Συνέδριο ΝΔ: Kαμία συναίνεση με τις δυνάμεις του λαϊκισμού

Συνέδριο ΝΔ: Kαμία συναίνεση με τις δυνάμεις του λαϊκισμού

Εγκρίθηκε το νέο καταστατικό του κόμματος που προβλέπει πενταετή θητεία προέδρου και διαχωρισμό κόμματος κράτους με ασυμβίβαστο κρατικών και κομματικών στελεχών


Συνέδριο ΝΔ: Kαμία συναίνεση με τις δυνάμεις του λαϊκισμού
Καμία συναίνεση με τις δυνάμεις του λαϊκισμού ήταν το κοινό πνεύμα του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη
και των βασικών στελεχών, στις παρεμβάσεις τους κατά την χθεσινή δεύτερη ημέρα του 10ου Συνεδρίου του κόμματος. 

To σώμα των συνέδρων ενέκρινε με μικρές τροποποιήσεις την πρόταση της ηγεσίας για το νέο καταστατικό στην κατεύθυνση της ανασυγκρότησης τους κόμματος και την υλοποίηση της υπόσχεσης του Κυριάκου Μητσοτάκη για “Νέα Δημοκρατία από την αρχή”. 

Κλείσιμο
Πενταετής θητεία προέδρου, διαχωρισμός κόμματος κράτους με ασυμβίβαστο κρατικών και κομματικών στελεχών, ετήσιο συνέδριο με 2000 μέλη, μικρότερη  Πολιτική Επιτροπή με 300 μέλη, βουλευτές, ex oficcio και εκλεγμένα μέλη, κατάργηση της Εκτελεστικής Γραμματείας, τακτοποίηση των οικονομιών με απαγόρευση δανεισμού από τις τράπεζες και ισοσκελισμένους προυπολογισμούς, είναι οι σημαντικότερες από τις διατάξεις στην κατεύθυνση μίας πιο ευέλικτης και λειτουργικής κομματικής δομής που να αντανακλά τις αλλαγές που έχουν γίνει στο πολιτικό σύστημα της χώρας τα τελευταία χρόνια. Το νέο καταστατικό εγκρίθηκε δίχως να γίνει ψηφοφορία στην κάλπη αφού υπήρξε παρασκηνιακός συμβιβασμός με την ομάδα που ζητούσε αύξηση των αιρετών και ex oficcio στελεχών, από 200 που ήταν η αρχική πρόταση σε 300 που τελικώς επικράτησε. Έτσι την Κυριακή θα γίνει η ψηφοφορία - σε κάλπη ζητούν οι διάφορες ομάδες- που θα αποτυπωθούν και οι νέοι συσχετισμοί στο κόμμα.








Αντίπαλος ο λαιϊκισμός 

Ο κ. Μητσοτάκης έδωσε και χθες το πολιτικό του στίγμα στην παρέμβασή του στο πάνελ με θέμα τις εξελίξεις στην Ευρώπη, όπου υπογράμμισε ότι «Η μεγάλη πρόκληση, τόσο για την Ελλάδα όσο και όλη την Ευρώπη είναι να επικρατήσει στη μάχη ενάντια στο λαϊκισμό και τον εθνικισμό. Η χώρα μας θα δείξει και πάλι το δρόμο. Το εκκρεμές του λαϊκισμού θα κινηθεί προς τα πίσω και θα ηττηθεί από τις δυνάμεις της κοινής λογικής». Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις, καθώς η κρίση έβγαλε στην επιφάνεια πολλές ατέλειες και πολλές αρρυθμίες στη λειτουργία των ευρωπαϊκών θεσμών. «Η Ευρώπη στη διαχείριση της κρίσης δεν έχει δείξει τα απαραίτητα αντανακλαστικά, ενώ πολλές φορές οι επιλογές καθορίστηκαν όχι από Ευρωπαϊκές πολιτικές αλλά από Εθνικές» ανέφερε και πρόσθεσε: «Η μεγάλη πρόκληση είναι ο λαϊκισμός και ο εθνικισμός. Με αυτές παλεύουμε οι δυνάμεις της κοινής λογικής. Η χώρα μας θα δείξει ότι δεν θα νικήσει ο λαϊκισμός. Η μεγάλη ελληνική και  ευρωπαϊκή μάχη είναι ενάντια στο λαϊκισμό με όπλο τις δυνάμεις της κοινής λογικής”.

Επανέλαβε την ευρωπαϊκή ταυτότητα της ΝΔ σημειώνοντας ότι “Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι – με όλα τα τρωτά της – η Ευρώπη είναι το σπίτι μας και είναι το καλύτερο μέρος να ζει κανείς. Η Ν.Δ. είναι η μόνη πολιτική δύναμη στη χώρα που μπορεί να πάει κόντρα και να νικήσει το λαϊκισμό. Για τη δημιουργία μιας χώρας που θα είναι συνδιαμορφωτής των εξελίξεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι επαίτης».

Παράλληλα και απαντώντας εμμέσως στον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ και υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη, ο κ. Μητσοτάκης απέρριψε κάθε συναίνεση με την κυβέρνηση. Μετά τον χαιρετισμό του κ. Φίλη ο κ. Μητσοτάκης συνομιλώντας με τους δημοσιογράφους στην ερώτηση τις αναφορές του ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ανοιχτός και πολιτικά έτοιμος να αναζητήσει συγκλίσεις και συναινέσεις και με δυνάμεις του συντηρητικού χώρου προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα μείζονα θέματα της εθνικής πορείας μέσα στον ευρωπαϊκό χώρο», χαμογέλασε και περιορίστηκε να πει ότι «ήταν κλειστά τα μικρόφωνα και δεν άκουσα».

Ομιλίες 

Τα στελέχη της ΝΔ στις τοποθετήσεις τους συντάχθηκαν με την γραμμή του προέδρου τόσο όσον αφορά την πολιτική του κόμματος όσο και σε ότι αφορά τις καταστατικές αλλαγές. 

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης ανέφερε: “κυριότερος αντίπαλός μας δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που καταρρέει, αλλά η δυσπιστία ενός τμήματος πολιτών απέναντι στην πολιτική και στα κόμματα. Πρέπει λοιπόν, παρότι προηγούμαστε στις δημοσκοπήσεις, να καταβάλουμε σοβαρή προσπάθεια για να αλλάξουμε ριζικά το κλίμα. Θα το πετύχουμε εστιάζοντας κυρίως σε δύο πράγματα: Πρώτον, με μια αξιόπιστη προγραμματική πρόταση, που θα κλείνει τον κύκλο του λαϊκισμού. 

Δεύτερον, με μια πραγματικά καινούργια αντίληψη για τα του οίκου μας. Να γίνει δηλαδή ξεκάθαρο ότι ανανεωνόμαστε σε πρόσωπα, θέσεις και ιδέες”.

Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε στο θέμα της ΟΝΝΕΔ λέγοντας ότι ο πρόεδρος του κόμματος “Έδειξε αποφασιστικότητα στο ζήτημα της ΟΝΝΕΔ. Μετέτρεψε ουσιαστικά το πρόβλημα σε ευκαιρία ουσιαστικής ανανέωσης”.

Σκληρή επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο έτερος αντιπρόεδρος Άδωνις Γεωργιάδης ο οποίος δεν παρέλειψε να μνημονεύσει και να ευχαρίστησε τον Αντώνη Σαμαρά για την ευκαιρία που του έδωσε να είναι και πάλι στη ΝΔ.

O κ. Γεωργιάδης χαιρέτησε τις προτεινόμενες καταστατικές αλλαγές, αλλά σημείωσε ότι δεν αρκούν "για να αντιμετωπίσουμε τη λαίλαπα του λαϊκισμού που κατέστρεψε την Ελλάδα". 

Αναφέρθηκε στο “επερχόμενο, όπως είπε, 4ο Μνημόνιο του ΣΥΡΙΖΑ που θα οδηγήσει σε πολύ μεγάλη ύφεση την οικονομία και σε πολύ μεγάλη φτώχεια τον ελληνικό λαό”. Απευθυνόμενος προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη υπογράμμισε ότι τον στηρίζει ανεπιφύλακτα γιατί πιστεύει ότι δεν θα κάνει το λάθος, δεν θα κυβερνήσει με ισορροπίες και συμβιβασμούς.

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε και η Ντόρα Μπακογιάννη: "Πριν κλείσει η αξιολόγηση συμφώνησαν σε τέταρτο Μνημόνιο. Αλλά η οικονομία και οι πολίτες δεν αντέχουν. Και εδώ είναι κρίσιμη η πρόταση του κ. Μητσοτάκη για ένα ουσιαστικό σχέδιο για την Ελλάδα. Η Ελλάδα χρειάζεται οξυγόνο. Κυβέρνηση που θα την αλλάξει. Που θα κυβερνήσει κόντρα στο λαϊκισμό... Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δείξει πως θα αλλάξει τη Νέα Δημοκρατία".

Επεσήμανε ακόμη πως αυτό που απαιτείται είναι η στροφή της Νέας Δημοκρατίας προς το κέντρο και τις κοινωνικές ομάδες που τις γύρισαν την πλάτη. "Όποτε ανοίξαμε τις πόρτες μας η Νέα Δημοκρατία ήταν η παράταξη του 45%. Όταν έκανε στροφή στον εσωτερικό της κόσμο και γινόταν μία παρέα, τότε η Νέα Δημοκρατία έχανε. Στόχος να ενώσουμε τη μεγάλη Κεντροδεξιά... Το ερχόμενο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας θα έχει τον Κυριάκο Μητσοτάκη πρωθυπουργό της χώρας”, ανέφερε. 

Σαμαράς: Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν το ατύχημα που δεν έπρεπε να συμβεί 

Σφοδρή επίθεση εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε από την ομιλία του στο 10ο Συνέδριο τηςΝΔ, ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του κόμματος Αντώνης Σαμαράς, προσφέροντας παράλληλα την στήριξή του στον Κυριάκο Μητσοτάκη. 

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν το ατύχημα που δεν έπρεπε να συμβεί στον τόπο, ο κ. Τσίπρας ζει σε έναν φανταστικό τόπο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι όλη η κυβερνητική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ εξανέμισε τα οφέλη που είχαν αποκομίσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις με τις θυσίες του ελληνικού λαού. Κάνοντας αναφορά στα δικά του πεπραγμένα είπε ότι «Εμείς πετύχαμε πραγματικό πλεόνασμα, χωρίς να κλείσουν οι τράπεζες». Αναφέρθηκε στο προσφυγικό λέγοντας ότι «εμείς ελέγχαμε τα σύνορα, ήλθε ο ΣΥΡΙΖΑ και απηύθυνε ανοικτή πρόσκληση σε μετανάστες και πρόσφυγες». Συνεχίζοντας ανέφερε ότι «η αριστερά του κ. Τσίπρα μετέτρεψε την αριστεία σε στίγμα, ο βασιλιάς της αριστεράς είναι γυμνός». 

Ο κ. Σαμαράς είπε ότι η ΝΔ προσφέρει πραγματική ελπίδα στην ελληνική κοινωνία και απευθύνεται στους δημιουργικούς ανθρώπους του τόπου, σε αυτούς που δεν θέλουν να ζούμε με δανεικά σε αυτούς που διατηρούν την ελπίδα και πιστεύουν ότι η Ελλάδα μπορεί να μεγαλουργήσει. «Εμείς υπηρετούμε το αύριο, αυτούς τους δημιουργικούς πολίτες και κυρίως τους νέους που θέλουν να προκόψουν στον τόπο τους είχα στην σκέψη μου και στην καρδιά μου, γι αυτούς βρέθηκα στην πρώτη γραμμή», είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στην περίοδο της πρωθυπουργίας του. 

Μιλώντας για την παρούσα ηγεσία του κόμματος είπε ότι «ο Κυρικάκος Μητσοτάκης  εκφράζει την ανάγκη της ελληνικής κοινωνίας να επιστρέψει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων και της ανάπτυξης και ξέρει να το κάνει, ηγείται του αγώνα να απομακρυνθεί ο ΣΥΡΙΖΑ το γρηγορότερο από την εξουσία» και διαβεβαίωσε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ηγηθεί της μεταρρυθμιστικής πορείας της χώρας σύντομα. 

Είπε ακόμη ότι ο τόπος χρειάζεται οξυγόνο, -που είναι και το σύνθημα του Συνεδρίου-, ότι η παράταξη της ΝΔ είναι πραγματικό οξυγόνο για την χώρα και αποτελεί την  εγγύηση για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.  

Κλείοντας ανέφερε: «Χαιρετίζω το 10 συνέδριο, συνέδριο οριστικής νίκης κατά του λαϊκισμού, συνέδριο ενότητας πέρα από τα κομματικά μας σύνορα, συνέδριο ελπίδας για όλους. Καλή ανάσταση». 



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης