Άνοιξε η πρώτη οδική σήραγγα κάτω από τον Βόσπορο

Άνοιξε η πρώτη οδική σήραγγα κάτω από τον Βόσπορο

Έχει μήκος 5,4 χλμ και θα επιταχύνει κατά 45 λεπτά τη διαδρομή που διαρκούσε δύο ώρες - Το πελώριο έργο κόστισε στο τουρκικό κράτος 1,15 δισεκατομμύρια ευρώ

Άνοιξε η πρώτη οδική σήραγγα κάτω από τον Βόσπορο
Το τεταμένο κλίμα που επικρατεί σήμερα στην Τουρκία,
αλλά και τον υπόλοιπο πλανήτη, μετά τα χθεσινά τρομοκρατικά χτυπήματα δεν εμπόδισε τον
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να εγκαινιάσει σήμερα την πρώτη οδική σήραγγα που περνάει κάτω από τον Βόσπορο, στην Κωνσταντινούπολη.

Κλείσιμο


Το φαραωνικών διαστάσεων έργο εντάσσεται στο ευρύτερο σχέδιο του Τούρκου προέδρο να μεταμορφώσει την υποδομή της Τουρκίας. Από σήμερα, οι πολίτες αλλά και οι επισκέπτες της χώρας θα μπορούν να οδηγήσουν το αυτοκίνητό τους κάτω από τη θάλασσα του Βοσπόρου, διασχίζοντας το τούνελ που σχεδιάστηκε με στόχο την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού και το οποίο μειώνει το χρόνο που απαιτείται για το εν λόγω δρομολόγιο από τις 2 ώρες στα 15 λεπτά!



Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, η σήραγγα «Ευρασία» έχει μήκος 5,4 χιλιόμετρα, εκ των οποίων τα 3,4 χιλιόμετρα βρίσκονται κάτω από τον Βόσπορο. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά δαπανηρό έργο, που κόστισε στο τουρκικό κράτος 1,15 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Ήταν μια τεράστια πρόκληση»
δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τούρκος υπουργός Μεταφορών Αχμέτ Αρσλάν αναφορικά με την κατασκευή του τούνελ, το οποίο βρίσκεται σε βάθος 106 μέτρων από τον πυθμένα. «Νομίζω ότι η σήραγγα "Ευρασία" θα διευκολύνει σε μεγάλο βαθμό τη ζωή των κατοίκων της Κωνσταντινούπολης», συμπλήρωσε, αποκαλύπτοντας μάλιστα ότι η τουρκική κυβέρνηση σχεδιάζει τώρα να χτίσει και τρίτο τούνελ, που θα έχει τρία επίπεδα για τη διέλευση σιδηρόδρομου αλλά και αυτοκινήτων».



Το υποθαλάσσιο τούνελ του Βοσπόρου κατασκευάστηκε από τον τουρκικό ιδιωτικό κατασκευαστικό όμιλο Yapi Merkezi και τον νοτιοκορεάτικο όμιλο SK Grou. Αξίζει να σημειωθεί ότι, επειδή η Κωνσταντινούπολη είναι σεισμογενής πόλη, το τούνελ έχει κατασκευαστεί έτσι ώστε να μπορεί να αντέξει σεισμούς μεγέθους ακόμα και 7,5 Ρίχτερ.



Ο Τούρκος πρόεδρος πρόκειται να διασχίσει τη σήραγγα, εγκαινιάζοντας τη λειτουργίας της, συνοδευόμενος από τον πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ. Όπως είχε δηλώσει παλαιότερα ο Ερντογάν, στόχος του είναι να οικοδομήσει μια «Νέα Τουρκία», με ολοκαίνουργιες υποδομές και είναι αποφασισμένος τα γιγάντια έργα να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι την 100ή επέτειο από την θεμελίωση της τουρκικής Δημοκρατίας από τον Κεμάλ Ατατούρκ, δηλ. το 2023. 



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης