Ρώμη: Διακοπές υδροδότησης για 1,5 εκατ. κατοίκους

Ρώμη: Διακοπές υδροδότησης για 1,5 εκατ. κατοίκους

Η ζέστη και η κατακόρυφη μείωση των βροχοπτώσεων οδήγησαν στην αισθητή πτώση της στάθμης του νερού στη λίμνη του Μπρατσιάνο, πενήντα χιλιόμετρα έξω από τη Ρώμη




Ρώμη: Διακοπές υδροδότησης για 1,5 εκατ. κατοίκους
O εφιάλτης της λειψυδρίας πλανάται πάνω από τη Ρώμη καθώς η ξηρασία που απειλεί την ιταλική πρωτεύουσα είναι η χειρότερη των τελευταίων 60 ετών.

Εν μέσω τουριστικής περιόδου, οι ιταλικές αρχές προσανατολίζονται στο ενδεχόμενο διακοπών στην παροχή νερού μέσα στις επόμενες μέρες. Η ζέστη και η κατακόρυφη μείωση των βροχοπτώσεων οδήγησαν στην αισθητή πτώση της στάθμης του νερού στη λίμνη του Μπρατσιάνο, πενήντα χιλιόμετρα έξω από τη Ρώμη. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι, από την ερχόμενη Παρασκευή, θα διακοπεί η χρήση του νερού της για τις ανάγκες του δικτύου ύδρευσης της Αιώνιας Πόλης.

Σε ορισμένες περιοχές της χώρας, οι βροχοπτώσεις ήταν φέτος κατά 80% λιγότερες απ΄ό,τι αναμενόταν, σπεύδουν να επισημάνουν οι μετεωρολόγοι. Μία από τις περιοχές που έχει πληγεί περισσότερο είναι η Σαρδηνία.

Κλείσιμο
Το μέγεθος της καταστροφής στον τομέα της γεωργίας αποτυπώνεται στα στοιχεία που ανακοίνωσε το αρμόδιο υπουργείο. Μέχρι τώρα, οι ζημιές ανέρχονται σε δύο δισεκατομμύρια ευρώ (2,3 δισεκατομμύρια δολάρια).

«Το νερό στη Ρώμη τελειώνει», δηλώνει ο περιφερειάρχης Νικόλα Τζινγκαρέτι στα ιταλικά ΜΜΕ. «Αν μπορούσα θα καλούσα εδώ τον Αμερικανό πρόεδρο,
Ντόναλντ Τραμπ, για να δει τι σημαίνει να αποσύρεις την υπογραφή σου από τη συμφωνία για την κλιματική αλλαγή». «Οι πρώτες επιπτώσεις έχουν ήδη υπολογιστεί: ενάμιση εκατομμύριο από τους κατοίκους της Ρώμης θα μπορεί να πίνει και να πλένεται από τις βρύσες του σπιτιού του μόνον σε καθορισμένα ωράρια με διακοπές στην παροχή νερού. Είναι η πρώτη φορά, εδώ και δεκαετίες, που συμβαίνει κάτι τέτοιο, και οι κάτοικοι της πρωτεύουσας ανησυχούν προσθέτει». 

Για την ιταλική «Corriere della Sera», όλοι ποντάρουν τώρα στις διακοπές των κατοίκων της Ρώμης ευελπιστώντας ότι η πόλη θα αδειάσει σύντομα και θα περιοριστούν κατά συνέπεια, οι ανάγκες του δικτύου ύδρευσης. Εκτός από τη Ρώμη, προβλήματα αναμένεται να αντιμετωπίσει και το Βατικανό. 

Από την πλευρά τους, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Τζανλούκα Γκαλέττι, και ο υπουργός Γεωργίας Μαουρίτσιο Μαρτίνα, δήλωσαν πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη να κηρύξει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μεγάλο μέρος της χώρας, τόσο λόγω της λειψυδρίας, όσο και των πυρκαγιών που αποτέφρωσαν τεράστιες εκτάσεις, ιδίως στις περιφέρειες του Νότου. 

Η δήμαρχος της Ρώμης, Βιρτζίνια Ράτζι, από το «Κίνημα των Πέντε Αστέρων» του Μπέπε Γκρίλο, ζητά άμεσο συντονισμό με τους υπόλοιπους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης με στόχο να εξασφαλισθεί, έστω και την τελευταία στιγμή, η συνεχής πρόσβαση σε πόσιμο νερό σε ντόπιους και τουρίστες.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης