Μάθε τα πάντα για τη συντήρηση του κλιματιστικού σου

Μάθε τα πάντα για τη συντήρηση του κλιματιστικού σου

Εάν αναρωτιέσαι τι χρειάζεται να κάνεις για να εξασφαλίσεις στο κλιματιστικό σου μακροζωία, βρίσκεσαι στο κατάλληλο μέρος

arthrou-klimatistika
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το κλιματιστικό αποτελεί εδώ και χρόνια μια από τις βασικότερες οικιακές συσκευές για ένα σπίτι. Από τη δροσιά που σου προσφέρει το καλοκαίρι μέχρι και τη ζεστή φωλίτσα που σου φτιάχνει το χειμώνα, το air condition είναι μια συσκευή στην οποία αξίζει να επενδύσεις.

Όπως κάθε άλλη μεγάλη ή μικρότερη συσκευή, έτσι και τα κλιματιστικά απαιτούν τακτική συντήρηση ώστε να διασφαλιστεί η βέλτιστη απόδοσή τους και η μακροζωία τους. Με απλά λόγια, θα αυξήσει τα χρόνια ζωής του κλιματιστικού σου. Άλλωστε, υπάρχει κάποιος που να επιθυμεί μια τόσο ακριβή συσκευή να ζήσει λιγότερο απ’ όσο προοριζόταν;

Πώς όμως μπορείς να εξασφαλίσεις μια σωστή συντήρηση σε βάθος ετών; Η διαδικασία, αν και μπορεί να φαντάζει τρομερά πολύπλοκη και χρονοβόρα, δεν πρόκειται να σε κουράσει ή να σε δυσκολέψει σχεδόν καθόλου. Αν μάλιστα καταφύγεις στη λύση ενός επαγγελματία, τότε όλα θα γίνουν όπως ακριβώς πρέπει χωρίς καν να το… αντιληφθείς!

klimatistika-plaisio-_1_
Κλείσιμο


Έχε στο νου σου ότι μια τακτική και ορθή συντήρηση του air condition συνδράμει τα μέγιστα στην:

Αποδοτικότητά του: Ένα καλά συντηρημένο κλιματιστικό λειτουργεί πιο αποτελεσματικά, εξοικονομώντας χρήματα από τους λογαριασμούς ενέργειας.

Ανθεκτικότητά του: Η σωστή συντήρηση μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια ζωής της μονάδας σου, μειώνοντας την ανάγκη για δαπανηρές επισκευές ή αντικαταστάσεις.

Ποιότητα αέρα: Τα καθαρά φίλτρα βελτιώνουν την ποιότητα του εσωτερικού αέρα μειώνοντας τη σκόνη, τα αλλεργιογόνα και τους ρύπους.

Αποτροπή βλαβών: Η τακτική συντήρηση βοηθά στον εντοπισμό και την αντιμετώπιση δευτερευόντων ζητημάτων προτού μετατραπούν σε… μεγάλα προβλήματα. Έτσι, θα αποτρέψεις τυχόν απροσδόκητες βλάβες.

Αφού έμαθες για ποιους λόγους είναι ζωτικής σημασίας η συντήρηση του κλιματιστικού σου πάμε να δούμε παρέα και μια μικρή λίστα με συγκεκριμένες εργασίες.

• Καθαρισμός και αντικατάσταση φίλτρων

Το ήξερες ότι τα βουλωμένα και βρώμικα φίλτρα περιορίζουν τη ροή του αέρα με αποτέλεσμα να αναγκάζουν το air condition σου να εργάζεται σκληρότερα και να καταναλώνει περισσότερη ενέργεια; Μάθε το λοιπόν και προσπάθησε να το αποτρέψεις καθαρίζοντας ή αντικαθιστώντας συχνά τα φίλτρα του. Το πόσο συχνά θα το κάνεις εξαρτάται πάντα από τη χρήση. Αν μιλάμε για καθημερινή χρήση τότε κάθε 1 ή 3 μήνες οφείλεις να τα καθαρίζεις.

• Καθαρισμός πηνίων

Αν και ακούγεται επικίνδυνο δεν είναι τόσο. Αρκεί βέβαια να έχεις προνοήσει και να έχεις προμηθευτείς με τα κατάλληλα καθαριστικά. Έχε στο νου σου ότι με την πάροδο του χρόνου η βρωμιά και τα υπολείμματα συσσωρεύονται στα πηνία του κλιματιστικού σου εμποδίζοντας την εύρυθμη λειτουργία τους. Καθάρισε λοιπόν τα πηνία σε ετήσια βάση για να εξασφαλίσεις απρόσκοπτη λειτουργία. Εννοείται ότι πάντα μπορείς να καταφύγεις και στη λύση ενός επαγγελματία.

klimatistika-plaisio-_2_


• Ψυκτικό υγρό

Τα χαμηλά επίπεδα ψυκτικού υγρού στο κλιματιστικό μπορεί να υποδηλώνουν δυο συνήθη αίτια. Είτε διαρροή είτε μη επαρκές γέμισμα. Και τα δυο οδηγούν σε μια φανερά μειωμένη ικανότητα ψύξης. Ζήτα καλύτερα από έναν επαγγελματία ψυκτικό να επιθεωρήσει και να επαναφορτίσει τη μονάδα σου με ψυκτικό, εάν χρειάζεται.

• Αποχέτευση

Όπως πιθανόν να φαντάζεσαι, μια βουλωμένη αποχέτευση μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ζημιά στο κλιματιστικό σου. Να ελέγχεις λοιπόν αρκετά τακτικά αν η αποχέτευση ή το σιφόνι είναι βουλωμένα ή κάτι εμποδίζει το νερό από το να διαφύγει.

• Έλεγξε τα πτερύγια

Τα πτερύγια είναι σπουδαία για τη σωστή διασπορά του κρύου ή ζεστού αέρα του κλιματιστικού σου. Χρειάζεται επομένως να τα ελέγχεις όχι μόνο εάν λειτουργούν σωστά αλλά και για εάν έχουν συσσωρεύσει τυχόν βρωμιές ή σκόνη. Καθάρισέ τα λοιπόν και αυτά ανά διαστήματα.

• Φρόντισε την εξωτερική μονάδα

Όπως προσέχεις την εσωτερική μονάδα του κλιματιστικού σου έτσι θα πρέπει να φροντίζεις και την εξωτερική. Όπως είναι λογικό να αντιληφθείς, η δεύτερη εκτίθεται στις καιρικές συνθήκες και βρωμίζει πιο γρήγορα. Είναι σημαντικό να την καθαρίζεις από τυχόν βρωμιές ή υπολείμματα, χιόνι, πάγο ή και λάσπη. Έτσι, θα εξασφαλίζεις τη σωστή ροή αέρα στη μονάδα σου. Μην ξεχνάς ότι δεν πρέπει να υπάρχει κάποιο εμπόδιο που να δυσκολεύει το πέρασμα του αέρα. Φυσικά, αν δεν θέλεις να ασχοληθείς με τον καθαρισμό και τη συντήρηση, τότε άσε έναν επαγγελματία να το πράξει.

• Επαγγελματική συντήρηση

Τέλος, μια τακτική ετήσια επαγγελματική συντήρηση δεν… έβλαψε ποτέ κανένα κλιματιστικό. Επομένως, συνίσταται να προγραμματίζεις ένα ραντεβού με τον ψυκτικό σου σε ετήσια βάση. Είναι δεδομένο ότι ένας εξειδικευμένος τεχνικός μπορεί να εντοπίσει και να αντιμετωπίσει ζητήματα που εσύ ίσως να μην είσαι σε θέση καν να παρατηρήσεις.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης