Το φιλοεπενδυτικό προσωπείο της κυβέρνησης θάφτηκε στα ορυχεία της Eldorado

Το φιλοεπενδυτικό προσωπείο της κυβέρνησης θάφτηκε στα ορυχεία της Eldorado

Στη συνομωσιολογία το έριξε το Μαξίμου για να δικαιολογήσει το αδιέξοδο με την «Ελληνικός Χρυσός», που πλήττει ευθέως το αφήγημα Τσίπρα με το άνοιγμα στην επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις - Ακρότητες από κυβερνητικά στελέχη και οξεία κριτική από την κυβέρνηση

Το φιλοεπενδυτικό προσωπείο της κυβέρνησης θάφτηκε στα ορυχεία της Eldorado
Με πάταγο καταρρέει το αφήγημα που προσπαθεί να παρουσιάσει η κυβέρνηση, περί μίας Ελλάδας φιλικής σε επενδύσεις και δεκτική στην επιχειρηματικότητα, μετά τη νέα κρίση που παρουσιάστηκε στις σχέσεις με την εταιρία Eldorado
Gold και την επένδυσή της στη Χαλκιδική.

Το μήνυμα που θέλησε να περάσει ο ίδιος ο
Αλέξης Τσίπρας
Κλείσιμο
με τις επισκέψεις του σε επιχειρήσεις και τα ανοίγματά του στους ενδιαφερόμενους για την Ελλάδα, επενδυτές, συνθλίφτηκε από τις εξελίξεις με την Eldorado Gold - ανακοίνωσε ότι παγώνει τις δραστηριότητές της στις 22 Σεπτεμβρίου
-
, προκαλώντας την αντίδραση της Κομισιόν, σειρά αρνητικών ξένων δημοσιευμάτων, αλλά και οξεία πολιτική αντιπαράθεση στο εσωτερικό. Το
Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και υπουργοί, όπως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έφτασαν στο σημείο να μιλήσουν για συνομωσία, που στόχο είχε να πλήξει την… παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ!

Η κυβέρνηση δημοσίως υποβαθμίζει τη σημασία που έχει η κίνηση της Eldorado Gold για το επενδυτικό κλίμα στη χώρα, ενώ κατηγορεί την εταιρία ότι προσπαθεί να πιέσει με «τελεσίγραφα» κι ότι επιδεικνύει «αποικιοκρατική νοοτροπία» που δεν έχει σχέση με τις ευρωπαϊκές πρακτικές. «Με τελεσίγραφα δεν έχουμε μάθει να συζητάμε». Όπως ξεκαθάρισε μάλιστα χθες βράδυ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος δεν γίνεται δεκτό το κάλεσμα της εταιρείας για συναντήσεις με τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς.

Ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε ακόμα (μιλώντας στον ΣΚΑΙ) ότι προκαλεί εντύπωση για τον χρόνο που επέλεξε η εταιρεία Eldorado Gold να προχωρήσει στην ανακοίνωση του παγώματος των εργασιών της , υπενθυμίζοντας ότι προηγήθηκε συνάντηση της διοίκησης της εταιρείας με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ υπήρξε και δημοσίευμα που σχεδόν προαναγγέλλει την συγκεκριμένη εξέλιξη.

Σημειωτέον ότι η εταιρία κατήγγειλε καθυστερήσεις σε θέματα αδειοδότησης, διαμηνύοντας ότι είναι πλέον αδύνατη η συνέχιση της επένδυσης στην Ελλάδα.

Αρνητικός διεθνής αντίκτυπος

Το πρόβλημα για την κυβέρνηση δεν είναι μόνο ή κυρίως η εσωτερική αναταραχή που προκαλείται και ο κίνδυνος να βρεθεί αντιμέτωπη με τεράστιες αντιδράσεις από εργαζόμενους και κοινωνικές ομάδες που πλήττοντα από την υπόθεση. Είναι ότι αντιμετωπίζει ήδη τον αρνητικό διεθνή αντίκτυπο, ο οποίος επηρεάζει την προσπάθειά της να φέρει ξένες επενδύσεις στη χώρα. Και παρά τις δηλώσεις της ότι το φιλοεπενδυτικό προφίλ που καλλιεργεί εσχάτως ο κ. Τσίπρας δεν κινδυνεύει, οι επιπτώσεις είναι δύσκολο να περιοριστούν.

Ήδη η πρώτη αντίδραση της Κομισιόν φανέρωσε τουλάχιστον δυσφορία. «Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας μέσω μέτρων που βελτιώνουν το επενδυτικό περιβάλλον είναι υψίστης σημασίας για την ανάκαμψη της οικονομίας και τη μείωση της ανεργίας» δήλωσε ενδεικτικά και με σαφή τα υπονοούμενα, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος τύπου της Κομισιόν Αλεξάντερ Βίντερσταϊν.

Το πρακτορείο Bloomberg είχε μεγάλο αφιέρωμα χθες βράδυ στην υπόθεση, με επιφανείς αναλυτές να εκτιμούν ότι «η ζημιά για την Ελλάδα έγινε ήδη». Ο δε τίτλος του αφιερώματος ήταν επίσης χαρακτηριστικός: «Η Ελλάδα «κάθεται» πάνω σε χρυσωρυχείο και δεν μπορεί να βγάλει λεφτά»!

Ο γερμανικός τύπος έβριθε χθες όλη τη μέρα από αρνητικά δημοσιεύματα.

Η Handelsblatt είχε τίτλο «Ο Τσίπρας διώχνει πρόθυμους επενδυτές», το Spiegel Online έγραφε «Κινδυνεύουν τα χρυσά όνειρα της Ελλάδας» και η FAZ κυκλοφόρησε σημειώνοντας «Στοπ στις επενδύσεις στα ελληνικά ορυχεία χρυσού».
 
Πολιτική σύγκρουση

Η κόντρα κυβέρνησης - αντιπολίτευσης έλαβε πρωτοφανή οξύτητα. Μάλιστα ο τρόπος που αντιμετώπισαν και σχολίασαν κυβερνητικά στελέχη την εξέλιξη έριξε λάδι στη φωτιά. Ειδικά η ανάρτηση που έκανε στο διαδίκτυο ο πρωθυπουργικός σύμβουλος Νίκος Καρανίκας, ο οποίος ευχήθηκε στην εταιρία «να πάει στα… τσακίδια, και να μην στεριώσεις πουθενά!», πυροδότησε μία άνευ προηγουμένου σύγκρουση.



Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χρέωσε στην κυβέρνηση πρόθεση ετών να διώξει την επένδυση, σημειώνοντας ότι «μέσα σε 24 ώρες οι εξαγγελίες του κ. Τσίπρα αποδείχθηκαν λόγια του αέρα. Χίλιοι διακόσιοι εργαζόμενοι της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός οδηγούνται στην ανεργία. Άλλοι τόσοι, που η εταιρεία σχεδίαζε να προσλάβει, χάνουν την ελπίδα να αποκτήσουν δουλειά». Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας εμφάνισε τον κ. Τσίπρα ως τυφώνα… Ίρμα, που σαρώνει τα πάντα στο πέρασμά του.


 
Περνώντας στην αντεπίθεση το Μαξίμου κατηγόρησε τη ΝΔ ότι από κοινού με την εταιρεία προκάλεσαν το όλο θέμα, για να πλήξουν την κυβέρνηση.

«Η ενορχηστρωμένη απόπειρα της πανικόβλητης αντιπολίτευσης να αντιστρέψει το θετικό κλίμα μετά την επίσκεψη του Προέδρου Μακρόν και την ομιλία του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στη ΔΕΘ δε θα έχει καμία τύχη. Το θετικό διεθνές επενδυτικό κλίμα για την Ελλάδα δεν αλλάζει με στημένα επικοινωνιακά σόου της οδού Πειραιώς 62» ανέφερε χαρακτηριστικά το non paper του Μαξίμου. Και εγκαλούσε ευθέως τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Ο κ. Μητσοτάκης που στη συνάντησή του πριν από λίγες ημέρες ενθάρρυνε και δρομολόγησε τη σημερινή αντίδραση της εταιρίας ας απαντήσει: Τον απασχολεί το ζήτημα της περιβαλλοντικής προστασίας; Τον ενδιαφέρουν οι επενδύσεις εκατομμυρίων σε τουριστικές υποδομές στη Χαλκιδική που θα πληγούν εάν η εταιρία δεν πληροί τους περιβαλλοντικούς κανόνες; Ή το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι η δημιουργία εντυπώσεων σε βάρος όμως του δημοσίου συμφέροντος;».

 «Μια κυβέρνηση που στέλνει στα "τσακίδια", όχι μόνο την εταιρεία, αλλά και χιλιάδες εργαζόμενους και τις οικογένειές τους, έχει πολύ θράσος για να εγκαλεί την αντιπολίτευση» ανταπάντησε η ΝΔ.

Νωρίτερα υπουργοί, όπως ο Γιώργος Σταθάκης και ο Πάνος Σκουρλέτης επιτέθηκαν με δριμύτητα στην εταιρία.

Αλλά και η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά ήταν ιδιαίτερα επικριτική για την κυβέρνηση: «2500 εργαζόμενοι οδηγούνται στην ανεργία.  Πριν αλέκτωρ λαλήσει … μια μεγάλη επιχείρηση κλείνει και το προσωπείο του φιλοεπενδυτή  κ.Τσίπρα στη ΔΕΘ καταρρέει. Οι επενδυτές το βάζουν στα πόδια με αποκλειστική ευθύνη της Κυβέρνησης. Ιδεοληψίες, μικροκομματικά συμφέροντα και ανικανότητα καταδικάζουν τη χώρα» δήλωσε χαρακτηριστικά και κάλεσε την κυβέρνηση «να αλλάξει ρότα».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, προειδοποίησε για τους κυβερνώντες ότι «αάν δεν αλλάξουν μυαλά, το μέλλον θα είναι μαύρο. Όχι μόνο για την οικονομία, αλλά και για τον κάθε πολίτη ξεχωριστά που περιμένει να υπάρξουν επενδύσεις για να βρει δουλειά» και επισήμανε ότι «οι χαρές και τα πανηγύρια για τον κ. Τσίπρα και την παρέα του στη Θεσσαλονίκη τελείωσαν. Ο λογαριασμός, όμως, θα σταλεί στις 4.000 οικογένειες που χάνουν τη δουλειά τους, χάνουν το ψωμί τους στη Χαλκιδική. Τα ατέλειωτα πήγαινε-έλα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ σε σχέση με τις επενδύσεις καταστρέφουν μεγάλες δουλειές στη χώρα».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης