Τζιχαντιστής κρατά ομήρους σε σούπερ μάρκετ στη Νότια Γαλλία - Δύο νεκροί

Τζιχαντιστής κρατά ομήρους σε σούπερ μάρκετ στη Νότια Γαλλία - Δύο νεκροί

Τοπική εφημερίδα αναφέρει ότι ο δράστης είναι περίπου 30 ετών και θέλει να πάρει εκδίκηση για αυτό που γίνεται στην Συρία - Ζητάει την απελευθέρωση του μακελάρη του Παρισιού, Σαλάχ Αμπντεσλάμ - 12 οι τραυματίες, σύμφωνα με το BBC

Τζιχαντιστής κρατά ομήρους σε σούπερ μάρκετ στη Νότια Γαλλία - Δύο νεκροί
Συναγερμός στη Γαλλία! Ένοπλος άντρας κρατά άγνωστο αριθμό ομήρων μέσα σε σούπερ μάρκετ στα νότια της χώρας, στην πόλη Τρεμπ, ενώ πριν την ομηρία προηγήθηκε ανταλλαγή πυροβολισμών με την αστυνομία σε κοντινή περιοχή.

Ο δράστης, που φέρεται να είναι τζιχαντιστής, εισέβαλε στο σούπερ μάρκετ στις 11:15 το πρωί, φωνάζοντας «Ο Θεός είναι μεγάλος, θα σας σκοτώσω όλους!».

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση των αστυνομικών αρχών έχουν σκοτωθεί δύο άνθρωποι. Ο ένας εκ των δύο νεκρών ήταν υπάλληλος στο σούπερ μάρκετ (χασάπης), σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα «Le Figaro». Ωστόσο, σύμφωνα με τον Μπρουνό Μπαρτοτσετί από το συνδικάτο των αστυνομικών SGP, υπάρχει και τρίτος νεκρός, τον οποίο ο δράστης πυροβόλησε στο κεφάλι.

Κλείσιμο
Την ίδια ώρα, το BBC αναφέρει ότι έχουν τραυματιστεί 12 άτομα. Πηγή του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών πάντως κάνει λόγο για τρεις τραυματίες, ένας εκ των οποίων σοβαρά.

Τουλάχιστον 80 πυροσβέστες και σωστικά συνεργεία έχουν σπεύσει στην περιοχή, ενώ δύο ελικόπτερα έχουν επιστρατευτεί για την διακομιδή των τραυματιών, σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα Liberation. 




Ο τηλεοπτικός σταθμός BFM μετέδωσε επίσης, επικαλούμενος ανώνυμη πηγή, πως ο δράστης της σύλληψης ομήρων στη νότια Γαλλία ζήτησε την απελευθέρωση του Σαλάχ Αμπντεσλάμ, δράστη των επιθέσεων του Νοεμβρίου 2015 στο Παρίσι. Ο Αμπντεσλάμ είναι ο κύριος επιζών ύποπτος για τις επιθέσεις στο Παρίσι που είχαν αποτέλεσμα τον θάνατο 130 ανθρώπων.

Άλλες ενημερωτικές πηγές που δεν έχουν επιβεβαιωθεί μεταδίδουν ότι ο δράστης έχει αφήσει ελεύθερους τους ομήρους και παραμένει μέσα στο σούπερ μάρκετ «Super U Trebes» μαζί με έναν αστυνομικό. Δημοσιογράφοι από τα μεγαλύτερα ξένα τηλεοπτικά δίκτυα, αναφέρουν στις ανταποκρίσεις τους ότι δεν είναι ξεκάθαρη η εικόνα από τα ακριβή γεγονότα.

Για σοβαρή κατάσταση κάνει λόγο ο Γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ. Στην περιοχή σπεύδει και ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών. Στην περιοχή έχουν σπεύσει αστυνομικές δυνάμεις και τρια ελικόπτερα συμμετέχουν στην επιχείρηση.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε από τις Βρυξέλλες ότι το περιστατικό με τη σύλληψη ομήρων στη νότια Γαλλία φαίνεται να είναι τρομοκρατική επίθεση.





Τοπικά μέσα οι αρχές αντιμετωπίζουν το περιστατικό ως πιθανό τρομοκρατικό χτύπημα.

Ο άντρας, πριν εισβάλει στο σούπερ μάρκετ, πυροβόλησε έναν αστυνομικό στον ώμο στην πόλη Καρκασσόν, 15 λεπτά μακρυά από την κωμόπολη Τρεμπ, ενώ άνοιξε πυρ και κατά τεσσάρων περιπολικών. Μάλιστα, φαίνεται ότι ο αστυνομικός σώθηκε από θαύμα, αφού η σφαίρα τον χτύπησε σε απόσταση μόλις τριών εκατοστών από την καρδιά, όπως γράφει η εφημερίδα Le Figaro. 

Το αυτοκίνητο όπου επέβαινε ο ένοπλος άνδρας βρέθηκε κατόπιν στο χώρο του πάρκινγκ του σούπερ μάρκετ, σύμφωνα με την εφημερίδα Le Figaro. 



Το προφίλ του δράστη


Η τοπική εφημερίδα «Dépêche du Midi» αναφέρει ότι ο τζιχαντιστής είναι περίπου 30 ετών και θέλει να πάρει εκδίκηση για αυτό που γίνεται στην Συρία. Σύμφωνα με τη Le Figaro, o δράστης είναι γνωστός και μη εξαιρετέος στις γαλλικές αρχές.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει πηγή της εφημερίδας, είναι μαροκινής καταγωγής, γεννήθηκε το 1992 κι έγινε σαλαφιστής. Είχε φυλακιστεί στο διαμέρισμα  Carcassonne το 2016 με την κατηγορία της μεταφοράς όπλων.Ο δράστης φέρεται να είχε ταξιδέψει στη Συρία.

Οι αρχές «χτενίζουν» το σπίτι του Μαροκινου άνδρα και ανακρίνουν συγγενείς και φίλους του, όπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα Le Parisien.





Έπειτα από μια σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων τα τελευταία χρόνια η Γαλλία βρίσκεται ξανά σε κατάσταση συναγερμού, συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου του 2015 που άφησε 130 νεκρούς στο Παρίσι και την επίθεση στο περιοδικό  Charlie Hebdo, νωρίτερα εκείνη την χρονιά. 




Ο χάρτης όπου εκτυλίχτηκαν τα δύο περιστατικά 


Τι αναφέρει μάρτυρας της εισβολής του δράστη

Για τον εφιάλτη που έζησε αφού την ώρα που έκανε τα ψώνια του στο σούπερ μάρκετ στο οποίο εισέβαλε ο δράστης, μιλάει στο γαλλικό δίκτυο BFM TV ένας άνδρας, που κατάφερε να βγει από το κτίριο σώος και αβλαβής. 
«Άκουσα πυροβολισμούς αλλά δεν είδα τίποτα. Σώθηκα!», είπε στο γαλλικό δίκτυο BFMTV, ο άνδρας υπό καθεστώς ανωνυμίας.   

Οι μαθητές των σχολείων στην περιοχή Τρεμπ είναι ασφαλείς, ωστόσο, παραμένουν εντός των σχολικών κτιρίων μέχρι να λήξει η ομηρία. Αυτό ανακοίνωσαν οι αρχές του Μονπελιέ ζητώντας επίσης από τους γονείς τους να μην σπεύσουν στην περιοχή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Facebook ενεργοποίησε το «Safety Check» (Έλεγχο ασφαλείας) για την κατάσταση ομηρίας που βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη στο Τρεμπ.

Το δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης έχει δημιουργήσει το «Safety Check», ένα εργαλείο που επιτρέπει στους χρήστες που βρίσκονται κοντά σε τρομοκρατική επίθεση να αναφέρουν σε συγγενείς και φίλους στο Facebook ότι είναι ασφαλείς. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης