Ακυρώθηκαν οι εκλογές στην ΕΟΕ του περασμένου Φεβρουαρίου

Ακυρώθηκαν οι εκλογές στην ΕΟΕ του περασμένου Φεβρουαρίου

Δικαιώθηκε ο  Ισίδωρος Κούβελος και άλλοι 12

Ακυρώθηκαν οι εκλογές στην ΕΟΕ του περασμένου Φεβρουαρίου
Δικαιώθηκαν ο   Ισίδωρος Κούβελος (σύζυγος της Ντόρας Μητσοτάκη) και άλλοι 12  εκπρόσωποι αθλητικών Ομοσπονδιών από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), καθώς ακυρώθηκαν ως μη νόμιμες οι εκλογές του περασμένου Φεβρουαρίου που διεξήχθησαν  στην Ελληνική  Ολυμπιακή Επιτροπή (ΕΟΕ), οι οποίες  ανέδειξαν  νέο προεδρείο (με πρόεδρο τον Σπυρίδωνα Καπράλο, γενικό γραμματέα τον Εμμανουήλ Κολυμπάδη).
         
Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είχαν προσφύγει 13 εκπρόσωποι αθλητικών Ομοσπονδιών και ζητούσαν να ακυρωθούν τα   αποτελέσματα των εκλογών (6.2.2017) στην  ΕΟΕ. Μεταξύ των 13 είναι  οι Ισίδωρος Κούβελος,   Γεώργιος Βασιλακόπουλος, Ιωάννης Σγουρός και  Πέτρος Συναδινός.
         
Όπως εξιστορούσαν,  υποψήφιοι για το αξίωμα του προέδρου ήταν ο Ισίδωρος Κούβελος και ο Σπύρος Καπράλος και οι αρχαιρεσίες ήταν προγραμματισμένες να διεξαχθούν την 6η Φεβρουαρίου 2017, αλλά λόγω νοσηλείας του κ. Κούβελα σε νοσοκομείο, πάρθηκε η απόφαση να αναβληθούν και να οριστεί στο μέλλον άλλη νέα ημερομηνία. Για το σκοπό αυτό στάλθηκαν ηλεκτρονικά μηνύματα που ανέφεραν ότι οι  αρχαιρεσίες αναβάλλονται.
         
Κλείσιμο
Όμως, παρ΄ όλα αυτά, την   ημέρα που είχαν προγραμματιστεί οι αρχαιρεσίες, 13 από τους 27  εκπροσώπους των Ομοσπονδιών προσήλθαν και διενήργησαν εκλογές, ανέδειξαν πρόεδρο και συγκρότησαν την Ολομέλεια σε σώμα, χωρίς να έχουν συγκληθεί από τον καθ΄   ύλην αρμόδιο Χαράλαμπο  Νικολάου. Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με τους 13, συγκροτήθηκε σε σώμα η ΕΟΕ,  εκλέχθηκαν οι πρόεδροι των  άλλων οργάνων (Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, κ.λπ.) και συγκροτήθηκε σε σώμα και η εκτελεστική επιτροπή.
         
Τώρα η αυξημένη, επταμελής, σύνθεση του Γ΄  Τμήματος του ΣτΕ με την   υπ΄    αρθμ. 1881/2017 απόφασή της (πρόεδρος η αντιπρόεδρος Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και εισηγητής ο σύμβουλος Επικρατείας Γιώργος Ποταμιάς) έκρινε μη νόμιμες τις εκλογές και ακύρωσε το πρακτικό εκλογής της Ολομέλειας της ΕΟΕ με το οποίο αναδείχθηκε  το νέο προεδρείο.
         
Οι σύμβουλοι Επικρατείας αναφέρουν, μεταξύ των άλλων, στην απόφασή τους, ότι «ο κ. Νικολάου στον οποίο ανατέθηκε η   προεδρία της επίμαχης εκλογικής συνεδρίαση της Ολομέλειας της ΕΟΕ και ο οποίος είχε απευθύνει την σχετική πρόσκληση στα μέλη της, αποφάσισε την αναβολή της συνεδρίασης πριν την προγραμματισμένη ώρα έναρξης αυτής, κατ΄  εντολή δε αυτού εστάλη προς ενημέρωση των μελών της ΕΟΕ το από 6.2.2017 μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου  από την γραμματεία της ΕΟΕ, με συνέπεια ορισμένα από τα μέλη να μη  παραστούν στην επίμαχη συνεδρίαση».
         
Άλλωστε, συνεχίζουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, ο κ. Νικολάου δεν κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης της Ολομέλειας κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 14 παράγραφος 2 του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας, αλλά όπως δήλωσε, απλώς παρέστη για να ενημερώσει για την αναβολή της».
         
Εν όψει αυτών, υπογραμμίζεται στην απόφαση του Γ΄  Τμήματος, «η συνεδρίαση δεν ήταν νόμιμη». Συνεπώς, συνεχίζουν οι δικαστές, πρέπει να γίνει δεκτή η αίτηση των προσφευγόντων, να ακυρωθούν τα από 6.2.2017 πρακτικά εκλογής για την ανάδειξη των οργάνων της ΕΟΕ και να αναπεμφθεί η υπόθεση στην ΕΟΕ προκειμένου να επαναλάβει σε νόμιμη συνεδρίαση της Ολομέλειας τη διαδικασία εκλογής».
         
Παράλληλα, άλλο Τμήμα του ΣτΕ, το Δ΄,  με την  υπ΄  αριθμ. 1880/2017 απόφασή του (πρόεδρος ο σύμβουλος Επικρατείας Ευθύμιος Αντωνοπούλος και εισηγήτρια η πάρεδρος Ουρανία Νικολαράκου) κατάργησε τη δίκη που είχε ανοίξει η Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων και Κληροδοτημάτων κατά της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.
         
Η Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων και Κληροδοτημάτων ζητούσε την ακύρωση του μητρώου φορέων γενικής κυβέρνησης κατά το σκέλος εκείνο στο οποίο περιλήφθηκε σε αυτό.
         
Η δίκη καταργήθηκε καθώς υπήρξε νεώτερο μητρώο και η   Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων και Κληροδοτημάτων δεν επικαλέστηκε ιδιαίτερο έννομο συμφέρον που να δικαιολογεί τη  συνέχιση της δίκης για το προηγούμενο μητρώο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης