Στην Ευρωβουλή το θέμα των υπουργικών offshore

Στην Ευρωβουλή το θέμα των υπουργικών offshore

Η ευρωβουλευτής της ΝΔ Ελίζα Βόζεμπεργκ κατέθεσε κατεπείγουσα ερώτησή της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Στην Ευρωβουλή το θέμα των υπουργικών offshore
Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έφτασε η αποκάλυψη του «Πρώτου Θέματος» για την νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ
να επιτρέψει σε υπουργούς και βουλευτές να διατηρούν offshore εταιρείες.

Η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ελίζα Βόζεμπεργκ κατέθεσε κατεπείγουσα ερώτησή της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητώντας να πληροφορηθεί εάν η εν λόγω ρύθμιση ήρθε έπειτα από απαίτηση των Ευρωπαϊκών θεσμών στο πλαίσιο του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας μας καθώς και εάν συνάδει ή αντίκειται στην προσπάθεια καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, που επιχειρείται σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. 
 
Κλείσιμο
Αναλυτικά η ερώτηση έχει ως εξής: 
          
«Πρόσφατα, η Ελληνική κυβέρνηση με ρύθμιση νόμου και συγκεκριμένα με το άρθρο 178 του πολυνομοσχεδίου, που ψηφίστηκε την 22/05/2016, νομιμοποιεί τη συμμετοχή πολιτικών προσώπων, κυβερνητικών και άλλων αξιωματούχων σε εξωχώριες (offshore) εταιρείες. Χαρακτηριστικά, η νομοθεσία προβλέπει ότι τα ανωτέρω πρόσωπα μπορούν πλέον να μετέχουν σε εταιρίες offshore, αρκεί η έδρα τους να βρίσκεται σε φορολογικά συνεργάσιμες χώρες με την Ελλάδα, ακόμα και αν στις χώρες αυτές η φορολογία είναι από 50% έως 100% χαμηλότερη σε σχέση με τη χώρα μας.
          
Η σχετική αυτή ρύθμιση τροποποίησε προηγούμενο νόμο, που προέβλεπε γενική απαγόρευση συμμετοχής σε εξωχώριες εταιρείες, με απειλούμενες ποινές φυλάκισης, χρηματικά πρόστιμα και έκπτωση από δημόσια αξιώματα.
 
Δεδομένου ότι η εν λόγω ρύθμιση έρχεται σε πλήρη σύγκρουση με τις μη δεσμευτικές συστάσεις της Ομάδας Κρατών κατά της Διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης προς τη χώρα μας, για την υιοθέτηση κανόνων περιορισμού της διαφθοράς του πολιτικού προσωπικού και τον ουσιαστικότερο έλεγχο των «πόθεν έσχες» τους, ερωτάται η Επιτροπή: 
 
1. Η νομοθετική αυτή ρύθμιση για τη νομιμοποίηση συμμετοχής πολιτικών προσώπων σε offshore εταιρείες στην Ελλάδα ήρθε ύστερα από απαίτηση των Ευρωπαϊκών θεσμών, στο πλαίσιο του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας μας; 
 
2. Συνάδει με την προσπάθεια καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, που επιχειρείται σε επίπεδο Υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε.;   
 
3. Επιτρέπεται σε άλλα Κράτη - Μέλη η συμμετοχή πολιτικών προσώπων σε offshore εταιρείες και υπό ποιες προϋποθέσεις;».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης