Προειδοποίηση Κομισιόν: «Μην υποτιμάτε την επιστολή για Γεωργίου και ΕΛΣΤΑΤ»

Προειδοποίηση Κομισιόν: «Μην υποτιμάτε την επιστολή για Γεωργίου και ΕΛΣΤΑΤ»

Με την πλήρη στήριξη του επιτρόπου Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί συντάχθηκε η επιστολή της Επιτροπής προς την ελληνική κυβέρνηση για το ζήτημα του Ανδρέα Γεωργίου της Στατιστικής Αρχής

Προειδοποίηση Κομισιόν: «Μην υποτιμάτε την επιστολή για Γεωργίου και ΕΛΣΤΑΤ»
Προειδοποίηση προς την ελληνική κυβέρνηση να μην υποτιμήσει το περιεχόμενο της επιστολής της Κομισιόν για το ζήτημα του Ανδρέα Γεωργίου και της ΕΛΣΤΑΤ απηύθυνε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς.

Ταυτόχρονα, ο κ. Σχοινάς σημείωσε ότι η θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει την πλήρη στήριξη του επιτρόπου Οικονομίας,
Πιέρ Μοσκοβισί.  Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς 
τοποθετήθηκε με κατηγορηματικό τρόπο: «Η επιστολή της Επιτροπής ήταν πολύ σαφής», δήλωσε ο κ. Σχοινάς,  σπεύδοντας μάλιστα να υπενθυμίσει ότι φέρει την υπογραφή τριών επιτρόπων (Π. Μοσκοβισί, Β. Ντομπρόβσκις και Μ. Τάισεν) και ως εκ τούτου το περιεχόμενό της δεν μπορεί να υποτιμηθεί. Ο ίδιος εκπρόσωπος επιβεβαίωσε ότι η Επιτροπή έχει ήδη λάβει την απάντηση από τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, και εξέφρασε την πεποίθηση ότι το θέμα θα απασχολήσει και το Eurogroup του Σεπτεμβρίου.

 
Κλείσιμο
Στη συνέχεια, τόνισε ότι η Επιτροπή εδώ και καιρό υπογραμμίζει την ανάγκη να υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται με τον εκσυγχρονισμό του ελληνικού κράτους και της δημόσιας διοίκησης και πως μέσα σε αυτές περιλαμβάνεται και η ανάγκη «αποπολιτικοποίησης της ελληνικής διοίκησης».

 
«Η Επιτροπή, ως ζήτημα αρχής, δεν σχολιάζει εθνικές νομικές διαδικασίες», ανέφερε ο Μ. Σχοινάς, ωστόσο σημείωσε ότι η Κομισιόν ανησυχεί για τις αναφορές σε ορισμένα μέσα μαζικής ενημέρωσης που αμφισβητούν την αξιοπιστία της ΕΛΣΤΑΤ.

 
«Η Eurostat και η Επιτροπή είναι οι αρμόδιες αρχές», επεσήμανε ο κ. Σχοινάς και πρόσθεσε ότι τόσο στην επιστολή, όσο και στις δηλώσεις της επιτρόπου Απασχόλησης, Μ. Τίσεν, την περασμένη Τετάρτη, υπογραμμίζεται ότι η αξιοπιστία των ελληνικών στατιστικών στοιχείων της περιόδου 2010-2015 είναι «υπεράνω κάθε αμφιβολίας».


Καταλήγοντας, ο κ.Σχοινάς δήλωσε ότι το ελληνικό πρόγραμμα προσδίδει ιδιαίτερη σημασία στην αξιοπιστία των ελληνικών στοιχείων και η αξιοπιστία των στατιστικών στοιχείων είναι προς το κοινό συμφέρον της ΕΕ και της Ελλάδας.

Το απόγευμα το Euroworking Group


Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, το Euroworking Group, το τεχνικό, προπαρασκευαστικό όργανο του Eurogroup, θα συνεδριάσει σήμερα το απόγευμα, μετά δηλαδή την ολοκλήρωση των συναντήσεων των Ελλήνων υπουργών με τον Πίερ Μοσκοβισί, έτσι ώστε να ετοιμάσει την ατζέντα της άτυπης Συνόδου των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης.


Όπως επεσήμανε κοινοτικός  αξιωματούχος, το EWG θα συζητήσει την ως τώρα εφαρμογή των συμφωνηθέντων της πρώτης αξιολόγησης και το κατά πόσο βρίσκεται σε ικανοποιητικά επίπεδα, το «τι μέλλει γενέσθαι» για τα προαπαιτούμενα που θα ξεκλειδώσουν τη 2η υποδόση της πρώτης αξιολόγησης ύψους 2.8 δις και τέλος, τα προτεινόμενα βραχυπρόθεσμα μέτρα βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Σημειώνουμε πως τα μέτρα αυτά θα συζητηθούν περεταίρω και θα αποσαφηνιστούν μόλις ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση.  
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης