Άρον-άρον ψηφίζουν το ασφαλιστικό-λαιμητόμο με 48ωρο λουκέτο στα ΜΜΕ

Άρον-άρον ψηφίζουν το ασφαλιστικό-λαιμητόμο με 48ωρο λουκέτο στα ΜΜΕ

Εκβιαστική πίεση Τσίπρα προς τους βουλευτές του την ώρα που οι συνδικαλιστές δημοσιογράφοι του προσφέρουν χείρα βοηθείας 

Άρον-άρον ψηφίζουν το ασφαλιστικό-λαιμητόμο με 48ωρο λουκέτο στα ΜΜΕ
«Από το Πάσχα θα αρχίσει η ανάκαμψη», προέβλεπε πριν από λίγο καιρό ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ενώ ο εταίρος του στην εξουσία δήλωνε ότι «το Πάσχα ή λίγες ημέρες μετά η Ελλάδα θα βγει από το μνημόνιο όπως η Κύπρος».

Ο υπουργός Οικονομικών πάλι, Ευκλείδης Τσακαλώτος πιο ρεαλιστής έλεγε ότι αν η αξιολόγηση φθάσει μέχρι το Μάιο τότε καήκαμε. Φυσικά η ανάκαμψη δεν ήλθε και τώρα η κυβέρνηση τρέχει κυριολεκτικά να κλείσει την αξιολόγηση μέχρι το τέλος Ιουνίου υπογράφοντας το τέταρτο μνημόνιο, είτε θα είναι με συγκεκριμενοποίηση των μέτρων των 3,5 δις που ζητά το ΔΝΤ, είτε θα είναι με μηχανισμό αυτόματης περικοπής δαπανών.

Ο πρωθυπουργός έφερε άρον-άρον στην Ολομέλεια της Βουλής, προκειμένου να ψηφιστούν μέσα στο Σαββατοκύριακο το ασφαλιστικό, παρά τις αντιδράσεις του συνόλου της αντιπολίτευσης και των εργατικών συνδικάτων που κήρυξαν 48ωρη απεργία.

Κλείσιμο
«Αρωγοί» του οι συνδικαλιστές δημοσιογράφοι που έσπευσαν να προσφέρουν χείρα βοηθείας στο Μέγαρο Μαξίμου επιβάλλοντας διήμερο σιωπητήριο στα Μέσα Ενημέρωσης!

Τις επόμενες 48 ώρες, δηλαδή, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών και η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών αποφάσισαν να μην κυκλοφορήσει καμία εφημερίδα και να μην μεταδοθούν δελτία ειδήσεων και ενημερωτικές εκπομπές από τα ραδιόφωνα και τις τηλεοράσεις, απαλλάσσοντας την κυβέρνηση από την ενοχλητική κριτική και την γενικευμένη αποδοκιμασία που συναντούν τα νομοθετήματά της και παραλλήλως αποστερώντας τους πολίτες από το συνταγματικό δικαίωμα της ενημέρωσης.

Η απόφαση των συνδικαλιστών της ΠΟΕΣΥ και της ΕΣΗΕΑ είναι πρωτοφανής δεδομένης της αποδοκιμασίας που συνάντησαν οι πρόσφατες απεργιακές κινητοποιήσεις των δημοσιογράφων για το ασφαλιστικό που ανάγκασαν την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών σε αναστολή της απεργίας. 

Αυτό που προκαλεί αλγεινή εντύπωση είναι το γεγονός ότι οι συνδικαλιστές σπεύδουν να βάλουν... πλάτη στο Μέγαρο Μαξίμου φιμώνοντας τα Μέσα Ενημέρωσης, την ώρα που η κυβέρνηση δέχεται κριτική λόγω της απόφασής της να φέρει εσπευσμένα και με κοινοβουλευτικά τερτίπια στη Βουλή το σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό... Κι ενώ η κυβέρνηση έχει προφανή σκοπό να προλάβει την κριτική και να νομοθετήσει με τις διαδικασίες fast track που μας έχει συνηθίσει, αυτό που είναι ανήκουστο είναι πως τα συνδικαλιστικά όργανα των δημοσιογράφων σπεύδουν να κλείσουν τα μικρόφωνα και τις φωτογραφικές κάμερες ενώ υποχρεώνουν τους συντάκτες να κατεβάσουν τα μολύβια, προσφέροντας πολύτιμη αρωγή στα κυβερνητικά σχέδια.

Ασφαλιστικό-λαιμητόμος

Η κίνηση να έρθει άρον-άρον το ασφαλιστικό στη Βουλή έχει διπλή στόχευση: αφενός δείχνει προθυμία προς τους εταίρους ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup την Δευτέρα. Αφετέρου αποτελεί εκβιαστική κίνηση του πρωθυπουργού προς τους βουλευτές του. Δύσκολα όσοι έχουν επιφυλάξεις, θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο τορπιλίζοντας την παρουσία της Ελλάδας στο Eurogroup της Δευτέρας. Αντίθετα εάν το Eurogroup δεν πάει όπως ελπίζει η ελληνική πλευρά και υιοθετήσει την θέση του ΔΝΤ θα ήταν πιο εύκολο  σε κάποιους βουλευτές να πουν ότι “δεν πάει άλλο”. 

Στο πλαίσιο αυτό σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας συγκαλεί την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, αφενός για να κάνει μασάζ στους δυσαρεστημένους βουλευτές -ένιοι εκ των οποίων εισέπραξαν τις διαμαρτυρίες των ψηφοφόρων τους τις ημέρες του Πάσχα- και αφετέρου να τους συσπειρώσει με μία ακόμη σκληρή πολιτική επίθεση προς την αντιπολίτευση.

Ανεβάζοντας τους τόνους θα προετοιμάσει το πολωτικό κλίμα στην συζήτηση των νομοσχεδίων στην Βουλή, πάντα με σκοπό την συσπείρωση της κοινοβουλευτικής του ομάδας. 

Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του θα παρουσιάσει μία ειδυλλιακή εικόνα και θα υποστηρίξει ότι με το νομοσχέδιο τηρήθηκαν οι κόκκινες γραμμές, ότι διασφαλίζονται οι συντάξεις μέχρι 1300 ευρώ και ως εκ τούτου προστατεύονται τα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα, ενώ εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού.

Ο πρωθυπουργός θα επιτεθεί στην αξιωματική αντιπολίτευση την οποία για μία ακόμη φορά θα επιχειρήσει να την ταυτίσει με το ΔΝΤ. Όπως έχει προετοιμάσει το έδαφος στον αντίποδα της δικής της τήρησης των κόκκινων γραμμών θα κατηγορήσει ότι έκαναν και κάνουν ότι μπορούν για να υπονομεύσουν την διαπραγμάτευτική προσπάθεια ώστε να πέσει η λαοπρόβλητη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Ενδεικτικό των προθέσεων της κυβέρνησης είναι ότι με χθεσινό non paper έφθασαν να ενοχοποιούν ακόμη και την λαική δυναμική καθώς χρέωσε στην αντιπολίτευση ότι «Επιχείρησαν να υποκινήσουν συγκεκριμένες κοινωνικές κατηγορίες και να δημιουργήσουν κλίμα αποσταθεροποίησης». Τακτικές αυταρχισμού από τις χειρότερες σελίδες του πάλαι ποτέ δικομματισμού. 

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης πάντως στην διάσκεψη των προέδρων της Βουλής επισήμαναν ότι το ασφαλιστικό δεν αποτελεί προαπαιτούμενο για το Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας 9 Μαίου, ενώ κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι θέλει να αποφύγει τις κινητοποιήσεις που είχαν προγραμματιστεί από τα συνδικάτα για την ερχόμενη εβδομάδα και τα φώτα της δημοσιότητας.
Κατά την ενημέρωση των κοινοβουλευτικών συντακτών ο Πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης, διευκρίνισε ότι «το παρόν νομοσχέδιο αποτελεί την πρόταση της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό-φορολογικό στις παρούσες συνθήκες και δεν αποτελεί προαπαιτούμενο αλλά είναι μέρος της συμφωνίας. Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση θεωρεί ότι ενισχύεται η θέση μας στο Eurogroup της Δευτέρας», δεν είναι εξαναγκασμός αλλά πρωτοβουλία της κυβέρνησης».

Ο κ. Βούτσης αναφέρθηκε και στο πακέτο των 3,6 δις που ζητά το ΔΝΤ λέγοντας ότι «μέτρα εκ προοιμίου δεν πρόκειται να έρθουν στην Βουλή προς ψήφιση», ενώ για τον μηχανισμό που προτείνει η κυβέρνηση «Δεν θα είναι σίγουρα “κόφτης” κι ας ελπίσουμε ότι δεν θα είναι “κόφτης”». 

Εν τω μεταξύ η κυβέρνηση πανηγυρίζει γιατί στην ατζέντα του Eurogoup αναφέρεται ότι ότι μεταρρυθμίσεις και χρέος "πρέπει να συνυπάρχουν προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση"  και να αποδεσμευθούν  νέες δόσεις. Πρόκειται προφανώς μία κίνηση των Ευρωπαίων προς την πλευρά του ΔΝΤ που βάζει σαν όρο το χρέος προκειμένου να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα. 

Το ΔΝΤ όμως επιμένει και στην συγκεκριμενοποίηση των μέτρων των 3,5 δις ευρώ.  Η ελληνική κυβέρνηση σε μία ακόμη τακτική επικοινωνιακού χειρισμού προς το εσωτερικό της επιμένει να μιλά για μηχανισμό αυτόματων περικοπών στην περίπτωση που δεν επιτυγχάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι. Επί της ουσίας όμως η συζήτηση ήδη έχει φθάσει στο ποιοί είναι οι τομείς από τους οποίους θα γίνουν οι περικοπές στην περίπτωση που ενεργοποιηθεί ο αυτόματος μηχανισμός. Σύμφωνα με πληροφορίες το ΔΝΤ ζητά, να μπουν στους υπό περικοπή τομείς και οι δαπάνες μισθοδοσίας στο δημόσιο που θα ισοδυναμεί με αποδοχή από την ελληνική κυβέρνηση των απολύσεων. Αν ο κ. Τόμσεν που θα συμμετάσχει στην συνεδρίαση της Δευτέρας επιμείνει τότε η έκβασή του είναι αμφίβολη. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι ένα τέτοιο πακέτο που θα περιλαμβάνει έστω και προληπτικά απολύσεις, δεν θα περάσει από την Βουλή με κίνδυνο αποσταθεροποίησης σε μία δύσκολη συγκυρία για την Ευρώπη. Σε κάθε περίπτωση, ακόμη κι αν βρεθεί συμβιβαστική φόρμουλα, υπάρχει ακόμη δρόμος. Μετά την συνεδρίαση της Δευτέρας, οι θεσμοί θα επανέλθουν στην Αθήνα για να ολοκληρωθεί η συζήτηση στην καλύτερη περίπτωση και να επικυρωθεί η ολοκλήρωση της αξιολόγησης στο Eurogroup της 24ης Μαίου. Κι όπως έλεγε και ο αρμόδιος υπουργός “καήκαμε”, εξαιτίας των συνεπειών της καθυστέρησης και της αβεβαιότητας στην πορεία της οικονομίας. 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης