Επεξεργασμένα τρόφιμα: τα 4 σημεία-κλειδιά στις ετικέτες
Επεξεργασμένα τρόφιμα: τα 4 σημεία-κλειδιά στις ετικέτες
Η Μαρία Παπακωνσταντίνου, χημικός Msc / NPD, με ειδίκευση στην ανάπτυξη νέων προϊόντων και την υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων, μας εξηγεί πώς να αποκωδικοποιούμε τις ορολογίες που διαβάζουμε στα συστατικά των τροφίμων.
Ας υποθέσουμε ότι αποφασίσαμε να βελτιώσουμε τις διατροφικές μας συνήθειες. Και να στρέψουμε το ενδιαφέρον μας σε τρόφιμα με χαμηλές θερμίδες και λιγοστά λιπαρά. Αρκεί όμως μόνο αυτό για να πούμε με βεβαιότητα ότι μπήκαμε στο μονοπάτι της υγιεινής διατροφής;
Η Μαρία Παπακωνσταντίνου, χημικός Msc / NPD, με ειδίκευση στην ανάπτυξη νέων προϊόντων και την υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων, μας απαντά πως όχι. Και αυτό γιατί, όπως επισημαίνει, «μια σημαντική παράμετρος στην επιλογή των συσκευασμένων τροφίμων, στο πλαίσιο πάντα της ανάγκης μας για υγιεινή διατροφή, είναι ο βαθμός επεξεργασίας των τροφίμων. Το κατά πόσο δηλαδή τα τρόφιμα που διαλέγουμε να βάλουμε στο ψυγείο ή στα ράφια της κουζίνας μας είναι από ελάχιστα επεξεργασμένα έως υπερ-επεξεργασμένα».
Η διαβάθμιση που κάνει τη διαφορά
Ως επεξεργασία τροφίμων ορίζεται κάθε διαδικασία που αλλάζει τα τρόφιμα από τη φυσική τους κατάσταση, όπως η κατάψυξη, η ξήρανση, το άλεσμα, η κονσερβοποίηση κ.α. Έτσι, ο ορισμός για τα επεξεργασμένα τρόφιμα θα μπορούσε να είναι οποιοδήποτε τρόφιμο εκτός από ακατέργαστο γεωργικό προϊόν, έχει υποστεί επεξεργασία για λόγους συντήρησης, εξαγωγής από τις πρώτες ύλες, παραγωγής νέων προϊόντων ή βελτίωσης της θρεπτικής αξίας ή και των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών.
Δείτε τη συνέχεια στο cantina.protothema.gr
Η Μαρία Παπακωνσταντίνου, χημικός Msc / NPD, με ειδίκευση στην ανάπτυξη νέων προϊόντων και την υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων, μας απαντά πως όχι. Και αυτό γιατί, όπως επισημαίνει, «μια σημαντική παράμετρος στην επιλογή των συσκευασμένων τροφίμων, στο πλαίσιο πάντα της ανάγκης μας για υγιεινή διατροφή, είναι ο βαθμός επεξεργασίας των τροφίμων. Το κατά πόσο δηλαδή τα τρόφιμα που διαλέγουμε να βάλουμε στο ψυγείο ή στα ράφια της κουζίνας μας είναι από ελάχιστα επεξεργασμένα έως υπερ-επεξεργασμένα».
Η διαβάθμιση που κάνει τη διαφορά
Ως επεξεργασία τροφίμων ορίζεται κάθε διαδικασία που αλλάζει τα τρόφιμα από τη φυσική τους κατάσταση, όπως η κατάψυξη, η ξήρανση, το άλεσμα, η κονσερβοποίηση κ.α. Έτσι, ο ορισμός για τα επεξεργασμένα τρόφιμα θα μπορούσε να είναι οποιοδήποτε τρόφιμο εκτός από ακατέργαστο γεωργικό προϊόν, έχει υποστεί επεξεργασία για λόγους συντήρησης, εξαγωγής από τις πρώτες ύλες, παραγωγής νέων προϊόντων ή βελτίωσης της θρεπτικής αξίας ή και των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών.
Δείτε τη συνέχεια στο cantina.protothema.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ειδήσεις
Δημοφιλή
Σχολιασμένα