Αβραμόπουλος: Ανοιχτό το ενδεχόμενο προστίμων σε κράτη που δεν δέχονται πρόσφυγες

Αβραμόπουλος: Ανοιχτό το ενδεχόμενο προστίμων σε κράτη που δεν δέχονται πρόσφυγες

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι χώρες αυτές θα βρεθούν αντιμέτωπες με οικονομική επιβάρυνση 250.000 ευρώ ανά πρόσφυγα

Αβραμόπουλος: Ανοιχτό το ενδεχόμενο προστίμων σε κράτη που δεν δέχονται πρόσφυγες
Το ενδεχόμενο επιβολής προστίμων
σε κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα αρνούνται να δεχθούν τον αριθμό των προσφύγων που τους αναλογεί -στο πλαίσιο μελλοντικών προγραμμάτων μετεγκατάστασης- άφησε ανοιχτό με δηλώσεις του την Τρίτη ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Σε συνέντευξή του στο ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ansa, ο Επίτροπος είπε ότι για την ώρα η Κομισιόν δεν έχει πάρει αποφάσεις νομικού χαρακτήρα για τις επανεγκαταστάσεις, ωστόσο, όπως τόνισε, «αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν».

Κλείσιμο
Παράλληλα, ο κ. Αβραμόπουλος διεμήνυσε πως «η διαχείριση του προσφυγικού δεν ανήκει μόνο σε Ιταλία και Ελλάδα» και σημείωσε πως «η απόφαση να πραγματοποιηθούν επανεγκαταστάσεις είναι δεσμευτική» καθώς και ότι «τα κράτη-μέλη έχουν μια ηθική υποχρέωση να το πράξουν». 

Μεταξύ άλλων, στις δηλώσεις του στο ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο εξέφρασε την απογοήτευσή του για τον βραδύ ρυθμό των επανεγκαταστάσεων και από την έλλειψη πολιτικής βούλησης.

Σε ό,τι αφορά στη Συνθήκη του Σέγκεν, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος πρόσθεσε πως «η Σέγκεν δεν πεθαίνει» αλλά «αντιθέτως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πραγματοποιεί κάθε δυνατή προσπάθεια για επιστροφή στην ομαλότητα, όπως αναφέρεται και στον οδικό χάρτη "Βack to Schengen"».

«Για να επιτελεσθεί πρόοδος, όμως, χρειάζονται ενδιάμεσα βήματα. Αυτό που θέλουμε να πετύχουμε δεν μπορεί να γίνει μέσα σε μια νύχτα, πρέπει να εξασφαλίσουμε μια βαθμιαία διαδικασία, έστω και αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να επιτραπούν προσωρινοί, έκτακτοι έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα», είπε, σημειώνοντας επίσης πως η ιδέα του Ιταλού υπουργού Εσωτερικών, Αντζελίνο Αλφάνο, να δημιουργηθούν πλωτά Hot spots είναι ενδιαφέρουσα και πρέπει να τύχει εμβάθυνσης, αλλά απαιτείται να εξακριβωθούν και διάφορες νομικές, τεχνικές και οικονομικού χαρακτήρα πτυχές οι οποίες συνδέονται με την εφαρμογή της.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης