PROTOTHEMA

Κόσμος

Το χαρακτήρισε «μεγάλο βήμα, που έγινε με καθυστέρηση»

Ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ

Ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ

Ο Αμερικανός πρόεδρος έδωσε εντολή να ξεκινήσει η διαδικασία μεταφοράς της πρεσβείας των ΗΠΑ από το Τελ Αβίβ, αλλά τουλάχιστον έπειτα από έξι μήνες

Στην αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ προχώρησε ο αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ. Η απόφασή του, εξ ορισμού ιστορική αλλά και ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη, έχει πυροδοτήσει σειρά διεθνών αντιδράσεων, ενώ απειλεί να διαλύσει τις όποιες ελπίδες για επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους. 


Έχοντας πίσω του τον αμερικανό αντιπρόεδρο Μάικ Πένς, γεγονός που δεν έχει ξανασυμβεί τον ένα χρόνο διακυβέρνησης και με φόντο χριστουγεννιάτικα στολίδια και πίνακα που απεικονίζει τον Τζορτζ Ουάσινγκτον, ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι έδωσε εντολή στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ να ξεκινήσει τη διαδικασία μεταφοράς της αμερικανικής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ όπου βρίσκεται στην Ιερουσαλήμ. 

“Είναι καιρός να αναγνωρίσουμε επισήμως την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ”, ανακοίνωσε, κάνοντας λόγο για αναγνώριση μιας πραγματικότητας. Σύμφωνα με τον Τραμπ, το πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί με αποτυχημένες στρατηγικές του παρελθόντος, καθώς υποστήριξε ότι η καθυστέρηση της αναγνώρισης δεν συνέβαλε στην επίτευξη της ειρήνης. 

Παραθέτοντας το σκεπτικό της απόφασής του, ο αμερικανός πρόεδρος έκανε ιστορική αναδρομή στην ίδρυση του Ισραήλ και την πολιτική των προκατόχων του. Όπως ανέφερε, η Ιερουσαλήμ είναι σήμερα έδρα της κυβέρνησης του Ισραήλ, του κοινοβουλίου και του Ανώτατου Δικαστηρίου

Πάντως, παρότι θεώρησε ότι η απόφαση θα έπρεπε να έχει “ληφθεί από καιρό”, ο Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ παραμένουν στη δέσμευσή τους να βοηθήσουν στην ειρηνευτική διαδικασία, με λύση αμοιβαία αποδεκτή από Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους. “Θα κάνω ό,τι μπορώ για να βοηθήσω στη σφυρηλάτηση μιας τέτοιας συμφωνίας”, τόνισε, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ θα στηρίξουν τη λύση των δύο κρατών, εάν συμφωνηθεί από τις δύο πλευρές. 

“Αμοιβαία κατανόηση και σεβασμό”

Ο Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε “αμοιβαία κατανόηση και σεβασμό” όλων των εμπλεκομένων. Επίσης, κάλεσε όλες τις πλευρές να δείξουν “ηρεμία”ώστε να επικρατήσουν οι μετριοπαθείς έναντι αυτών που κηρύσσουν το μίσος. Πάντως αρνήθηκε ότι με την απόφασή του παίρνει θέση σε θέματα που αφορούν το τελικό καθεστώς, συμπεριλαμβανομένων και των “διαφιλονικούμενων συνόρων”. 

“Ο Θεός να ευλογεί το Ισραήλ, τους Παλαιστίνιους και τις ΗΠΑ”, κατέληξε. 

Αναβολή της μεταφοράς για έξι μήνες

Αμέσως μετά την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε εντολή, με την οποία αναβάλλει τη μεταφορά της πρεσβείας για έξι μήνες. Ωστόσο εκτιμάται ότι η ολοκλήρωση της διαδικασίας δεν είναι εφικτή, παρά μόνον αφού περάσουν πολλά χρόνια. 

Η μεταφορά της πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ προβλέπεται από αμερικανικό νόμο του 1995. Ωστόσο, η αναγνώριση θεωρείται casus belli για τους Παλαιστίνιους, καθώς διεκδικούν την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του δικού τους κράτους. 

Μετά την ανακοίνωση, οι ΗΠΑ γίνονται η πρώτη από τις 86 χώρες που διατηρούν πρεσβεία στο Τελ Αβίβ, που επιδιώκει να μεταφέρει την πρεσβεία της στην Ιερουσαλήμ. Χαμάς: Ο Τραμπ άνοιξε τις “πύλες της κολάσεως”

Άμεση ήταν η αντίδραση της Χαμάς, που διαμήνυσε ότι το με το διάγγελμά του, ο Ντόναλντ Τραμπ άνοιξε “τις πύλες της κολάσεως” για τα αμερικανικά συμφέροντα. 


Εναντίον της απόφασης Τραμπ τάχθηκε και η Οργάνωση για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης που ξεκαθαρίζει ότι οι ανακοινώσεις του Λευκού Οίκου “καταστρέφουν” τη λύση των δύο κρατών.Νετανιάχου: Ιστορική ημέρα

Ικανοποίηση επικρατεί στο Ισραήλ από την απόφαση του αμερικανού προέδρου. Ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι κάθε ειρηνευτική συμφωνία μετ ους Παλαιστίνιους πρέπει να περιλαμβάνει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. 

Αφού έκανε λόγο για ιστορική ημέρα, ο Νετανιάχου προέτρεψε και τις άλλες χώρες να μεταφέρουν τις πρεσβείες τους στην Ιερουσαλήμ, ακολουθώντας την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ, ενώ διαβεβαίωσε ότι το status quo στους ιερούς τόπους θα παραμείνει ίδιο. 

Γαλλία, Τουρκία και Αίγυπτος εναντίον της απόφασης Τραμπ

Ενάντια στην ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ τάχθηκαν ήδη η Γαλλία, η Αίγυπτος αλλά και η Τουρκία. 

Ο Εμάνουελ Μακρόν  έκανε λόγο για “λυπηρή” απόφαση και ξεκαθάρισε ότι το Παρίσι δεν τη στηρίζει. Σύμφωνα με το γάλλο πρόεδρο, το καθεστώς πρέπει να ρυθμιστεί κατόπιν διαπραγμάτευσης ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους. Επίσης, απηύθυνε έκκληση για ηρεμία και αποφυγή βίας προς όλες τις πλευρές 

Για “ανεύθυνη” ενέργεια έκανε λόγο το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας που καταδίκασε την αμερικανική απόφαση. Στο ίδιο μήκος κύματος η Αίγυπτος απέρριψε την απόφαση Τραμπ, όπως επισημαίνει ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας. 

Διαδηλωτές έξω από το προξενείο των ΗΠΑ στην Κωνσταντινούπολη

Αμέσως μετά την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ, αρκετές εκατοντάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το αμερικανικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη. 

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!
Ακολουθήστε μας στα

F.07/12/201710:55

Όλα δείχνουν ότι πλησιάζουν τα κοσμοιστορικά γεγονοτα στα οποία έχουν αναφερθεί οι σύγχρονοι Άγιοι, δλδ ο ΓΠΠ, οι αλλαγές των συνόρων και η εξάπλωση της Ορθοδοξιας. Αυτό που άκουγα αφότου γεννήθηκα ότι "θα πλεύσει δαμαλι στο αίμα" όπως χαρακτηριστικα έχει προφητεύσει ο Αγ. Κοσμάς ο Αιτωλος. Οι Εβραίοι θέλουν να ανοικοδομησουν στην Ιερουσαλήμ το ναό του Σολομώντα και αυτό ακριβώς έχουν βάλει ως σημάδι οι προφήτες για τα γεγονότα. Επίσης να μην ξεχναμε ότι τα χρόνια της ανθρωπότητας είναι μια στιγμή στα μάτια του Θεού.

Απάντηση
DeFacto07/12/201709:29

Ξέρει τι κάνει ο Τραμπ, τώρα με την βοήθεια των σιωνιστών εβραιων θα παγιώσει την θέση του.Για να δούμε τώρα οι κουραδομαγκες σταρ του Χόλιγουντ τι θα κάνουν όταν θα τους περνούν τηλέφωνο οι εβραιοι παραγωγοί του Χόλιγουντ (σαν αυτόν που τους πηδαγε τάζοντας τους ρόλους) και θα τους λένε ή κάνεις αυτό ή ξεχνά τον σούπερ ντουπερ ρόλο στην νέα ταινία...Να δείτε πως θα αλλάξουν ιδεολογία και θα αρχίζουν να παρουσιάζουν τον Τραμπ ως καλο σοφό και δίκαιο.Εδω αλλαξε γνώμη ο Τσίπρας όταν του κουνησανε μια χούφτα δολάρια και από τις προεκλογικες φράσεις του στυλ "ας ελπίσουμε να μην μας βρει και αυτό το κακό της εκλογής Τραμπ" στο μετεκλογικο "τι καλός κ σημαντικός που είναι ο σύντροφός Ντόναλντ Τραμπ για την παγκόσμια ειρήνη"!!!!(Φυσικά οι κουβέντες και ο λόγος ενος άθλιου ψεύτη λαοπλανου απατεώνα σα τον Αλέξη Τσίπρα λίγη σημασία έχουν αλλά η στροφή είναι αξιοσημείωτη)

Απάντηση
Μητσος07/12/201706:36

Πάντως ο Τραμπ νίκησε το εβραιοκινητο Σιωνιστικό λόμπυ που υποστηριζε Χίλαρι.Ρε τι σανό ταιζουν τον κόσμο τους οι ακροδεξιοί.

Απάντηση
Tα Ιεροσόλυμα ανήκουν στους Έλληνες!07/12/201705:58

Το γεγονός πως τα Ιεροσόλυμα, πριν από την κατάληψή τους από τον βασιλιά των Εβραίων Δαυίδ, ήταν ελληνική πόλη, μας το μαρτυρούν πλείστοι αρχαίοι συγγραφείς. Αργότερα μετά την κατάληψη της πόλεως το 1026π.χ. από τον Δαυίδ, γκρέμισαν το ναό του Διός, στα ερείπια του οποίου έκτισε ο Σολομών τον περιώνυμο ναό του, όπου και μετέφερε την κιβωτό της διαθήκης. Τα Σόλυμα οι Εβραίοι στην Π.Δ. τα αποκαλούν Σαλήμ ή Γιερούσαλαημ, εξ ου και Ιεροσόλυμα. Ο Ηρόδοτος μας λέει ότι οι Σόλυμοι ήσαν απόγονοι των Κρητών, όπου εποίκησαν την χώρα της Παλαιστίνης, ίδρύοντας την πόλη στους πρόποδες του όρους Σιών. Το όνομα Σιών προέρχεται κι αυτό από την δωρική λέξη σιός, που σημαίνει Θεός. Στην κορυφή του όρους εκείνου, έκτισαν και τον ναό του μεγίστου θεού των Ελλήνων, ο ναός ονομάσθηκε Διός Σολυμέως. Ο Εβραίος ερευνητής Mt. Gerizin ανακάλύψε το ιερό του Διός, ύστερα από μελέτη των αρχαίων νομισμάτων της πόλης!

Απάντηση

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

2500  χαρακτήρες απομένουν

* Υποχρεωτικά πεδία