«Ζητάει και τα ρέστα» ο Μουζάλας: Κατηγορεί τη ΝΔ για τους πρόσφυγες που ξεπαγιάζουν στη Μόρια

«Ζητάει και τα ρέστα» ο Μουζάλας: Κατηγορεί τη ΝΔ για τους πρόσφυγες που ξεπαγιάζουν στη Μόρια

Μιλάει για «άθλο»... ξεχνώντας τα νησιά: Φτιάξαμε 50.000 θέσεις στην ενδοχώρα με θέρμανση - Κατηγορεί την αντιπολίτευση ότι λαϊκίζει και πως με αναφορές σε «καταστροφές, λιμούς και καταποντισμούς», επιχειρεί να φτιάξει κλίμα

«Ζητάει και τα ρέστα» ο Μουζάλας: Κατηγορεί τη ΝΔ για τους πρόσφυγες που ξεπαγιάζουν στη Μόρια
Να αποποιηθεί κάθε ευθύνη, διά της μεθόδου της «καραμπόλας», επιχείρησε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας
, αναφορικά με την άθλια κατάσταση που επικρατεί στα χιονισμένα hot spot και που έχει καταστήσει την χώρα μας για μια ακόμα φορά υπόλογη έναντι της Κομισιόν και των ανθρωπιστικών οργανώσεων.

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ,
Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη
Κλείσιμο
, ανέλαβε αρχικά την ευθύνη για τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στις δομές φιλοξενίας μεταναστών στην Λέσβο και αλλού, για να την κάνει ωστόσο «μπαλάκι» στη συνέχεια και να την επιστρέψει στην αξιωματική αντιπολίτευση, κατηγορώντας την, μεταξύ άλλων ότι λαϊκίζει και πως με αναφορές σε «καταστροφές, λιμούς και καταποντισμούς», επιχειρεί να φτιάξει κλίμα.    

«Δεν εκνευρίζομαι, γιατί όσα λέτε στερούνται σοβαρότητας και γνώσης του προβλήματος» είπε αρχικά ο κ. Μουζάλας, επιχειρώντας να αποκρούσει την σφοδρή επίθεση που του εξαπέλυσε νωρίτερα ο κ. Βαρβιτσιώτης, για να συνεχίσει: «Σας αντιμετωπίζω σαν κάποιον που επιχειρεί συνειδητά να δημιουργήσει προβλήματα. Είστε από τα πρόσωπα που δεν είναι καλό να μιλάτε για καταγγελίες. Βαρύνεστε από εκείνα που εγώ θεωρώ ότι δεν μπορεί να έχει κάνει ένας υπουργός. Η κατάσταση στα νησιά είναι άσχημη. Οι άνθρωποί μας όμως αντιμετωπίζουν το ζήτημα, εργάζονται σκληρά και σύντομα οι συνθήκες θα βελτιωθούν».

Ο ίδιος μίλησε μάλιστα για «άθλο» που έχει επιτελέσει η κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι στην ενδοχώρα έχουν δημιουργηθεί 50.000 θέσεις φιλοξενίας με θέρμανση. Ωστόσο, για την κατάσταση στα νησιά, παραδέχθηκε πως «είναι άσχημη», για να προσθέσει ότι η ευθύνη ανήκει «στη ΝΔ, που έπαιξε άσχημο ρόλο».

Και συνέχισε, απευθυνόμενος στον κ. Βαρβιτσιώτη: «Από τον Σεπτέμβριο προτείναμε επέκταση των δομών διαμονής και τις αρνηθήκατε. Προτείναμε κλειστούς χώρους και τους αρνηθήκατε. Στελέχη σας μας πρότειναν να μεταφερθούν στην ηπειρωτική Ελλάδα και να χαλάσει η συμφωνία Ευρώπης - Τουρκίας».

Απευθυνόμενος, δε, προς την πτέρυγα της ΝΔ, είπε: «Εσείς πρέπει να δεσμευτείτε για να φτιαχτούν κλειστές δομές στα νησιά και να σταματήσετε τον λαϊκισμό. Ο λαϊκισμός που επεκτάθηκε πανω στην κούραση των νησιωτών. Εγώ καλώ τους νησιώτες να αντισταθούν, ώστε να κάνουμε καλύτερες τις συνθήκες». Στο ίδιο πλαίσιο, ανέφερε ότι οι νησιώτες «είναι θύματα μιας προπαγάνδας που λέει ότι πρέπει να φύγουν οι μετανάστες. Αν φύγουν, θα πέσει η συμφωνία και τότε θα έχουμε καθημερινά ροές χιλιάδων μεταναστών».

Προανήγγειλε, τέλος, ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει το επόμενο διάστημα σε δημιουργία κλειστών κέντρων κράτησης μεταναστών, «ανεξάρτητα από την επιθυμία των τοπικών αρχών».

Κατά την δευτερολογία του, διέψευσε ότι υπήρξε απαγόρευση λήψης τηλεοπτικών πλάνων και φωτογραφιών στο κέντρο της Μόριας, για να προσθέσει: «Παίρνουμε την ευθύνη που μας αναλογεί για την κακή κατάσταση στα hot spot. Βρήκαμε όμως την αντίδραση της τοπικής αυτοδιοίκησης και της ΝΔ σε τοπικό επίπεδο. Εξαιρώ την καλή προσπάθεια των κ.κ. Μηταράκη και Αθανασίου. Αναφορικά με το ξεχειμώνιασμα: πραγματοποιήσαμε έναν άθλο. Φτιάξαμε 50.000 θέσεις σε ενδοχώρα με θέρμανση. Πήραμε την ευθύνη που μας αναλογεί στα νησιά».

Από την πλευρά του, ο κ. Βαρβιτσιώτης κάλεσε τον υπουργό να ζητήσει συγνώμη για τις συνθήκες που επικρατούν στη Μόρια. «Είναι μια ευκαιρία για τον υπουργό να ζητήσει συγνώμη από τους ανθρώπους καθώς η ανικανότητα του ίδιου και της κυβέρνησης εμπόδισε στο να εξασφαλιστούν  αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες».

«Δεν φταίει η κυβέρνηση για την κακοκαιρία. Φταίει, γιατί κατασπατάλησε εκατοντάδες εκατομμύρια, χωρίς να εξασφαλίσει συνθήκες για την αντιμετώπιση του χειμώνα. Δεν φτάνει μόνο ότι εξακολουθούν να ζουν σε σκηνές με το χιόνι να τις σκεπάζει είχε το θράσος ο κ. Μουζάλας να πει «τι καλά που ετοιμαστήκαμε για το χειμώνα», συνέχισε ο βουλευτής της ΝΔ σε άλλο σημείο, για να υπενθυμίζει τις σχετικές συνεντεύξεις του υπουργού.

«Λέτε ψέματα» αντέδρασε εκνευρισμένος ο κ. Μουζάλας από τα υπουργικά έδρανα με τον κ. Βαρβιτσιώτη να συνεχίζει: «Υπουργός της κυβέρνησης έλεγε ότι οι μετανάστες έρχονται και λιάζονται και σήμερα άλλος υπουργός λέει ότι ξεπαγιάζουν. Αν δεν έχουν προχωρήσει τα  κλειστά κέντρα κράτησης, εσείς ευθύνεστε και οι ιδεοληψίες σας, γιατί, όταν υπήρχαν, ήσασταν απ' έξω και διαμαρτυρόσασταν. Τι είναι η Μόρια σήμερα; Είναι Νταχάου; Πώς να τη χαρακτηρίσω».

Επέστρεψε, δε, τις αναφορές περι λαϊκισμού, λέγοντας «ο δικός σας λαϊκισμός οδήγησε τους νησιώτες σε αυτές τις ακραίες συμπεριφορές. Δεν είμαστε εμείς που υποκινούμε γεγονότα και λαϊκές κινητοποιήσεις. Με σοβαρότητα προσπαθούμε να σταθούμε και να σας ελέγξουμε για την διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα της διαχείρισης των χρημάτων. Χαρακτηρίζεστε από ανικανότητα διαχείρισης του μεταναστευτικού. Πέρασαν εννέα μήνες και δεν έχετε φτιάξει συνθήκες διαβίωσης ούτε μηχανισμό αξιολόγησης και παροχής ασύλου.  Η υπηρεσία ασύλου έχει πάνω από 700 άτομα προσωπικά και δεν λειτουργεί! Και υπάρχει κίνδυνος λόγω αυτής της κατάστασης να αρχίσουν να έρχονται ακόμα περισσότεροι, καθώς δεν επιστρέφει κανείς πίσω. Υπάρχει κίνδυνος να μην λειτουργήσει η συμφωνία με ευθύνη της κυβέρνησης. Μην επιρρίπτετε τις δικές σας ευθύνες στην αντιπολίτευση. Κυβερνήστε. Μην περιφέρεστε από κανάλι σε κανάλι να λέτε ότι προσπαθείτε, αλλά δεν τα καταφέρνετε όλα»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης