Τα κρυφά χειρόγραφα του Φράντς Κάφκα

Τα κρυφά χειρόγραφα του Φράντς Κάφκα

Δύο κράτη και διαφορετικοί κληρονόμοι δίνουν μάχη για τα χρυσοφόρα πνευματικά δικαιώματα του μεγάλου Τσέχου συγγραφέα

Τα κρυφά  χειρόγραφα του Φράντς Κάφκα
Άνοιξαν την Τρίτη το βράδυ, επιτέλους, τα κρυφά χειρόγραφα του Κάφκα που παρέμεναν κλειστά εδώ και χρόνια στην ελβετική τράπεζα UBS.  

Τα χειρόγραφα που περιμένουν με αυξημένη περιέργεια οι φανατικοί αναγνώστες σε ολόκληρο τον κόσμο διεκδικούν εξίσου με δικαστήρια από τη μια η οικογένεια Χόφα κι από την άλλη η ισραηλινή κυβέρνηση…
Κλείσιμο

Όπως είναι  γνωστό ο Κάφκα λίγο πριν πεθάνει είχε απαιτήσει από τον εκτελεστή της διαθήκης του και μετέπειτα επιμελητή του έργου του Μαξ Μπροντ-πολλοί κριτικοί και θεωρητικοί όπως ο Κούντερα τον θεωρούν μέγα διαστρεβλωτή του-να καταστρέψει το έργο του αλλά εκείνος παράκουσε.

Έτσι μεταναστεύοντας  στο Τελ Αβίβ το 1939 ο Μαξ Μπροντ πήρε τα χειρόγραφα μαζί του και στη συνέχεια τα εξέδωσε με τη μορφή που τα ξέρουμε μέχρι σήμερα. 

Μοναδική κληρονόμος του Μπροντ αποδείχτηκε η γραμματέας του Εσθέρ Χόφα η οποία φρόντισε να τα προστατεύσει κλείνοντας τα σε θυρίδες στο Ισραήλ. Σήμερα λοιπόν οι κόρες της Χόφα προσπαθούν να διεκδικήσουν το δικαίωμα τους να τα εκμεταλλευτούν αποκομίζοντας φυσικά ένα τεράστιο ποσό από τα πνευματικά τους δικαιώματα.  

Εκεί όμως παρενέβη το ίδιο το κράτος του Ισραήλ επικαλούμενο ένα σχετικό νόμο που χαρίζει  σε αυτό το δικαίωμα της εκμετάλλευσης.  Όπως όλα δείχνουν το σήριαλ εξελίσσεται  με έναν τρόπο καθόλα Καφκικό που  συνάδει απόλυτα με τα μυθιστορήματα  που κληροδότησε στο σύγχρονο πολιτισμό ο μεγάλος Τσέχος συγγραφέας της "Δίκης", του "Πύργου" και της "Μεταμόρφωσης".
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης