Ουρουγουάη: Ο Χοσέ Μουχίκα παραδίδει σήμερα τα ηνία της χώρας στον Ταμπαρέ Βάσκες

Ουρουγουάη: Ο Χοσέ Μουχίκα παραδίδει σήμερα τα ηνία της χώρας στον Ταμπαρέ Βάσκες

Ο σχεδόν 80χρονος "Πέπε" Μουχίκα, ο οποίος έκανε αυτή τη μικρή χώρα των 3,3 εκατ. κατοίκων διάσημη σ' όλο τον κόσμο με τους πρωτοποριακούς νόμους του, παραδίδει την εξουσία σ' αυτόν από τον οποίο την παρέλαβε το 2010

Ουρουγουάη: Ο Χοσέ Μουχίκα παραδίδει σήμερα τα ηνία της χώρας στον Ταμπαρέ Βάσκες
Ο χαρισματικός απερχόμενος πρόεδρος της Ουρουγουάης, ο πρώην αντάρτης Χοσέ Μουχίκα, παραδίδει σήμερα τα ηνία της χώρας στον προκάτοχό του, τον ογκολόγο Ταμπαρέ Βάσκες, ο οποίος είχε ήδη διατελέσει πρόεδρος του κράτους στο διάστημα από το 2005 ως το 2010.

Ο σχεδόν 80χρονος "Πέπε" Μουχίκα, ο οποίος έκανε αυτή τη μικρή χώρα των 3,3 εκατ. κατοίκων διάσημη σ' όλο τον κόσμο με τους πρωτοποριακούς νόμους του, παραδίδει την εξουσία σ' αυτόν από τον οποίο την παρέλαβε το 2010.

Ο "πιο φτωχός πρόεδρος του κόσμου", όπως τον χαρακτηρίζει μερικές φορές ο ξένος Τύπος λόγω του ασκητικού τρόπου ζωής του, αλλεργικός στο πρωτόκολλο και διεθνής σταρ με τα κηρύγματά του κατά του καταναλωτισμού, παραχωρεί τη θέση του σ' έναν εβδομηντάχρονο γιατρό, στον οποίο παραδίδει μια χώρα που εδώ και δώδεκα χρόνια καταγράφει κάθε χρόνο οικονομική ανάπτυξη.

Κλείσιμο
"Η διασημότητα του Μουχίκα βαραίνει τον Βάσκες", εξηγεί ο πολιτειολόγος Χόρχε Λανσάρο. "Μια διαρκής αντίθεση, μια υπόκωφη αντιπαλότητα, έχει προκαλέσει επικρίσεις εκ μέρους του Βάσκες για τον τρόπο που μιλάει ή που ντύνεται ο Μουχίκα".

Η τελετή παράδοσης της προεδρίας πρόκειται να αρχίσει γύρω στις 14.00 (ώρα Ελλάδας) στον περίβολο του Κογκρέσου, θα συνεχισθεί στην πλατεία της Ανεξαρτησίας, μπροστά από το κτίριο της προεδρίας, στο κέντρο του Μοντεβιδέο, και θα τερματισθεί γύρω στις 17:00 (ώρα Ελλάδας).

Στην τελετή αναμένεται να παραστούν πολλοί πρόεδροι της Λατινικής Αμερικής, η Ντίλμα Ρούσεφ της Βραζιλίας, η Μισέλ Μπατσελέτ της Χιλής, ο Ραφαέλ Κορέα του Ισημερινού ή ο Ραούλ Κάστρο της Κούβας.

Αντιθέτως άλλοι επίσημοι που είχε ανακοινωθεί πως θα παραστούν, ενημέρωσαν τις τελευταίες ώρες πως θα απουσιάσουν, όπως ο αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο.

Πρώην αντάρτης ο οποίος πέρασε σχεδόν 15 χρόνια στη φυλακή ως το τέλος της δικτατορίας (1973-1985), ο Χοσέ Μουχίκα δεν κατάφερε να εκπληρώσει όλες τις υποσχέσεις που είχε δώσει στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας --αναφορικά, για παράδειγμα, με την παιδεία ή τις υποδομές--, αλλά κατέφερε πλήγμα στον συντηρητισμό υιοθετώντας μια σειρά από κοινωνικούς νόμους, πρωτοποριακούς σε περιφερειακό, ακόμη και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στους νόμους αυτούς περιλαμβάνονται η νομιμοποίηση των αμβλώσεων --νόμος στον οποίο ο προκάτοχός του είχε ασκήσει βέτο--, ο γάμος μεταξύ προσώπων του ίδιου φύλου, αλλά κυρίως η νομιμοποίηση της αγοράς της κάνναβης, μια πρωτοβουλία μοναδική στον κόσμο σε επίπεδο κράτους.

Το μέλλον αυτού του τελευταίου νόμου, ο οποίος προκάλεσε παγκόσμιο ενδιαφέρον, παραμένει πάντως αβέβαιο. Ο Βάσκες, ο οποίος είχε γίνει διάσημος στη διάρκεια της προεδρίας του επειδή έκανε την Ουρουγουάη την πρώτη χώρα της Λατινικής Αμερικής που απαγόρευσε το κάπνισμα στους δημόσιους χώρους, δεν κρύβει την περίσκεψή του για την ιδέα να πωλείται η κάνναβη στα φαρμακεία, όπως προβλέπεται κανονικά.

Μέχρι σήμερα, είναι δυνατό να καλλιεργεί κανείς ιδιωτικά έναν περιορισμένο αριθμό φυτών κάνναβης για την προσωπική κατανάλωσή του.

Εκ νέου επικεφαλής της Ουρουγουάης για μια τρίτη κυβέρνηση συνασπισμού της αριστεράς του Φρέντε Άμπιο, ο Βάσκες υποσχέθηκε πως "δεν θα είναι πάλι μία από τα ίδια" και πως θα ασχοληθεί με "διαρθρωτικά θέματα", όπως η έλλειψη ασφάλειας, η υγεία ή η παιδεία.

Χθες χιλιάδες Ουρουγουανοί συγκεντρώθηκαν στο κέντρο του Μοντεβιδέο για να χαιρετίσουν μια τελευταία φορά ως πρόεδρο τον "Πέπε" Μουχίκα. "Δεν φεύγω, έρχομαι, θα φύγω με την τελευταία μου πνοή, όπου κι αν είμαι, θα είμαι μαζί σας (...) Ευχαριστώ, αγαπημένε λαέ", είπε συγκινημένος προς το πλήθος ο απερχόμενος πρόεδρος, ο οποίος θα βρεθεί πλέον στα έδρανα της Γεουσίας. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης