Πόλεμος νεύρων με τους δανειστές με φόντο τον… Ιούλιο και σενάριο συμφωνίας τον… Ιούνιο

Μάχη να ξεπεραστεί ο σκόπελος των επτά δισ. που πρέπει να πληρωθούν τον Ιούλιο - Με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, συναντάται σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας

Πόλεμος νεύρων με τους δανειστές με φόντο τον… Ιούλιο και σενάριο συμφωνίας τον… Ιούνιο
Με την κυβέρνηση να δίνει μάχη για το πότε και πώς ακριβώς θα εφαρμοστεί το σκληρό πακέτο των νέων περικοπών (σε συντάξεις
και αφορολόγητο), η σύγκρουση με τους δανειστές παίρνει νέα τροπή, επαναφέροντας στις μνήμες το… 2015 και τροφοδοτώντας σενάρια σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η Αθήνα θα ξεπεράσει τον σκόπελο της μεγάλης υποχρέωσης που έχει η χώρα μας τον Ιούλιο, για την πληρωμή 7 δισ. ευρώ!

Παράλληλα το γεγονός δε ότι ακόμη και
η αποστολή των υπουργών στις Βρυξέλλες δεν έφερε ακόμη κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα,
Κλείσιμο
ενώ από το μέτωπο των πολιτικών επαφών του πρωθυπουργού δεν υπάρχει κανένα νέο, δίνει την αίσθηση ότι το θρίλερ μπορεί να συνεχιστεί για πολύ ακόμη, με κάποιες εκτιμήσεις να μιλούν ακόμη και για επίτευξη συμφωνίας με το πιστόλι στον κρόταφο την τελευταία στιγμή, δηλαδή τον Ιούνιο.

Το νέο θέατρο των συγκρούσεων εξελίσσεται με φόντο τις… ιουλιανές υποχρεώσεις της χώρας. Οι δανειστές εμφανίστηκαν χθες απειλητικοί ίσως και ανήσυχοι -πιθανόν ορμώμενοι κι από κάποιες πληροφορίες πως η κυβέρνηση συγκεντρώνει αποθεματικά ταμείων και οργανισμών στην
Τράπεζα της Ελλάδας- ότι η Αθήνα θα επιχειρήσει να βάλει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων την απειλή πως μπορεί να παρατείνει τις συζητήσεις μέχρι το φθινόπωρο. Κι αυτό γιατί ίσως μπορεί να έχει τη δυνατότητα να πληρώσει από μόνη της τα ομόλογα των 7 δισ. τον Ιούλιο, χωρίς δηλαδή να αναγκαστεί να υπογράψει μία κακή συμφωνία για τη β’
αξιολόγηση, με την οποία θα εισπράξει δόση 6,1 δισ. ευρώ.

Κοινοτικός αξιωματούχος προειδοποίησε ότι εάν η Ελλάδα επιλέξει αυτό το δρόμο, τότε όλη η συζήτηση για τη συμφωνία θα ξεκινήσει από την αρχή, λόγω μεταβολής των δεδομένων της ελληνικής οικονομίας (προς το χειρότερο δηλαδή), διαμηνύοντας ουσιαστικά ότι και η νέα διαπραγμάτευση θα περιλαμβάνει φυσικά πιο επώδυνα μέτρα. Από την κυβέρνηση δεν υπήρξε καμία αντίδραση για τις προειδοποιήσεις αυτές. Πάντως το Μαξίμου είχε διαψεύσει προ ημερών ότι εξετάζει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αλλά η τωρινή σιωπή πιθανόν αφήνει το θέμα ανοιχτό σε ερμηνείες για την τακτική που ακολουθεί.

Η σύγκρουση γύρω από το θέμα αυτό, έστω κι αν η κυβέρνηση, δεν φάνηκε να θέτει ευθέως ένα τέτοιο ενδεχόμενο, είναι έτσι κι αλλιώς μέρος ενός σκληρού μπρα ντε φερ, που εξελίσσεται τις τελευταίες ημέρες και ενώ φαίνεται να καταβάλλεται κάποια προσπάθεια, ώστε στο Εurogroup της Παρασκευής να διαπιστωθεί έστω κάποια πρόοδος στις συζητήσεις, προκειμένου να αποφασιστεί στη συνέχεια η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα.

Οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται ότι παραβίασαν τη συμφωνία που φέρεται να είχε επιτευχθεί είτε στο προηγούμενο Εurogroup, είτε στις επαφές των υπουργών με τους θεσμούς στα τέλη του περασμένου μήνα. Όπως λένε στην κυβέρνηση πάντως σημείο τριβής για την επίτευξη της «τεχνικής συμφωνίας» παραμένει ο χρόνος εφαρμογής των νέων περικοπών των συντάξεων, με το ΔΝΤ να επιμένει ότι πρέπει να αρχίσουν το 2019 και την ελληνική πλευρά να ζητά ως χρονιά έναρξης το 2020.

Κατά τα φαινόμενα λοιπόν, είναι πολύ πιθανόν πλέον οι συζητήσεις είτε για την τεχνική, είτε για τη συνολική συμφωνία, είναι πιθανόν να κρατήσουν για πολύ καιρό ακόμα, θέτοντας σε αμφιβολία ακόμη και τη δυνατότητα σύγκλισης εντός του Μαΐου. Πολλοί αρχίζουν να μιλούν για το Εurogroup που είναι προγραμματισμένο στα μέσα του Ιουνίου, εκτιμώντας ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει κάθε δυνατό χρονικό περιθώριο: «ακόμα κι αν δεν καταφέρει βελτίωση του πακέτου, τουλάχιστον να ισχυριστεί ότι διαπραγματεύτηκε μέχρι τέλους», λένε παράγοντες που προσπαθούν να αναλύσουν την τακτική της Αθήνας στις συζητήσεις.

Οι πολιτικές επαφές

Στο μεταξύ δεν υπάρχει καμία ενημέρωση, ούτε επίσημη, ούτε ανεπίσημη από το Μέγαρο Μαξίμου για το περιεχόμενο και το αποτέλεσμα των επαφών του Αλέξη Τσίπρα με ηγέτες και κορυφαίους παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κυβερνητικές πηγές μιλούν για επαφές με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, χωρίς να αναφέρουν κάτι περισσότερο.

Σήμερα το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη συνάντηση που θα έχει ο Αλέξης Τσίπρας με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ο οποίος επισκέπτεται την Αθήνα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης