Euro 2016: Φόβος και τρόμος οι «επίλεκτοι» Ρώσοι χούλιγκαν

Euro 2016: Φόβος και τρόμος οι «επίλεκτοι» Ρώσοι χούλιγκαν

Ταξίδεψαν στη Γαλλία έτοιμοι για... πόλεμο - «Θέλαμε να δείξουμε ότι οι Άγγλοι είναι... κοριτσάκια» δηλώνουν για τα επεισόδια στη Μασσαλία - Ο «κώδικας συμπεριφοράς» και ο ναζί αρχηγός τους

Euro 2016: Φόβος και τρόμος οι «επίλεκτοι» Ρώσοι χούλιγκαν
Σαν «Δαμόκλειος Σπάθη» επικρέμαται πάνω από την Εθνική ομάδα της Ρωσίας η απειλή του αποκλεισμού από τη συνέχεια του Euro 2016, σε περίπτωση που οι οπαδοί της υποτροπιάσουν και προκαλέσουν νέα επεισόδια, όπως εκείνα του περασμένου Σαββάτου σε συγκρούσεις με Άγγλους οπαδούς στο παλιό λιμάνι της Μασσαλίας.

Εκτός αυτού, η Πειθαρχική Επιτροπή της UEFA αποφάσισε σήμερα την αποβολή της Ρωσίας, σε περίπτωση υποτροπής των υποστηρικτών της, από το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, επιβάλλοντας ταυτόχρονα στη Ρωσική Ένωση Ποδοσφαίρου πρόστιμο ύψους 150.000 ευρώ.

Λίγο νωρίτερα, ο αρχηγός των οργανωμένων οπαδών της Εθνικής Ρωσίας, που ταξίδεψαν στη Γαλλία για να στηρίξουν το αντιπροσωπευτικό τους συγκρότημα, Αλεξάντερ Σπρίγκιν, είχε βγει... διαμαρτυρόμενος, ζητώντας και τα ρέστα από τους Γάλλους διοργανωτές και καταγγέλλοντας ότι θέλουν να απελάσουν τουλάχιστον 50 Ρώσους φιθάθλους, μεταξύ των οποίων ακόμα και γυναίκες, για τα άγρια επεισόδια του περασμένου Σαββάτου στη Μασσαλία.

Ο ίδιος ο Σπρίγκιν, πάντως, δεν θα χαρακτηριζόταν ως ιδιαιτέρως... αξιόπιστος. Και αυτό, καθώς, σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα The Guardian, στο παρελθόν έχει φωτογραφηθεί να χαιρετάει ναζιστικά.

Ο Σπρίγκιν μάλιστα βρισκόταν στη Μασσαλία το περασμένο Σαββατοκύριακο, όταν και έλαβαν χώρα τα εκτεταμένα επεισόδια μεταξύ Άγγλων και Ρώσων οπαδών και θεωρείται ένας από τους βασικούς καθοδηγητές νεοναζιστικών ομάδων στη Ρωσία από τα τέλη του 1990.
Κλείσιμο

Ο Σπρίγκιν έχει φωτογραφηθεί να απευθύνει το ναζιστικό χαιρετισμό στο παρελθόν, μαζί με τραγουδιστή ρωσικού ακροδεξιού ροκ συγκροτήματος, με την ονομασία «Korrozia Metalla». Αξίζει να σημειωθεί πως ο Σπρίγκιν, ο οποίος είναι υποστηρικτής της Ντιναμό Μόσχας, φέρεται να δουλεύει στο πλευρό του Ιγκόρ Λεμπέντεφ, του αντιπροέδρου του ρωσικού Κοινοβουλίου, ο οποίος χθες κάλεσε τους οπαδούς της Ρωσίας να συνεχίσουν τα επεισόδια στις γαλλικές πόλεις όπου διεξάγονται οι αγώνες του Euro 2016.





Οι Ρώσοι «Ultras»
Ποιοι είναι όμως οι «πρωταγωνιστές» των επεισοδίων, οι Ρώσοι χούλιγκαν, μέλη του ευρύτερου κύκλου οργανωμένων οπαδών Ultras, που σπέρνουν τον φόβο και τον τρόμο με την εμφάνισή τους σε ποδοσφαιρικούς αγώνες;

Σε αντίθεση με τους συνήθως μεθυσμένους Βρετανούς χούλιγκαν, οι Ρώσοι είναι οι χειρότεροι χούλιγκανς που έχει αντιμετωπίσει ποτέ ο κόσμος του ποδοσφαίρου. Εμφανίζονται στις κερκίδες να τραγουδούν κομμάτια με ρατσιστικούς στίχους, κρατούν πανό με συνθήματα των νεοναζί και εξαπολύουν βίαιες επιθέσεις εναντίον των οπαδών των αντίπαλων ομάδων.

Η προέλευση των Ultras οφείλεται στο θαυμασμό για τις βίαιες συμμορίες του ποδοσφαίρου που δημιουργήθηκαν στην Βρετανία και την Ιταλία τις δεκαετίες του 1980 και του 1990. Αντιπροσωπεύει το ευρύτερο όνομα «ultra-fanatical support», που περιλαμβάνει υποστήριξη μιας ομάδας σε βαθμό που ξεπερνά ακόμα και το «καθιερωμένο βρίσιμο» μεταξύ οπαδών, φτάνοντας μέχρι ακραία σημεία βίας.

Όμως, τώρα οι ειδικοί έχουν εκφράσει φόβους ότι με την χρηματική στήριξη της ρωσικής κυβέρνησης, οι Ρώσοι Ultras αποτελούν πραγματική απειλή για το Euro 2016.



Η πιο σκληροτράχηλη ομάδα των Ρώσων χούλιγκαν θεωρείται εκείνη της Ζενίτ από την Αγία Πετρούπολη, που διαθέτει περισσότερους από 5.000 ντόπιους υποστηρικτές, αλλά, όλες οι ομάδες των χούλιγκανς που ανήκουν στους Ultras είναι καλά οργανωμένες και, όπως αναφέρει ο βρετανικός Τύπος, όχι μόνο χρηματοδοτούνται από την Μόσχα, αλλά έχουν και την στήριξη στελεχών της ρωσικής κυβέρνησης, όπως προαναφέραμε για την περίπτωση του αρχηγού Σπρίγκιν.


150 «επίλεκτοι»
Συμφωνα με δημοσιεύματα σε διεθνή μέσα ενημέρωσης, στην ουσία πρόκεται για 150 «επίλεκτους σκληρούς», που έχουν αφήσει στην άκρη τις «εσωτερικές» τους κόντρες και έχουν στρατολογηθεί, για να δημιουργήσουν ένα γκρουπ δράσης πέρα και πάνω από τους συλλόγους της χώρας και κάτω από το έμβλημα της χώρας τους.

Όπως ανέφεραν τα γαλλικά και τα βρετανικά ΜΜΕ, από τις επιθέσεις που σημειώθηκαν στη Γαλλία, φαίνεται πως οι εν λόγω χούλιγκαν ήταν απολύτως οργανωμένοι, φορώντας μάσκες και έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους. Οι ίδιοι έδρασαν και μέσα στο γήπεδο, την ώρα του αγώνα εναντίον της Αγγλίας, την ώρα που απέναντι τους βρίσκονταν μεθυσμένοι Βρετανοί, έτοιμοι κι αυτοί για «ξύλο τιμής».

Οι Ρώσοι χούλιγκαν, ωστόσο, είναι τόσο σκληροί και... κακόφημοι, δρώντας χωρίς απολύτως κανέναν ηθικό φραγμό, που κατλαφεραν να τρομάξουν ακόμα και τους Άγγλους αντιπάλους τους.

Χαρακτηριστικά, ένας εξ αυτών, από τους «χειρότερους» μάλιστα που έχουν περάσει από τις τάξεις των Headhunters (η ομάδα των χούλιγκανς της Τσέλσι) κατηγόρησε τους Ρώσους φανατικούς για το γεγονός ότι κάνουν κάτι, που ο «ηθικός κώδικας» κάθε... σωστού χούλιγκαν απαγορεύει ρητά: την ενέδρα σε οποιονδήποτε χούλιγκαν, αλλά και την επίθεση σε «αμάχους».

Ο Τζέισον Μάρινερ επικαλέστηκε τον καθωσπρεπισμό των Άγγλων Ultras, οι οποίοι, όπως λέει ο ίδιος, «έχουν μια δόση ηθικής, η οποία απαγορεύει να κλωτσάς ανθρώπους πεσμένους και να χοροπηδάς στα κεφάλια τους». «Έχω πάει παντού στην Αγγλία, αλλά δεν έχω δει πουθενά, αθώους ανθρώπους να πέφτουν θύματα ενέδρας» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Ακόμα πιο... γλαφυρή και συνάμα ανατριαχιαστική ήταν η περιγραφή που έδωσε εκπρόσωπος της γαλλικής αστυνομίας στη Μασσαλία: «Αυτοί οι Ρώσοι ήταν σαν ακρίδες που τρώνε τα πάντα στο πέρασμά τους. Απολύτως έτοιμοι και εκπαιδευμένοι από καιρό γι' αυτό το ταξίδι και τα επεισόδια. Οι Άγγλοι ήταν μεθυσμένοι και απολάμβαναν τον ήλιο, όταν τους επιτέθηκαν ομαδικά».

Ο Ντομινίκ Μεσκιντά, μέλος της επίλεκτης ομάδας της γαλλικής αστυνομίας, ανέφερε από τη δική του πλευρά: «Ήρθαν για να διαλύσουν τους Άγγλους. Έδρασαν σε μικρές, ευέλικτες και πολύ επικίνδυνες ομάδες κρούσης. Ήταν σε όλη την πόλη ανά δεκάδες. Ήξεραν ακριβώς τι έπρεπε να κάνουν και πώς».

Την ύπαρξη των σαν έτοιμων από καιρό 150 Ρώσων χούλιγκαν επιβεβαίωσε και οπαδός ονόματι Βλαντιμίρ, που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Δεν έχει σημασία από ποια πόλη έρχεται ο καθένας ή ποια ομάδα υποστηρίζει. Είμαστε εδώ για τη χώρα μας τώρα. Είμαστε οι πιο δυνατοί, αυτοί που έχουν επιλεχθεί» είπε σε συνέντευξη του.

Γιατί η κόντρα με τους Άγγλους; «Λένε στο Διαδίκτυο πως είναι οι πρώτοι χούλιγκαν στην Ευρώπη. Εμείς ήρθαμε εδώ για να τους δείξουμε ποιοι είναι οι καλύτεροι. Ήρθαμε στη Γαλλία για να δείξουμε πως οι Άγγλοι είναι κοριτσάκια».

Στη συνέχεια είπε ότι συνολικά στη Γαλλία ταξίδεψαν 500-600 οργανωμένοι οπαδοί, εκ των οποίων οι 150 ήταν εκείνοι που επιλέχθηκαν σαν πρώτη ομάδα κρούσης: «Είναι παιδιά 20-30 ετών. Οι περισσότεροι κάνουν πολεμικές τέχνες, συνήθως ΜΜΑ. Θέλουν να συγκρουστούν σαν κανονικοί χούλιγκαν. Οι Άγγλοι δεν είναι κανονικοί χούλιγκαν. Πίνουν μπύρες και μόνο απειλούν. Εμείς δεν έχουμε όπλα, πολεμάμε μόνο με τα χέρια μας. Η επιθυμία μας είναι να μιλήσουμε με τη σωματική μας δύναμη μόνο».


Έχουν και... κώδικα συμπεριφοράς
Αυτό που προκαλεί εντύπωση, είναι πως τον περασμένο Δεκέμβριο, οι Ρώσοι χούλιγκανς ανέβασαν στο διαδίκτυο ένα νέο «κώδικα συμπεριφοράς» για τα μέλη τους. Τα βασικά του σημεία ήταν περίπου τα παρακάτω:

- Συγκρούεσαι μόνο με άλλη ομάδα αντίπαλων χούλιγκαν.

- Όταν παίζει η Εθνική της χώρας, όλα τα γκρουπ οπαδών πρέπει να συνεργάζονται ή να αφήσουν στην άκρη τις αντιθέσεις τους.

- Όταν πέσει κάποιος αναίσθητος στο έδαφος, δεν πρέπει να συνεχίζεις την επίθεση. Τον χτυπάς μόνο όσο μπορεί να σταθεί στα πόδια του.

Κανόνας είναι επίσης να μην έχουν μαζί τους μαχαίρια και αιχμηρά αντικείμενα, σε αντίθεση με τους Πολωνούς. Παρόλα αυτά, ένας Άγγλος οπαδός στη Μασσαλία μαχαιρώθηκε...


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης