Σκηνές χάους στη Βενεζουέλα: Κλέβουν αλεύρι, κοτόπουλα και... εσώρουχα

Σκηνές χάους στη Βενεζουέλα: Κλέβουν αλεύρι, κοτόπουλα και... εσώρουχα

Οι τιμές των προϊόντων στη μαύρη αγορά αυξάνονται, το φαινόμενο των λεηλασιών εντείνεται, ενώ υπάρχουν ελλείψεις σε πολλά βασικά είδη

Σκηνές χάους στη Βενεζουέλα: Κλέβουν αλεύρι, κοτόπουλα και... εσώρουχα
Αλεύρι, κοτόπουλα ακόμα και... εσώρουχα έκλεψαν αυτήν την εβδομάδα στη Βενεζουέλα ομάδες πολιτών, καθώς τα περιστατικά λεηλασιών εξαπλώνονται σε πολλές περιοχές της χώρας όπου εξαιτίας της οικονομικής κρίσης υπάρχουν ελλείψεις σε πολλά βασικά είδη.

Πολλοί άνθρωποι σηκώνονται στη μέση της νύχτας και κάθονται για ώρες στις ουρές που σχηματίζονται μπροστά από τα σούπερ μάρκετ. Ωστόσο, καθώς όλο και περισσότεροι φεύγουν με τα χέρια άδεια κι ενώ οι τιμές των προϊόντων στη μαύρη αγορά αυξάνονται, το φαινόμενο των λεηλασιών επίσης εντείνεται στη Βενεζουέλα.

Οι αρχές δεν έχουν δημοσιεύσει επίσημα στοιχεία, ωστόσο η οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Venezuelan Observatory for Social Conflict κατήγγειλε 107 περιστατικά λεηλασιών ή αποπειρών λεηλασιών το πρώτο τρίμηνο του 2016.
Κλείσιμο

Βίντεο όπου καταγράφονται πλήθη να εισβάλουν σε καταστήματα, να ορμούν εναντίον φορτηγών με τρόφιμα ή να δίνουν μάχη για να αποκτήσουν κάποιο προϊόν του οποίου υπάρχει έλλειψη συχνά κυκλοφορούν στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, αν και είναι δύσκολο πολύ συχνά να διασταυρώσει κανείς και να επιβεβαιώσει τις εικόνες αυτές.

Σε ένα από τα πιο πρόσφατα περιστατικά -την Πέμπτη- πολλές εκατοντάδες άνθρωποι έκαναν πλιάτσικο σε ένα φορτηγό που μετέφερε χαρτί κουζίνας, αλάτι και σαμπουάν αφού είχε εμπλακεί σε τροχαίο και το φορτίο του είχε καταλήξει στο δρόμο στην πολιτεία Τατσίρα, σύμφωνα με έναν τοπικό αξιωματούχο και αυτόπτες μάρτυρες.

Τουλάχιστον
15 άνθρωποι τραυματίστηκαν, μεταξύ αυτών έξι στελέχη των δυνάμεων ασφαλείας που προσπάθησαν να απωθήσουν το πλήθος.



Τέτοιου είδους περιστατικά προστίθεται σε ένα ολοένα και πιο ζοφερό τοπίο που έχει διαμορφωθεί στην χώρα της Λατινικής Αμερικής, όπου ο πληθωρισμός ανέρχεται στα υψηλότερα επίπεδα παγκοσμίως, η οικονομία συρρικνώνεται από τις αρχές του 2014 και οι διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος και νερού αποτελούν συχνό φαινόμενο.

Πάντως, ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο αποδίδει την κατάσταση αυτή στην πτώση των τιμών του μαύρου χρυσού παγκοσμίως, η αντιπολίτευση ωστόσο καταγγέλλει ότι εκείνος κι ο προκάτοχός του Ούγκο Τσάβες είναι υπεύθυνοι λόγω των καταστροφικών οικονομικών πολιτικών που εφάρμοσαν.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης