Γερμανία: Παιχνίδια εξουσίας για τον σχηματισμό ενός νέου «μεγάλου συνασπισμού»

Γερμανία: Παιχνίδια εξουσίας για τον σχηματισμό ενός νέου «μεγάλου συνασπισμού»

Ραγδαίες εξελίξεις 


Γερμανία: Παιχνίδια εξουσίας για τον σχηματισμό ενός νέου «μεγάλου συνασπισμού»
Θέμα χρόνου είναι ο σχηματισμός ενός νέου «μεγάλου συνασπισμού» στη Γερμανία, ωστόσο, οι εξελίξεις στην ατμομηχανή της Ευρωζώνης
τις τελευταίες ώρες είναι ραγδαίες.

Πάντως, πολλά γερμανικά ΜΜΕ επισημαίνουν ότι, η επανάληψη ενός «μεγάλου συνασπισμού» (Groko) θα ενίσχυε το αίσθημα ότι δεν υπάρχουν εναλλακτικές πολιτικές και ότι στον κεντρώο πολιτικό χώρο δεν υπάρχουν εμφανείς διαφορές θέσεων.

Κλείσιμο
1ον.
Σήμερα συνεδριάζει εκτάκτως το προεδρείο των Σοσιαλδημοκρατών.
Τη βαθιά μεταρρύθμιση της Ε.Ε, αλλά και αυτή του γερμανικού κοινωνικού συστήματος θέτει ως βασική προϋπόθεση για να στηρίξει μια κυβέρνηση υπό την καγκελάριο 'Ανγκελα Μέρκελ
ο ηγέτης του SPD, Μάρτιν Σουλτς. Όπως αναφέρει σε συνέντευξή του στo περιοδικό Spiegel, «η γερμανική ευρωπαϊκή πολιτική πρέπει να αλλάξει. Μια θετική απάντηση από την πλευρά της Γερμανίας στις προτάσεις του Γάλλου Προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, θα είναι ο πυρήνας κάθε διαπραγμάτευσης για τον σχηματισμό κυβέρνησης». Στην ίδια συνέντευξη ο Σουλτς αναφέρει πως «ζητάμε την καθιέρωση μιας κοινής ευρωπαϊκής φορολογικής πολιτικής και ενός Υπουργού Οικονομικών της ΕΕ. Είναι επίσης απαραίτητη μια κοινή ευρωπαϊκή κοινωνική πολιτική, όπως και η καθιέρωση κοινών προδιαγραφών για την οικονομική πολιτική». Και τονίζει πως «χρειαζόμαστε την επανίδρυση της Ευρώπης». 

Κατά τη συνεδρίαση του προεδρείου,το SPD θα συζητήσει ποια εναλλακτική πρόταση θα μεταφερθεί στο συνέδριο του κόμματος. 

Οι λύσεις που θα προταθούν από τους Σοσιαλδημοκράτες είναι τρεις: συγκρότηση μεγάλου συνασπισμού με τους Χριστιανοδημοκράτες, στήριξη κυβέρνησης μειοψηφίας ή εκ νέου προσφυγή στις κάλπες.

Παρά τις αντιδράσεις που υπάρχουν μέσα στους κόλπους των Σοσιαλδημοκρατών πιο πιθανό θεωρείται πως θα προταθεί η έναρξη διαπραγματεύσεων για συγκρότηση μεγάλου συνασπισμού. 

Πάντως, ο Σουλτς έχει αφήσει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα. Το πράσινο φως σε οποιαδήποτε πρόταση θα το δώσει το συνέδριο της ερχόμενης Πέμπτης, ενώ θα πρέπει να ακολουθήσει και ψηφοφορία των μελών του κόμματος. 

Πάντως, στελέχη των Χριστιανοδημοκρατών της Καγκελαρίου Μέρκελ δηλώνουν πως είναι διατεθειμένα να αναμένουν μέχρις ότου οι Σοσιαλδημοκράτες λάβουν τις τελικές τους αποφάσεις, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να υποδείξουν πως δεν υφίσταται χρονική πίεση. Ο Σουλτς περιμένει και το συνέδριο του κόμματος που θα διεξαχθεί από τις 7-9 Δεκεμβρίου και για έναν ακόμη λόγο: να διαπιστώσει αν πράγματι οι ομοϊδεάτες του θέλουν να παραμείνει στην προεδρία του SPD. 

2ον. Τα στελέχη των Χριστιανοδημοκρατών θέλουν και πάλι τη Μέρκελ για καγκελάριο. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το γερμανικό δίκτυο NTV, τo 90% των Γερμανών είναι ικανοποιημένο με το έργο της Μέρκελ στην καγκελαρία και το 81% με το έργο της ως επικεφαλής του κόμματός της (CDU). 

3ον. Ο Βαυαρός εταίρος της Μέρκελ, πρωθυπουργός της Βαυαρίας και πρόεδρος των Χριστιανοκοινωνιστών, Χορστ Ζέχοφερ, ανακοίνωσε ότι το 2018 θα παραδώσει το «δακτυλίδι» στον Μάρκους Σέντερ, υπουργό Οικονομικών της Βαυαρίας. Ωστόσο, εξέφρασε την επιθυμία να παραμείνει στην προεδρία του κόμματος.   
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης