Γερμανία: Ο 28χρονος Κέβιν Κιούνερτ θέλει να γίνει πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών

Γερμανία: Ο 28χρονος Κέβιν Κιούνερτ θέλει να γίνει πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών

Έχει χαρακτηριστεί «καμικάζι» Σοσιαλδημοκράτης με babyface ενώ δεν συμφωνεί με το μεγάλο συνασπισμό – Ο Κέβιν Κιούνερτ μάλλον θέλει να γίνει πρόεδρος του SPD και να διεκδικήσει την καγκελαρία

Γερμανία: Ο 28χρονος Κέβιν Κιούνερτ θέλει να γίνει πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών
Από κάποιους έχει χαρακτηριστεί «καμικάζι» Σοσιαλδημοκράτης με babyface, ενώ κάποιοι άλλοι τον χαρακτηρίζουν τον πιο ταλαντούχο πολιτικό από τον Γκέρχαρντ Σρέντερ. 

Ο λόγος για τον 28χρονο Κέβιν Κιούνερτ, τον πρόεδρο της νεολαίας των Σοσιαλδημοκρατών, που έχει βάλει στόχο να μην ευοδώσει ο μεγάλος συνασπισμός του κόμματός του με τη Μέρκελ και είναι το πιο πολυσυζητημένο πρόσωπο στη Γερμανία. Φοιτητής από το Βερολίνο, τόσο ο ίδιος όσο και η νεολαία και η αριστερή πτέρυγα του SPD, τάσσoνται κατά ενός νέου κυβερνητικού συνασπισμού με τους Χριστιανοδημοκράτες.

Θέλει να φέρει τα πάνω-κάτω
Κλείσιμο

Αν καταφέρει να γκρεμίσει το σχέδιο μεγάλου συνασπισμού με τη Μέρκελ, θα φέρει τα πάνω-κάτω στην πολιτική σκηνή της Γερμανίας. Άλλωστε, ο μεγάλος συνασπισμός έχει προκαλέσει μεγάλη δυσφορία στους Σοσιαλδημοκράτες, που κατέγραψαν τη χειρότερη εκλογική τους επίδοση από το 1949, οπότε και η Γερμανία έγινε ομοσπονδιακή δημοκρατία. 

Την ίδια ώρα, η Μέρκελ δέχεται κριτική εκ των δεξιών, για σημαντικές παραχωρήσεις στο SPD. 

Πάντως, οι ψηφοφόροι φαίνεται ότι συμφωνούν με την απόφαση συνεργασίας των κομμάτων, με το 66% να λέει «ναι» στο μεγάλο συνασπισμό. 

Σε μια διαδικασία που θα γίνει μέσω επιστολικής ψήφου και θα αρχίσει την 20ή Φεβρουαρίου, τα 464.000 μέλη του SPD θα κληθούν να εγκρίνουν –ή να απορρίψουν– το τετραετές κυβερνητικό πρόγραμμα στο οποίο κατέληξαν οι ηγέτες των κομμάτων την περασμένη εβδομάδα. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας θα ανακοινωθεί την 4η Μαρτίου. Εάν η συμφωνία απορριφθεί, το πιθανότερο είναι ότι η Γερμανία θα οδηγηθεί σε νέες εκλογές.

Επικεφαλής της κίνησης #NoGroKo 

Ο Κιούνερ είναι πλέον επικεφαλής της κίνησης #NoGroKo, που λέει όχι στο μεγάλο συνασπισμό, θεωρώντας ότι είναι καταστροφικό για το κόμμα του και τη δημοκρατία στη χώρα. 

Αν και η Μέρκελ έδωσε έξι σημαντικά υπουργεία, ο Κιούνερτ δήλωσε «εμβρόντητος» από το αποτέλεσμα.

«Ασφαλώς το υπουργείο Οικονομικών είναι απολύτως κομβικής σημασίας σε κάθε υπουργικό συμβούλιο. Αλλά στο τέλος της ημέρας η καγκελάριος είναι με τους Χριστιανοδημοκράτες και δεν θα περνάει καμία απόφαση από την ίδια ή από τους υπουργούς της, με την οποία δεν θα συμφωνεί». 

Εσωκομματικά πυρά 

Ο Κιούνερτ άσκησε σκληρή κριτική στην ηγεσία του SPD που χαρακτήρισε υπερβολικά άτολμη στις απαιτήσεις της, αφού δεν τέθηκαν θέματα για εφαρμογή αριστερών πολιτικών. 

Ο πρόεδρος της νεολαίας έγινε κεντρικό πρόσωπο στην πολιτική μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων για το συνασπισμό «Τζαμάικα». Ο ίδιος δηλώνει ότι εμπνέεται από τον Τζέρεμι Κόρμπιν και τον Μπέρνι Σάντερς, καθώς όπως λέει, «απέδειξαν ότι η σοδιαλδημοκρατία δεν είναι μια χαμένη υπόθεση».

Σέλφι στο δρόμο 

Ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί στις 4 Μαρτίου, το άστρο του Κιούνερτ θα λάμπει για πολύ καιρό ακόμη. Εκείνος δείχνει πολύ νεότερος, έχει λατρεία στα μαύρα μπουφάν με κουκούλα, στο ποδόσφαιρο και στο κέρλινγκ. Και φαίνεται ότι είναι ήδη διάσημος αφού δεν μπορεί να περπατήσει στον δρόμο χωρίς κάποιος να του ζητήσει να βγει μια σέλφι μαζί του.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης