Τα κρυφά χειρόγραφα του Φράντς Κάφκα

Τα κρυφά  χειρόγραφα του Φράντς Κάφκα

Δύο κράτη και διαφορετικοί κληρονόμοι δίνουν μάχη για τα χρυσοφόρα πνευματικά δικαιώματα του μεγάλου Τσέχου συγγραφέα

Άνοιξαν την Τρίτη το βράδυ, επιτέλους, τα κρυφά χειρόγραφα του Κάφκα που παρέμεναν κλειστά εδώ και χρόνια στην ελβετική τράπεζα UBS.  

Τα χειρόγραφα που περιμένουν με αυξημένη περιέργεια οι φανατικοί αναγνώστες σε ολόκληρο τον κόσμο διεκδικούν εξίσου με δικαστήρια από τη μια η οικογένεια Χόφα κι από την άλλη η ισραηλινή κυβέρνηση…

Όπως είναι  γνωστό ο Κάφκα λίγο πριν πεθάνει είχε απαιτήσει από τον εκτελεστή της διαθήκης του και μετέπειτα επιμελητή του έργου του Μαξ Μπροντ-πολλοί κριτικοί και θεωρητικοί όπως ο Κούντερα τον θεωρούν μέγα διαστρεβλωτή του-να καταστρέψει το έργο του αλλά εκείνος παράκουσε.

Έτσι μεταναστεύοντας  στο Τελ Αβίβ το 1939 ο Μαξ Μπροντ πήρε τα χειρόγραφα μαζί του και στη συνέχεια τα εξέδωσε με τη μορφή που τα ξέρουμε μέχρι σήμερα. 

Μοναδική κληρονόμος του Μπροντ αποδείχτηκε η γραμματέας του Εσθέρ Χόφα η οποία φρόντισε να τα προστατεύσει κλείνοντας τα σε θυρίδες στο Ισραήλ. Σήμερα λοιπόν οι κόρες της Χόφα προσπαθούν να διεκδικήσουν το δικαίωμα τους να τα εκμεταλλευτούν αποκομίζοντας φυσικά ένα τεράστιο ποσό από τα πνευματικά τους δικαιώματα.  

Εκεί όμως παρενέβη το ίδιο το κράτος του Ισραήλ επικαλούμενο ένα σχετικό νόμο που χαρίζει  σε αυτό το δικαίωμα της εκμετάλλευσης.  Όπως όλα δείχνουν το σήριαλ εξελίσσεται  με έναν τρόπο καθόλα Καφκικό που  συνάδει απόλυτα με τα μυθιστορήματα  που κληροδότησε στο σύγχρονο πολιτισμό ο μεγάλος Τσέχος συγγραφέας της "Δίκης", του "Πύργου" και της "Μεταμόρφωσης".

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

ο μετρ του θεάτρου

Τον εχουμε λατρέψει ως σκηνοθέτη για τις υπέροχες «Οκτώ γυναίκες» του. Τον έχουμε αγαπήσει για τη μοναδική  παράστασή του «Σιρανό».

Ο βωβός «κηπουρός» των Όσκαρ

Τι χρειάστηκε να κάνει ο πρώτος γάλλος ηθοποιός που απέσπασε το Όσκαρ Α’ ρολου; Απλώς δεν έβγαλε τσιμουδιά

Scarlett Johansson: Γίνε πάλι ξανθιά!

Απηύθυνα σε γνωστούς και φίλους  την ερώτηση για ποιον λόγο τέλος πάντων τους αρέσει η Σκάρλετ Γιοχάνσον και η πρώτη απάντηση ήταν: «Για όλους τους λόγους»...

Η θεία madonna ξέρει

Η αειθαλής (τι σου ειναι η καμπαλα!) βασιλισσα τησ ποπ βγαίνει ξανα στη γύρα. Ως πότε;

Kλέλια Ρένεση: σταρ εγώ; Ας γελάσω

Αποποιείται την ταμπέλα της ξανθιάς χαριτωμένης barbie, δεν μασάει από mainstream και εναλλακτικά θεάματα και ετοιμάζεται για μια θεαματική απογείωση σε τηλεόραση και θέατρο, κάνοντας αυτό που ξέρει καλυτέρα: να αφηγείται ιστορίες

Zoe Saldana - Φονικό όπλο

Αν σε έπαιρνε τηλέφωνο ο ίδιος ο Λικ Μπεσόν και σου έλεγε, πρώτον, ότι ετοιμάζει μια νέα ταινία η οποία θα είναι σαν σίκουελ του «Νικίτα»...