Άγριες διαθέσεις του ΔΝΤ για τα εργασιακά - Έρχεται καυτό φθινόπωρο

Άγριες διαθέσεις του ΔΝΤ για τα εργασιακά - Έρχεται καυτό φθινόπωρο

Και τι δεν ζητούν οι δανειστές: πλήρη απελευθέρωση των απολύσεων, κατάργηση 13ου και 14ου μισθού, μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα - Συνάντηση με τους κοινωνικούς εταίρους θα έχει σήμερα ο Γιώργος Κατρούγκαλος για τη διαμόρφωση ενιαίου κοινωνικού μετώπου στα εργασιακά

Άγριες διαθέσεις του ΔΝΤ για τα εργασιακά - Έρχεται καυτό φθινόπωρο
Οι προειδοποιητικές βολές που ανταλλάσσουν το υπουργείο Εργασίας και ΔΝΤ
γύρω από τα εργασιακά προοιωνίζονται ένα καυτό φθινόπωρο για την κυβέρνηση. 

Η δεύτερη αξιολόγηση, την οποία η κυβέρνηση επείγεται να κλείσει μέσα στον προσεχή Οκτώβριο, περιλαμβάνει τα εργασιακά, για τα οποία το ΔΝΤ όπως έδειξε με την πρόσφατη έκθεσή του έχει άγριες διαθέσεις. Σύμφωνα με την κυβερνητική διαρροή, ο πρωθυπουργός
Αλέξης Τσίπρας
Κλείσιμο
στη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα,
αναφερόμενος προφανώς στις προτάσεις του ΔΝΤ για τα εργασιακά, είπε ότι τα μέτρα δεν μπορούν να γίνουν δεκτά καθώς οι μεταρρυθμίσεις που προτείνει είναι πολύ σκληρές.

Η ΝΔ από την πλευρά της συνδέει την επικείμενη δεύτερη αξιολόγηση με τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις και με την αλλαγή που επιχειρεί η κυβέρνηση στον εκλογικό νόμο. Όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης, δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να φορέσει ξανά την φουστανέλα και να επιχειρήσει ηρωική έξοδο με αφορμή την σύγκρουση για τα εργασιακά το φθινόπωρο. Σε αυτό το ενδεχόμενο αποδίδει την σπουδή της να περάσει τώρα τον εκλογικό νόμο
, κάτι που δεν έκανε πέρυσι, ενώ θα μπορούσε να περιμένει ένα εξάμηνο. 

Προς το παρόν η κυβέρνηση απάντησε δια του αρμόδιου υπουργού, Γιώργου Κατρούγκαλου, ο οποίος απέρριψε τις προτάσεις του ΔΝΤ και είπε ότι στο τραπέζι είναι μόνο οι ομαδικές απολύσεις και ο συνδικαλιστικός νόμος. Το ΔΝΤ στον κατάλογό του έχει όλο το φάσμα, από την περαιτέρω μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, μέχρι την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού, την πλήρη απελευθέρωση των απολύσεων, την μη επαναφορά της εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας και φυσικά την πλήρη κατάργηση του συνδικαλιστικού νόμου, με την αλλαγή του τρόπου λήψης της απόφασης για απεργία με την συμμετοχή των εργαζομένων και με την καθιέρωση του δικαιώματος της ανταπεργίας για τους εργοδότες. Πρόκειται για συνολική κατάργηση όσων δικαιωμάτων έχουν περισωθεί τα τελευταία χρόνια των μνημονίων. Ενδεχόμενη υλοποίησή τους θα στερήσει το φύλλο συκής που έχει απομείνει στην «αριστερή κυβέρνηση». 

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Κατρούγκαλος σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι «η τακτική του ΔΝΤ επιδιώκει, τη γενίκευση της εργασιακής ζούγκλας. Σκοπεύουμε να απομονώσουμε τον ακραίο παίκτη του νεοφιλελευθερισμού...με την διαμόρφωση ενιαίου κοινωνικού μετώπου και την ενίσχυση των διεθνών στηριγμάτων της χώρας στην Ευρώπη».

Στο πλαίσιο αυτό σήμερα συναντώνται με πρωτοβουλία του υπουργείου οι κοινωνικοί εταίροι, όσοι υπογράφουν δηλαδή την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, για την διαμόρφωση κοινής θέσης απέναντι στις προτάσεις νέας απορρύθμισης.

Σε διεθνές επίπεδο η κυβέρνηση αναζητά ερείσματα, στον ΟΟΣΑ, στην Διεθνή Οργάνωση Εργασίας, στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, ακόμη και στην ευρωπαϊκή επιτροπή, επικαλούμενη τις βέλτιστες πρακτικές που ισχύουν στην Ευρώπη. 

Το επιχείρημα είναι αμφίβολο καθώς από την ΕΕ η Ελλάδα θεωρείται ειδική ζώνη λόγω της υπαγωγής της στις συμφωνίες των μνημονίων, όπου εναπόκειται στην κρατική αρχή η εναρμόνιση με τα ισχύοντα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ή η εξαίρεση από το κοινοτικό δίκαιο. Παράλληλα η ευρωπαϊκή αριστερά, στην οποία ακόμη τυπικά εντάσσεται ο ΣΥΡΙΖΑ, θεωρεί ότι «οι λεγόμενες βέλτιστες πρακτικές που επικαλείται και η πρόταση Γιούνκερ, υποβιβάζουν τον ρόλο του κοινοβουλίου, μειώνουν τα εργασιακά δικαιώματα και εν τέλει οδηγούν σε μειώσεις μισθών». 

Πάντως ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει το θέμα με την συνήθη τακτική του, όπως ανέφερε σε ομιλία του ο γραμματέας Παναγιώτης Ρήγας, θα δώσει μάχη, περίπου όπως έπραξε με τις συντάξεις που δεν θα κόβονταν και τώρα οι συνταξιούχοι τις ψάχνουν ή με το ΕΚΑΣ. Με τα εργασιακά βέβαια υπάρχει ένα επιπλέον θέμα, με την κατάργηση των προνομίων των συνδικαλιστών, θίγεται ένα σημαντικό στρώμα που αποτελούν ψηφοφόρους και στυλοβάτες του ΣΥΡΙΖΑ.  
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης