Ακιντζί: Αν συζητήσουμε χάρτες για εδαφικές αναπροσαρμογές πάμε και σε πολυμερή διάσκεψη

Ακιντζί: Αν συζητήσουμε χάρτες για εδαφικές αναπροσαρμογές πάμε και σε πολυμερή διάσκεψη

Υποστήριξε ότι η θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς πως πρώτα θα πρέπει να κλείσουν τα κριτήρια του εδαφικού και μετά να συζητηθούν χάρτες είναι καινούργια και την άκουσε πρώτη φορά 

Ακιντζί: Αν συζητήσουμε χάρτες για εδαφικές αναπροσαρμογές πάμε και σε πολυμερή διάσκεψη
Αν φτάσουμε να βάλουμε χάρτες για εδαφικές αναπροσαρμογές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στην Ελβετία, θα υπάρχει ταυτόχρονα ημερομηνία για πενταμερή ή πολυμερή διάσκεψη για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, λέγοντας πως στην Ελβετία θα συζητηθούν τις πρώτες δύο ημέρες τα εναπομείναντα θέματα από τα πρώτα τέσσερα κεφάλαια και μετά τα κριτήρια για το εδαφικό.
Κατά τη διακαναλική συνέντευξη που παραχώρησε χθες σε επτά τηλεοπτικούς σταθμούς στα κατεχόμενα, ο κ. Ακιντζί δέχθηκε αρκετές ερωτήσεις για το χάρτη και το εδαφικό.

Υποστήριξε ότι η θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς πως πρώτα θα πρέπει να κλείσουν τα κριτήρια του εδαφικού και μετά να συζητηθούν χάρτες είναι καινούργια και την άκουσε πρώτη φορά απόψε. Όπως είπε, από τη Νέα Υόρκη υπήρχε η συνεννόηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και το ΓΓ του ΟΗΕ πως μετά τις εντατικές διαπραγματεύσεις στην Κύπρο και εφόσον υπήρχε επαρκής πρόοδος, θα προχωρούσαν στο εδαφικό ως στάδιο που θα οδηγούσε στις εγγυήσεις και την ασφάλεια.
Κλείσιμο

Κατά τον κ. Ακιντζί, στις 26 Οκτωβρίου, κατά την πεντάωρη τότε συνάντησή τους, συμφώνησαν πως θα ήταν όλα στο τραπέζι, περιλαμβανομένου και του εδαφικού και τη συμφωνία αυτή την υπέγραψαν και την έδωσαν στον Έσπεν Μπαρθ Έιντε, όπως είπε. Τα εναπομείναντα θέματα των 4 κεφαλαίων, και η εκ περιτροπής προεδρία, είναι στο τραπέζι, πρόσθεσε. Τότε, συνέχισε, θα γίνουν δύο πράγματα, ο ορισμός της ημερομηνίας για την πενταμερή ή πολυμερή διάσκεψη και θα αρχίσει η συζήτηση του χάρτη που θα μπει στο τραπέζι. Θα μπορούμε να κάνουμε ανταλλαγή απόψεων (brainstorming) και για τις εγγυήσεις αλλά αυτό θα συζητηθεί στην πενταμερή ή πολυμερή διάσκεψη, όπως είπε.

Για τις εγγυήσεις, εάν η προσέγγιση είναι μηδενικός στρατός, μηδενικές εγγυήσεις, ο κ. Ακιντζί διερωτήθηκε τι θα συζητήσουμε. Η ασφάλεια για τη μια πλευρά δεν πρέπει να είναι απειλή για την άλλη, ανέφερε, σημειώνοντας ότι αυτό λέει πάντα ο ίδιος.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ρωτήθηκε εάν στο δωμάτιο στο Μοντ Πελεράν της Ελβετίας  θα είναι κάποιοι από την Τουρκία και την Ελλάδα και απάντησε ότι πρότεινε κάτι τέτοιο. «Είπαμε ενόσω εμείς θα συζητήσουμε το εδαφικό Ελλάδα και Τουρκία να συζητούν τις εγγυήσεις αλλά η Ελλάδα δεν το θέλησε, δεν το θεώρησε ενδεδειγμένο».

Ο κ. Ακιντζί ευχήθηκε στο τέλος των πέντε ημερών να μπορέσουν να καταλήξουν σε μια κοινή δήλωση, πράγμα που θα θεωρήσει, όπως είπε, επιτυχία. Ερωτηθείς τι θα γίνει εάν δεν υπάρξει αποτέλεσμα στο Μοντ Πελεράν, ο κ. Ακιντζί είπε ότι θα χαθεί ο στόχος για λύση του 2016.
“Στη διπλωματία δεν υπάρχει τελεία, υπάρχει κόμμα λένε, αλλά πιστέψτε με αυτή η διαδικασία βρίσκεται σε ένα σημείο κορεσμού στο Κυπριακό και είναι η τελευταία προσπάθεια για τη δική μου γενιά, πολύ πιθανόν η τελευταία προσπάθεια για μια ομοσπονδιακή λύση”.

Πρόσφυγες

Κληθείς να σχολιάσει ανησυχίες στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, όπως το ότι θα επιστρέψουν 100.000 Ελληνοκύπριοι πρόσφυγες, ο Μουσταφά Ακιντζί διευκρίνισε ότι ο αριθμός αυτός αφορά τους Ελληνοκύπριους που δύναται να επιστρέψουν σε υπό ελληνοκυπριακή  διοίκηση εδάφη και όχι για 100.000 Ελληνοκύπριους που θα πάνε να μείνουν στην τουρκοκυπριακή συνιστώσα πολιτεία.

Ο Τορκοκύπριος ηγέτης, είπε ότι οι Ελληνοκύπριοι υποβάλλουν αυτό ως ένα από τα κριτήρια στο εδαφικό και θεωρούν πρόσφυγες τα παιδιά και τα εγγόνια των προσφύγων του 1974, λέγοντας πως αν ρωτήσει κάποιος αυτούς δεν πιστεύει ο ίδιος ότι θα επέστρεφαν στα σπίτια των παππούδων τους αφού έχουν κάνει τις δικές τους οικογένειες αλλού.

Ο κ. Ακιντζί εξήγησε ότι το δικαίωμα νόμιμης – όπως ανέφερε – εγκατάστασης, που περιλαμβάνει το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, σε κάθε συνιστώσα πολιτεία, έχει συμφωνηθεί ότι δεν θα υπερβεί το 20% . Το δικαίωμα της διαμονής είπε, θα το έχουν όλοι, λέγοντας πως δεν μπορεί να έρθει να μείνει στο “βορρά” ο Γερμανός ή ο Εγγλέζος αλλά να πεις του Ελληνοκύπριου ότι δεν μπορεί.

Οι Ελληνοκύπριοι, πρόσθεσε, που θα επιλέξουν να ζήσουν εκεί θα στέλνουν τα παιδιά τους σε τούρκικα σχολεία και θα μαθαίνουν τούρκικα.

Δεν θεωρεί, πρόσθεσε, ότι η καθαρή πλειοψηφία στην τουρκοκυπριακή συνιστώσα πολιτεία θα αλλοιωθεί και θεωρεί άτοπες τέτοιες ανησυχίες που θα φύγουν με το χρόνο.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης