Ισραήλ:Τρίζει η καρέκλα του Νετανιάχου

Ισραήλ:Τρίζει η καρέκλα του Νετανιάχου

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι διαθέτει επαρκή στοιχεία για την παραπομπή του Ισραηλινού πρωθυπουργού για δωροληψία - Πούρα, σαμπάνια και κοσμήματα φέρεται να έλαβε η οικογένειά του από Ισραηλινό παραγωγό του Χόλιγουντ και Αυστραλό επιχειρηματία   

Ισραήλ:Τρίζει η καρέκλα του Νετανιάχου
Πούρα, κοσμήματα και σαμπάνια είναι ορισμένα από τα δώρα που φέρεται να έλαβε η οικογένεια Νετανιάχου από Ισραηλινό παραγωγό του Χόλιγουντ με αντάλλαγμα να του χορηγηθεί η αμερικανική υπηκοότητα.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός βρίσκεται στη δίνη πολιτικής θύελλας, ίσως τη μεγαλύτερη στην πολυετή θητεία του.Όμως, ο «Bibi»,όπως είναι το ψευδώνυμο του ισχυρού άνδρα του Ισραήλ,Μπένζαμιν Νετανιάχου,σφυρίζει αδιάφορα θεωρώντας αβάσιμες τις κατηγορίες που του προσάπτουν οι αρχές του Ισραήλ.  

Πάντως, η υπουργός Δικαιοσύνης του Ισραήλ, Αγιελέτ Σάκεντ έχει δηλώσει ότι ο πρωθυπουργός δεν είναι υποχρεωμένος να παραιτηθεί από το αξίωμά του ακόμη και αν διώκεται επισήμως.

Κλείσιμο
Από τότε που ανέλαβε τα ηνία του Ισραήλ,ο Νετανιάχου έχει συχνά «πάρε-δώσε» με την Δικαιοσύνη καθώς έχει βρεθεί στο στόχαστρο για συνολικά 15 έρευνες.Τα ισραηλινά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι ο Ισραηλινός ηγέτης έχει ανακριθεί από την αστυνομία τουλάχιστον επτά φορές.Αυτή τη φορά όμως τα πράγματα είναι πιο δύσκολα για τον Νετανιάχου αφού οι αρχές ανακοίνωσαν ότι διαθέτουν επαρκή στοιχεία για την παραπομπή του στην δικαιοσύνη.

«Φωνές» που ζητούν την παραίτησή του 

Ο αριστερός συνασπισμός του Ισραήλ, η «Σιωνιστική Ένωση», ζήτησε την παραίτηση του Νετανιάχου.«Το κράτος του Ισραήλ χρειάζεται έναν ηγέτη τα χέρια του οποίου είναι καθαρά και που είναι αφοσιωμένος πλήρως στις υποθέσεις της χώρας», ανακοίνωσε ο συνασπισμός.

Άμεση ήταν η αντίδραση του δεξιού κόμματος του Νετανιάχου, Λικούντ, μέλη του οποίου έσπευσαν να τον υπερασπιστούν.Ο υπουργός Τουρισμού Γιάριβ Λεβίν δήλωσε ότι η ανακοίνωση της αστυνομίας είναι μια «κατάπτυστη ενέργεια» που έχει στόχο «ένα πραξικόπημα ενάντια στη θέληση των ψηφοφόρων».

Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ, έλαβαν αποστάσεις από την υπόθεση. Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χέδερ Νάουερτ αναφέρθηκε στη «στενή σχέση» που έχει η Ουάσινγκτον με τον Νετανιάχου και το Ισραήλ και τόνισε ότι πρόκειται για ένα εσωτερικό ζήτημα της χώρας.Η απόφαση για το αν θα ασκηθεί δίωξη στον Ισραηλινό πρωθυπουργό εξαρτάται από τον γενικό εισαγγελέα.

Αβάσιμες οι κατηγορίες σύμφωνα με τον Νετανιάχου

Με φόντο ισραηλινές σημαίες ο Νετανιάχου έκανε χτες τηλεοπτικό διάγγελμα από το σπίτι του χαρακτηρίζοντας αβάσιμες τις κατηγορίες περί δωροληψίας και απάτης που του επέρριψε χτες η αστυνομία.«Θα συνεχίσω να κυβερνώ το Ισραήλ υπεύθυνα και πιστά για όσο διάστημα εσείς, οι πολίτες του Ισραήλ, με επιλέγετε για να σας κυβερνώ»,υπογράμμισε ο Νετανιάχου εκφράζοντας την βεβαιότητά του ότι,στις επόμενες εκλογές...θα κερδίσει και πάλι την εμπιστοσύνη των συμπολιτών του,με τη βοήθεια του Θεού».

Ο 68χρονος Νετανιάχου έχει συνολικά διατελέσει πρωθυπουργός του Ισραήλ επί 12 χρόνια.«Στη διάρκεια των ετών έχω γίνει αντικείμενο τουλάχιστον 15 ερευνών»...«Κάποιες κατέληξαν με βροντερές προτάσεις της αστυνομίας.Όλες αυτές οι απόπειρες όμως δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα. Και αυτή τη φορά ξανά δεν θα έχουν κανένα αποτέλεσμα», υπογράμμισε.

Για τι κατηγορείται ο πρωθυπουργός του Ισραήλ
 
Η πρώτη υπόθεση αφορά τις καταγγελίες ότι ο Νετανιάχου ζήτησε από τον Άρνον Μόζες,εκδότη της μεγαλύτερης εφημερίδας του Ισραήλ, της Yediot Ahronot, να τον παρουσιάζει θετικά, με αντάλλαγμα μέτρα για τον περιορισμό της αντίπαλης εφημερίδας Israel Hayom.Σύμφωνα με την αστυνομία, θα πρέπει να απαγγελθούν κατηγορίες και εναντίον του Μόζες.

Η δεύτερη υπόθεση αφορά τα δώρα αξίας περίπου 230.000 ευρώ που φέρεται να έλαβε ο Νετανιάχου από τον Ισραηλινό Άρνον Μίλχαν, έναν παραγωγό του Χόλιγουντ και από τον Αυστραλό επιχειρηματία Τζέιμς Πέκερ για τουλάχιστον μία δεκαετία:από το 2007 ως το 2016.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Jerusalem Post»,μεταξύ των δώρων ήταν πούρα,σαμπάνια αλλά και κοσμήματα για τον Νετανιάχου και την οικογένειά του και δόθηκαν στον Ισραηλινό πρωθυπουργό με αντάλλαγμα την παροχή αμερικανικής βίζας στον Μίλχαν.Όπως αναφέρει η έκθεση της αστυνομίας, ο Νετανιάχου αφού έλαβε τα δώρα αυτά άσκησε πίεση για την υιοθέτηση του νομοσχεδίου,το οποίο προέβλεπε ότι οι Ισραηλινοί που επιστρέφουν για να ζήσουν στη χώρα από το εξωτερικό δεν θα πληρώνουν φόρους για τουλάχιστον 10 χρόνια.Τελικά το νομοσχέδιο μπλόκαρε το υπουργείο Οικονομικών του Ισραήλ.Παράλληλα το τηλεοπτικό δίκτυο Channel 10 μετέδωσε ότι ο Αυστραλός δισεκατομμυριούχος Πέκερ έδωσε δώρα στον Νετανιάχου και στη σύζυγό του Σάρα.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης