Ομηρία στη Γαλλία: Νεκρός ο τζιχαντιστής που σκότωσε τουλάχιστον τρία άτομα

Ομηρία στη Γαλλία: Νεκρός ο τζιχαντιστής που σκότωσε τουλάχιστον τρία άτομα

Συγκεχυμένες πληροφορίες για τον αριθμό των τραυματιών, με κάποια ΜΜΕ να μεταδίδουν ότι φτάνουν τους 12 - Παλιός γνώριμος των γαλλικών Αρχών ο 26χρονος δράστης - «Πιστεύαμε ότι δεν είχε ριζοσπαστικοποιηθεί» δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών

Ομηρία στη Γαλλία: Νεκρός ο τζιχαντιστής που σκότωσε τουλάχιστον τρία άτομα
Νεκρός είναι ο τζιχαντιστής που σκότωσε τουλάχιστον τρία άτομα σε σούπερ μάρκετ της πόλης Τρεμπ της Γαλλίας, όπου εισέβαλε σήμερα το πρωί φωνάζοντας «Ο Αλλάχ είναι μεγάλος» και απειλώντας να σκοτώσει όποιον έβρισκε στο διάβα του. 

Ο Μαροκινός άνδρας που εξέφρασε πίστη στο Ισλαμικό Κράτος έπεσε νεκρός από πυρά αστυνομικών, μετά από έφοδο που πραγματοποίησαν στο σούπερ μάρκετ όπου είχε ταμπουρωθεί, κρατώντας ομήρους.

Ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Κολόμπ με σύντομη συνέντευξη τύπου, από την πόλη Τρεμπ (Trebes), έδωσε κάποιες περισσότερες λεπτομέρειες για το πώς εξελίχθηκε η τρομοκρατική επίθεση στο σουπερμάρκετ της πόλης.

Κλείσιμο
O 26χρονος τρομοκράτης, Ρεντουάν Λακντίμ, γεννήθηκε το 1992 στο Μαρόκο και ήταν γνωστός στην αστυνομία για μικροπαραβάσεις και διακίνηση ναρκωτικών. «Τίποτε δεν έδειχνε ότι θα μπορούσε να περάσει σε τρομοκρατική ενέργεια» δήλωσε ο υπουργός. «Η αλλαγή ήταν ραγδαία και ενόσω ήταν υπό παρακολούθηση» πρόσθεσε.



Στο σουπερμάρκετ, όπου ο τρομοκράτης κρατούσε τους ομήρους, ένας υψηλόβαθμος από την χωροφυλακή της Καρκασόν δέχθηκε να πάρει τη θέση ενός ομήρου, πράγμα που αποδέχτηκε ο δράστης. Ο χωροφύλακας άφησε στο τραπέζι ανοικτό το τηλέφωνό του, ώστε οι συνάδελφοί του να μπορούν να ακούν το τι γινόταν στο εσωτερικό του σουπερμάρκετ. Έτσι στο άκουσμα ενός πυροβολισμού εφόρμησαν και σκότωσαν τον δράστη, παρότι η αρχική θέληση ήταν να τον συλλάβουν ζωντανό.




Ο χωροφύλακας που πήρε τη θέση του ομήρου τραυματίσθηκε σοβαρά από τον πυροβολισμό, η δε πράξη του χαρακτηρίστηκε «ηρωική» από τον υπουργό.

Η τρελή πορεία του δολοφόνου ξεκίνησε νωρίς το πρωί στην πόλη Καρκασόν πυροβολώντας τέσσερις αστυνομικούς των γαλλικών ΜΑΤ που επέστρεφαν από το γυμναστήριο. Από τους πρώτους αυτούς πυροβολισμούς τραυματίσθηκε ένας αστυνομικός, προφανώς σοβαρά αφού η σφαίρα πέρασε τον πνεύμονα όχι μακριά από την καρδιά, θρυμματίζοντας τα πλευρά, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες της αστυνομίας.



Ο δράστης τράπηκε στη συνέχεια σε φυγή με ένα αυτοκίνητο, αφού σκότωσε τον οδηγό και τραυμάτισε τον συνοδηγό, εξήγησε ο υπουργός. Φθάνοντας στη γειτονική Τρεμπ μπήκε στο σουπερμάρκετ πυροβολώντας τους ανύποπτους υπαλλήλους και κρατώντας στη συνέχεια όμηρους τα υπόλοιπα άτομα.

Η παρέμβαση του «ηρωικού» χωροφύλακα συνέβαλε στο να δοθεί η τελική λύση.




Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη 


Παρά το γεγονός ότι ο Κολόμπ δήλωσε πως ο νεαρός Μαροκινός έδρασε μόνος, το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε πριν λίγη την ευθύνη της επίθεσης. Σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο η τζιχαντιστική οργάνωση ανέφερε πως ένας «στρατιώτης του χαλιφάτου» πραγματοποίησε την επίθεση χωρίς ωστόσο να δώσει άλλες πληροφορίες.
Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν,  εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων και εξήρε το έργο των αστυνομικών αρχών από τις Βρυξέλλες.  «Η επέμβαση της αστυνομίας έγινε με εξαιρετικά γρήγορο και οργανωμένο τρόπο», δήλωσε και συμπλήρωσε: «Η τρομοκρατική απειλή παραμένει υψηλή επειδή έχουμε μια εκ των έσω απειλή. Πολλά άτομα έχουν ριζοσπαστικοποιηθεί. Όμως, δεν είμαστε πλέον όπως πριν από δύο ή τρία χρόνια, με επιχειρήσεις που διεξάγονται σε Ιράκ και Συρία».  

Ο αριθμός των τραυματιών είναι ακόμα ασαφής, αφού αρκετά ΜΜΕ κάνουν λόγο για 12 τραυματίες, αλλά το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών επιβεβαιώνει μόνο 3 τραυματισμούς, ένας εκ των οποίων σοβαρός. 



Το ιστορικό της υπόθεσης

Ο 26χρονος Λακντίμ εισέβαλε στο σούπερ μάρκετ στην Τρεμπ στις 11:15 το πρωί, φωνάζοντας «Ο Θεός είναι μεγάλος, θα σας σκοτώσω όλους!».

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση των αστυνομικών αρχών έχουν σκοτωθεί τρεις άνθρωποι. Ο ένας εκ των τριών νεκρών ήταν υπάλληλος στο σούπερ μάρκετ (χασάπης), σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα «Le Figaro», ενώ ένας άλλος φέρεται να πυροβολήθηκε από τον δράστη στο κεφάλι.

Τουλάχιστον 80 πυροσβέστες και σωστικά συνεργεία είχαν σπεύσει στην περιοχή, ενώ δύο ελικόπτερα είχαν επιστρατευτεί για την διακομιδή των τραυματιών, σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα Liberation. 






Ο τηλεοπτικός σταθμός BFM μετέδωσε επίσης, επικαλούμενος ανώνυμη πηγή, πως ο δράστης της σύλληψης ομήρων στη νότια Γαλλία ζήτησε την απελευθέρωση του Σαλάχ Αμπντεσλάμ, δράστη των επιθέσεων του Νοεμβρίου 2015 στο Παρίσι. Ο Αμπντεσλάμ είναι ο κύριος επιζών ύποπτος για τις επιθέσεις στο Παρίσι που είχαν αποτέλεσμα τον θάνατο 130 ανθρώπων.



Σε δηλώσεις προέβησαν νωρίτερα πολλοί Γάλλοι αξιωματούχοι.

Για σοβαρή κατάσταση έκανε λόγο ο Γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ. Στην περιοχή έσπευσε και ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών. 

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε από τις Βρυξέλλες ότι το περιστατικό με τη σύλληψη ομήρων στη νότια Γαλλία φαίνεται να είναι τρομοκρατική επίθεση.





Έπειτα από μια σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων τα τελευταία χρόνια η Γαλλία βρέθηκε ξανά σε κατάσταση συναγερμού, συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου του 2015 που άφησε 130 νεκρούς στο Παρίσι και την επίθεση στο περιοδικό  Charlie Hebdo, νωρίτερα εκείνη την χρονιά. 




Ο χάρτης όπου εκτυλίχτηκαν τα δύο περιστατικά 


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης