων, οι συνθήκες εργασίας, επεξεργασίας και διακίνησης της πρώτης ύλης, διαμορφώνουν μια ιδιαίτερη πραγματικότητα για τη «μαρμαροφόρο» Τήνο, από τον 17ο αιώνα έως και το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα»

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δρ Αλέκος Ε. Φλωράκης υπήρξε επιστημονικός υπεύθυνος του Μουσείου Μαρμαροτεχνίας στον Πύργο της Τήνου.

Η νέα έκδοση παρουσιάζεται την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου και ώρα 18:30, σε μια εκδήλωση στο κτήριο της Αδελφότητας των εν Αθήναις Τηνίων την οποία θα χαιρετίσουν η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, κυρία Σοφία Στάϊκου, και ο Πρόεδρος της Αδελφότητας των εν Αθήναις Τηνίων, κύριος Μανώλης Σκαρής.

Για την έκδοση, το ερευνητικό και συγγραφικό έργο του Αλέκου Φλωράκη θα μιλήσουν: ο ακαδημαϊκός Μανόλης Κορρές, ομότιμος καθηγητής Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ, με θέμα «Ο Αλέκος Φλωράκης και το περιεχόμενο του Μουσείου Μαρμαροτεχνίας», ο Δημήτρης Παυλόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο ΕΚΠΑ, με θέμα «Η συμβολή του Αλέκου Ε. Φλωράκη στη μικροϊστορία της τηνιακής μαρμαρογλυπτικής». Εν συνεχεία, η ιστορικός-λαογράφος Σταυρούλα-Βίλλυ Φωτοπούλου, διευθύντρια Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟΑ, θα μιλήσει για «Το υλικό και το άυλο στην τηνιακή μαρμαροτεχνία», ενώ ο ιστορικός-ερευνητής και συγγραφέας Κώστας Δανούσης θα συμβάλει με θέμα «Εκ γαίας λίθον. Λιθοτομεία και λατομεία στην Τήνο». Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με τις παρεμβάσεις των Ανδρέα Λαπούρτα, αρχαιολόγου-μουσειολόγου, προϊσταμένου της Υπηρεσίας Μουσείων ΠΙΟΠ, και Αλέκου Φλωράκη ενώ την εκδήλωση θα συντονίσει η Ουρανία Καραγιάννη, δρ αρχαιολογίας, προϊσταμένη Υπηρεσίας Εκδόσεων ΠΙΟΠ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης