Ξεκινούν στην Ελβετία οι συνομιλίες Αναστασιάδη - Ακιντζί για το Κυπριακό

Ξεκινούν στην Ελβετία οι συνομιλίες Αναστασιάδη - Ακιντζί για το Κυπριακό

Την τυπική έναρξη των συνομιλιών θα κάνει ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν

Ξεκινούν στην Ελβετία οι συνομιλίες Αναστασιάδη - Ακιντζί για το Κυπριακό
Αρχίζουν σήμερα στο Μον Πελεράν της Ελβετίας οι εντατικές συνομιλίες του Κύπριου Προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη,
με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, με επίκεντρο την εδαφική πτυχή του
Κυπριακού.

Την τυπική έναρξη των συνομιλιών θα κάνει ο ΓΓ του
Κλείσιμο
ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν στο ξενοδοχείο Le Mirador Resort, όπου διαμένουν οι αντιπροσωπείες των δυο πλευρών καθώς και των Ηνωμένων Εθνών.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ στη σύντομη ομιλία του αναμένεται να εκφράσει τη σθεναρή στήριξή του στη διαδικασία και αν απονείμει τα εύσημα στους δύο ηγέτες για την αποφασιστικότητα που έχουν επιδείξει ώστε να επιτευχθεί συνολική λύση του Κυπριακού.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της συνάντησης των δυο ηγετών, από τις 09:40 μέχρι τις 10:00 το πρωί θα έχουν συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ και θα ακολουθήσει η λήψη φωτογραφιών από τα ΜΜΕ.

Από τις 10:10 μέχρι τις 10:25, ο ΓΓ του ΟΗΕ θα προβεί σε δήλωση στα ΜΜΕ. Από τις 10:30 μέχρι τις 11:15 ο κ. Μουν και οι δυο ηγέτες θα προβούν σε σύντομες εναρκτήριες δηλώσεις.
Θα ακολουθήσει συζήτηση από τις 11:15 μέχρι τις 12:15 και από τις 12:30 μέχρι τις 13:30 θα πραγματοποιηθεί γεύμα.

Μετά τη συμμετοχή του στην έναρξη των συνομιλιών είναι προγραμματισμένο ο κ. Μπαν Κι Μουν να αναχωρήσει από την Ελβετία.

Η σιέστα Αναστασιάδη
Ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, έχει θέσει έναν όρο ο οποίος και έγινε δεκτός. Δεν θα λαμβάνει μέρος σε καμία δραστηριότητα από τις 14:00 ως τις 18:00, καθώς είναι η ώρα της μεσημεριανής ξεκούρασης του. Ο κ. Αναστασιάδης για πολλά χρόνια, από τότε που ήταν απλός βουλευτής, από τις 14:00 ως τις 18:00 ξεκουράζεται και σπανίως ανατρέπει αυτή τη συνήθεια. Εργάζεται από πολύ νωρίς το πρωί και ως πολύ αργά το βράδυ.



 
Προετοιμασία

Χθες η ελληνοκυπριακή αντιπροσωπεία πραγματοποίησε σύσκεψη εργασίας ώστε σήμερα να είναι έτοιμη για την πρώτη φάση της διαπραγμάτευσης με την Τουρκοκυπριακή αντιπροσωπεία. Πέραν του εδαφικού θα συζητηθούν και άλλα θέματα στα οποία υπάρχει προσέγγιση των δύο πλευρών. Υπήρξε επίσης κοινωνική συνάντηση των δύο ηγετών με τις συζύγους τους, με τον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε, και την σύμβουλο κυρία, Σπέχαρ. Μετείχαν επίσης οι διαπραγματευτές Ανδρέας Μαυρογιάννης και Κουντρέτ Οζερσάι.



 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης