Με τη Μερσεντές του μπαμπά στα γενέθλια του ΣΥΡΙΖΑ ο ράπερ γραμματέας

Με τη Μερσεντές του μπαμπά στα γενέθλια του ΣΥΡΙΖΑ ο ράπερ γραμματέας

Παρά τις αποκαλύψεις ο Αλέξης Τσίπρας επιφύλαξε στον Ιάσονα Σχινά-Παπαδόπουλο έναν θερμό εναγκαλισμό πριν την ομιλία του στο Ταε Κβο Ντο

Με τη Μερσεντές του μπαμπά στα γενέθλια του ΣΥΡΙΖΑ ο ράπερ γραμματέας
Εντύπωση προκάλεσε η εμφάνιση του γραμματέα της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ στην ομιλία του Αλέξη Τσίπρα. Το νεαρό στέλεχος έφθασε στον χώρο της εκδήλωσης με την οικογενειακή Μερσεντές, θέμα και θέαμα που δεν πέρασε ασχολίαστο από τους πολίτες που είχαν πάει και αυτοί στα γενέθλια του ΣΥΡΙΖΑ για την εκλογική του νίκη. 

Μετά το τέλος της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα στο σημείο που ήταν παρκαρισμένη η Μερσεντές πήγε ο πατέρας του ράπερ γραμματέα, ο οποίος επιτέθηκε φραστικά στους δημοσιογράφους και τους φωτογράφους που περίμεναν τον γραμματέα της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ. 

Παρά τις αποκαλύψεις πάντως για τον γραμματέα της νεολαίας του κόμματός του ο Αλέης Τσίπρας επιφύλαξε έναν θερμό εναγκαλισμό με τον Ιάσονα Σχινά-Παπαδόπουλο όταν έφτασε στο κλειστό του Ταε Κβο Ντο για την ομιλία του με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους διακυβέρνησης από ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Κλείσιμο


Ο πατέρας του γραμματέα-ραπέρ αποχωρεί από το Ταε Κβο Ντο



Ο θερμός εναγκαλισμός του Τσίπρα με τον Ιάσονα Σχινά-Παπαδόπουλο










Μπαμπάς ράπερ: Ο «επαναστάτης» που έγινε χρηματιστής και τώρα είναι με τον Αλέξη


Ο Στάθης Σχινάς, πατέρας του ράπερ γραμματέα της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε από την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά, πέρασε στη δημοσιογραφία, τις χρηματιστηριακές μπίζνες και τελικά στον ΣΥΡΙΖΑ

Το 1999 η Ελλάδα ζει στον πυρετό της χρηματιστηριακής έκρηξης. Το Χρηματιστήριο καλπάζει, όλοι πιστεύουν ότι μπορούν να γίνουν πλούσιοι μέσα σ’ ένα βράδυ και η μισή χώρα ονειρεύεται να αγοράσει ένα Ferretti, ένα σπίτι στη Μύκονο ή έστω μια Jaguar. Οσο οι προσόψεις των παλιών και βρομερών από τα καυσαέρια πολυκατοικιών της Σοφοκλέους μοιάζουν με τη Wall Street , άλλο τόσο η λεωφόρος Κηφισίας, εκεί όπου ο Βωβός κάποτε σήκωνε το ένα κτίριο γραφείων μετά το άλλο, μοιάζει στη Fifth Avenue.

Σε ένα από αυτά τα κτίρια, λοιπόν, στον 7ο όροφο, στεγάζονταν τότε τα γραφεία του ραδιοφωνικού σταθμού Flash. Οι δημοσιογράφοι που βρίσκονταν στην αίθουσα σύνταξης είδαν ένα μεσημέρι τον Στάθη Σχινά, τον πατέρα του ράπερ γραμματέα της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Ιάσονα Σχινά-Παπαδόπουλου, να μπαίνει κρατώντας στο ένα χέρι την επαγγελματική του τσάντα και στο άλλο δυο σακούλες με γλυκά. «Παιδιά, να σας κεράσω γιατί φεύγω», είπε με τη χαρακτηριστική βροντώδη φωνή του.

Τα βλέμματα στράφηκαν πάνω του με απορία. Ο Στάθης Σχινάς ήταν η φωνή που έκανε το κάγκελο της Σοφοκλέους… να πάλλεται. Κάθε πρωί στις 8.45 και κάθε μεσημέρι στις 3 απευθυνόταν στο εγχώριο επενδυτικό κοινό δίνοντας το στίγμα της Σοφοκλέους. Ποια μετοχή… σκόνταψε, πού έρχονται τα κέρδη, τι να προσέξουν οι μέτοχοι για να μη χάσουν τα λεφτά τους κ.λπ. Με το επιβλητικό παρουσιαστικό που του χάριζε το ύψος και ο μεγάλος όγκος του με τα κοστούμια για μεγάλα μεγέθη, την ευστροφία και τη γνώση των οικονομικών, ο Στάθης Σχινάς ήταν τότε από τις κεντρικές φιγούρες του βαλκανικού καπιταλισμού που ζούσε η Ελλάδα.
Οι νεαροί δημοσιογράφοι τον άκουγαν με δέος όταν -σχεδόν καθημερινά- τους έλεγε πόσα έβγαλε στο Χρηματιστήριο την προηγουμένη. Οπότε η ερώτηση «γιατί φεύγεις;» βγήκε αυθόρμητα από τα χείλη των συναδέλφων του. «Παρατάω τη δημοσιογραφία, παιδιά. Αφού ξέρετε, έχω κι άλλα ενδιαφέροντα, θα ασχοληθώ με τις επιχειρήσεις», τους απάντησε ενώ άνοιγε τα κουτιά με τα γλυκά πάνω στα γραφεία. Ετσι ο Στάθης Σχινάς (πατέρας του γραμματέα ράπερ) έβγαλε με άνεση το καπέλο του δημοσιογράφου και φόρεσε αυτό του χρηματιστή. Με την ίδια ευκολία το 2012 πέταξε το τρύπιο πια καπέλο του χρηματιστή και φόρεσε την ολοκαίνουρια τραγιάσκα του μπαρουτοκαπνισμένου αγωνιστή της Αριστεράς του ΣΥΡΙΖΑ.


Στάθης Σχινάς, δημοσιογράφος στο ρ/σ «Στο Κόκκινο», 
Ξανθή Παπαδοπούλου, διορισμένη στο γραφείο του Ανδρέα Ξανθού


Η παλιά τέχνη δεν ξεχνιέται και σήμερα οι περισσότεροι ακροατές του κομματικού ραδιοφώνου του ΣΥΡΙΖΑ, «Στο Κόκκινο», γνωρίζουν τον 60χρονο δημοσιογράφο Στάθη Σχινά από τη φωνή του. Από εκείνη την όλο πάθος βροντώδη φωνή που κατακεραυνώνει τις διοικήσεις των συστημικών τραπεζών για την πολιτική τους στα «κόκκινα» δάνεια και υπερασπίζεται το δίκαιο των δανειοληπτών. Οι ακροατές συγκινούνται… Αλλωστε ορισμένοι εξ αυτών εξακολουθούν να πιστεύουν το σύνθημα του Αλέξη Τσίπρα «Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη». 
Αν τρέξουμε, όμως, τον χρόνο πίσω -επτά, μπορεί και οκτώ χρόνια-, οι σημερινοί ακροατές του θα έβλεπαν μια εικόνα που δεν θα πίστευαν στα μάτια τους! Ο Στάθης Σχινάς με κοστούμι και γραβάτα στο βήμα ενός συνεδρίου για τα παράγωγα στην ελληνική αγορά. Μάλιστα, στο διαθέσιμο αρχειακό υλικό του 1oυ πολυκλαδικού συνεδρίου παραγώγων στην ελληνική αγορά που οργανώνεται από το Derivatives Forum εμφανίζεται στο βήμα του συνεδρίου να απευθύνει χαιρετισμό ως εκπρόσωπος του «χρυσού χορηγού», της χρηματιστηριακής εταιρείας Artion ΑΧΕΠΕΥ.

«Σκοπός του συνεδρίου», όπως μπορεί κανείς να διαβάσει στα σχετικά διαθέσιμα υλικά, «είναι η διάχυση της πληροφορίας και της γνώσης των παραγώγων προϊόντων σε διαφορετικούς κλάδους της αγοράς, καθώς και η αποτελεσματική τους χρήση ως όπλα άμυνας και επίθεσης κάτω από διαφορετικές συνθήκες της οικονομίας». Οι οβιδιακές μεταμορφώσεις του Στάθη Σχινά απαιτούσαν και αναγκαίες προσαρμογές. Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα, μερικές φορές μάλιστα και τους προγόνους.

Η τύχη του ΕΑΜίτη δικαστή που επικαλέστηκε ο γιος του Στάθη Σχινά και γραμματέας της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ ως εισιτήριο για διορισμούς στο Δημόσιο αγνοείται. Δεν συμβαίνει, όμως, το ίδιο με τον άλλο παππού, τον ΕΑΜίτη παπά, πατέρα της συζύγου του Στάθη Σχινά. Οπως λέει άτομο που σχετίζεται με τον ανεξάρτητο συνδυασμό που κέρδισε τις δημοτικές εκλογές στον Δήμο Μεταμόρφωσης: «Ο άνθρωπος είναι κεντρώος, ζει στα 90 του στη Μεταμόρφωση και ήταν εξαιρετικά αγαπητός ιερέας στην ενορία Αγίας Βαρβάρας. Ο γιος του είναι σήμερα αντιδήμαρχος με ανεξάρτητο συνδυασμό και ο ίδιος ήταν υποστηρικτής του Γεωργίου Παπανδρέου. Δεν ήταν ποτέ ενεργός στο κομμουνιστικό κίνημα και επί χούντας που υπηρετούσε στην Αμαλιάδα είχε δεχτεί μια αόριστη απειλή όταν εκφράστηκε υπέρ του Παπανδρέου. Αυτό ήταν όλο».

Παλιές ιστορίες με τις οποίες δεν αξίζει κανείς να ασχολείται σήμερα. Αλλωστε η επιχειρηματική πορεία του Στάθη Σχινά είναι τόσο συναρπαστική, που μπορεί κάποιος, ίσως με διάθεση υπερβολής, να πει ότι ήταν η ενσάρκωση του κινηματογραφικού Γκόρντον Γκέκο στη Σοφοκλέους του ’99. Ενώ στον Flash χώνευαν ακόμη τα γλυκά του αποχαιρετισμού, ο Στάθης Σχινάς έβαζε μπροστά τη Μερσεντές του και ξεκινούσε για τις λεωφόρους της δόξας και του πλούτου.

Η ανέλιξή του ήταν ιλιγγιώδης. Αρχισε να συνεργάζεται με τη Nikko Bank, με την Bear Stearns (το πρώτο μεγάλο «κανόνι» της κρίσης του 2008) και τη Lazard. Ταυτόχρονα ιδρύει την εταιρεία ΝΕP, ενώ είναι και συνιδρυτής της επενδυτικής Altius Investment που θα περάσει το 2001 τις πύλες της Σοφοκλέους. Εχει στενές επαγγελματικές σχέσεις και εργάζεται για διάφορες επιχειρήσεις της τότε Σοφοκλέους, όπως την Inform ΛΥΚΟΣ, τη Γενική Τράπεζα κ.ά. Το 2000 γίνεται μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και σύμβουλος επικοινωνίας των Ιχθυοτροφείων Νηρέας. 

Το 2003 η ΝEP συγχωνεύεται με τη χρηματιστηριακή Artion. Ο Στάθης Σχινάς είναι πλέον στέλεχος της χρηματιστηριακής και συνέταιρος μεταξύ άλλων μετόχων με τον Γιάννη Δασκαλαντωνάκη, της γνωστής επιχειρηματικής οικογένειας των ξενοδοχείων. Ολα κυλούν ευχάριστα μέχρι που οι Αρχές κατηγορούν τον διευθύνοντα σύμβουλο της χρηματιστηριακής ότι αγόραζε ομόλογα τα οποία πούλαγε σε εξασφαλισμένα υψηλότερη τιμή σε ασφαλιστικά ταμεία. Ο Στάθης Σχινάς, όπως και οι άλλοι μέτοχοι της χρηματιστηριακής, δεν εμπλέκονται στην υπόθεση, αλλά η ζημιά στην εταιρεία έχει γίνει. Μόλις ξεκαθάρισε η κατάσταση, ακολούθησε η συγχώνευση της Artion με τη χρηματιστηριακή Solidus. Ο Στάθης Σχινάς αναλαμβάνει τον Ιούλιο του 2009 πρόεδρος του νέου σχήματος.

Αξιοποιεί με αποφασιστικότητα τις εμπειρίες που του χάρισε η δημοσιογραφία στις επιχειρήσεις. Εχει διορατικότητα και ικανότητες. Καταλαβαίνει έγκαιρα τα «κύματα» που έρχονται και τα εκμεταλλεύεται κατάλληλα. Το Χρηματιστήριο έχει ξεφτίσει και η εποχή που έκανε ομιλίες σε συνέδρια και ενημέρωνε για την ποικιλία των παραγώγων, όπως είναι τα shipping derivatives, weather derivatives, credit derivatives, polution derivatives και property derivatives, έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Θυμάται τη θητεία του στην «Καθημερινή», στον «Επενδυτή» και στη «δυνατή ομάδα» -όπως ήταν το σλόγκαν- της δεξιάς «Απογευματινής» που εργάστηκε και θέλει να επιστρέψει στα παλιά. Μεταπηδά πάλι στη δημοσιογραφία και «επενδύει» στο «άλογο» του ΣΥΡΙΖΑ. Η ιδεολογία του είναι η επιβίωση και προσπαθεί πάλι να τα καταφέρει με πάθος και προσήλωση στον στόχο του.

 Στον ρ/σ «Στο Κόκκινο» επιτιμά δημοσίως τις... προσκυνημένες διοικήσεις των συστημικών τραπεζών και ο ίδιος, πιστός στα κελεύσματα της συγκυρίας, παίρνει τις γειτονιές χωρίς να κουράζεται να τρέχει στις περιοχές της Β’ Αθηνών. Τον περασμένο Μάιο συμμετέχει σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ Πετρούπολης -μια εκδήλωση με τίτλο «Μάθε και στήριξε. Ούτε βήμα πίσω στη διαπραγμάτευση!». Σε αυτήν την εκδήλωση ήταν μαζί με τον Αλέκο Καλύβη, τότε μέλος της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ που συντάχθηκε στις τελευταίες εκλογές με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και τη Λαϊκή Ενότητα. Και αφού ο Στάθης Σχινάς από τον περασμένο Μάιο στην Πετρούπολη είχε προβλέψει -λόγω των ικανοτήτων από τα derivatives;- την επιτυχή κατάληξη της διαπραγμάτευσης για το χρέος, πήγε και μέχρι το δημαρχείο της Καλλιθέας (15 Δεκεμβρίου 2015) για να αναλύσει τις επιτυχίες της κυβέρνησης Τσίπρα σε έναν άλλο κρίσιμο τομέα. Εκείνον της προστασίας της πρώτης κατοικίας. 

ΠΠΣΠ και ξερό ψωμί

Χειμώνας του 1979. Δεκέμβριος με πολύ κρύο, αλλά με ασφυκτικά γεμάτα αμφιθέατρα. Είναι η εποχή των καταλήψεων για τον Ν.815 για τα πανεπιστήμια που προωθεί η κυβέρνηση Κωνσταντίνου Καραμανλή, λίγους μήνες πριν ο ιστορικός ηγέτης της Μεταπολίτευσης μετακομίσει στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Στο Χημείο επί της Ναυαρίνου γινόταν μία από τις -ουκ έστιν αριθμός- συνελεύσεις του κινήματος των καταλήψεων, με τους εκπροσώπους όλων των πτερύγων της Αριστεράς (εξαιρουμένου του ΚΚΕ) παρόντες. Ηταν όλοι εκεί: Η B’ Πανελλαδική αλλά και οι νομιμόφρονες του «Ρήγα Φεραίου», εκεί και οι αποχωρήσαντες από το ΚΚΕ, εκεί και οι της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, οι παρατάξεις των Μαοϊκών, οι ολιγάριθμοι Τροτσκιστές κ.ά. Οποιος ήθελε μέσα στη γενική οχλοβοή έπαιρνε τον λόγο. Το τι έλεγε και ποιος ήταν σε θέση να τον ακούσει ήταν μια άλλη ιστορία. Ολοι, όμως, θεωρούσαν καθήκον τους να σηκωθούν και να μιλήσουν. 

Σε αυτό το κλίμα πήρε τον λόγο -πιθανότατα και το μικρόφωνο- ένας εύσωμος γενειοφόρος νεολαίος που… μεγαλοδείχνει. Ως προς αυτό μάλλον έφταιγε και η εμφάνιση -γένια, μαλλιά, βροντώδης φωνή-, καθώς δεν μετρούσε παραπάνω από 23 χρόνια ζωής. Το ποιος ήταν το αμφιθέατρο το έμαθε αργότερα χάρη σε ένα περιστατικό που έμεινε στη μνήμη των περισσοτέρων από τους συμμετέχοντες και συχνά πυκνά το θυμούνται ακόμη και σήμερα σε νοσταλγικές μαζώξεις: όταν πήρε τον λόγο και άρχισε να μιλάει, πετάχτηκε από τα ορεινά του αμφιθεάτρου γνωστός Εξαρχειώτης και φώναξε με όση δύναμη είχε: «Ρε κάπελα, πέταξε τους μεθυσμένους όξω!». Ο… «μεθυσμένος» ήταν ο εκπρόσωπος της Προοδευτικής Πανσπουδαστικής Συνδικαλιστικής Παράταξης (ΠΠΣΠ) -φοιτητικής οργάνωσης του ΚΚΕ (μ-λ)- στο Κεντρικό Συμβούλιο της ΕΦΕΕ προερχόμενος από την ΑΣΟΕΕ και αυτός δεν ήταν άλλος από τον Στάθη Σχινά. 

O 23χρονος φοιτητής είναι μέλος της καθοδήγησης της οργάνωσης η οποία συνεχίζει, παρά τις εκατόμβες, να εξυμνεί το έργο της Πολιτιστικής Επανάστασης στην Κίνα και ομνύει στη σκέψη του προέδρου Μάο. Μάλιστα είναι από εκείνους που ηγούνται της αυτονόμησης της παράταξης της ΠΠΣΠ όταν αρχίζει ο κύκλος των διασπάσεων στον χώρο του ΚΚΕ (μ-λ). Πάντως, στις αρχές του 1981 τον βρίσκουμε να υπογράφει ως υπεύθυνος, σύμφωνα με τον νόμο, της έκδοσης του τριμηνιαίου περιοδικού «Φοιτητικό Σάλπισμα». Σε αυτή την έκδοση δημοσιεύονται τα υλικά μιας σύσκεψης της ΠΠΣΠ όπου η παράταξη ουσιαστικά κατεβάζει ρολά… 

Ενας παλιός σύντροφος του Στάθη Σχινά από εκείνα τα χρόνια θυμάται: «Βρεθήκαμε τώρα τελευταία σε ένα σπίτι εγώ, ο (σ.σ. αναφέρει άλλα ονόματα) και ο Στάθης Σχινάς. Γυρνάει κάποια στιγμή και μου λέει ο Στάθης: Θυμάσαι που είχες ρωτήσει σε έναν πυρήνα πώς αντιμετωπίζεται η ομοφυλοφιλία στην Αλβανία και δεν σου απάντησε κανένας; Η αλήθεια» -λέει ο παλιός του σύντροφος στους λαϊκούς αγώνες- «είναι ότι δεν θυμόμουν το συγκεκριμένο περιστατικό. Σου έχω απάντηση, του λέει ο Στάθης: Οκτώ χρόνια φυλακή για τον ενεργητικό και εννέα για τον παθητικό».

Πάει ο Λένιν, πάει και ο Μάο

Ο χώρος της μ-λ εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς στις αρχές της δεκαετίας του ’80 εξανεμίζεται. Το ΠΑΣΟΚ είναι στην κυβέρνηση, ο… λαός στην εξουσία και ο Στάθης Σχινάς αρχίζει να βγάζει τον επιούσιο εργαζόμενος ως δημοσιογράφος. Στα τέλη της δεκαετίας προσλαμβάνεται στην «Καθημερινή» ως συντάκτης ύλης και στη συνέχεια ως συντονιστής του τμήματος που η βασική του δουλειά είναι να τροφοδοτεί με κείμενα το ένθετο της «Οικονομικής Καθημερινής». 

Είναι τα χρόνια που η ιστορική εφημερίδα της «πεφωτισμένης Δεξιάς» περνάει από την περιπέτεια Κοσκωτά στο υπήνεμο λιμάνι της οικογένειας Αλαφούζου και καθίσταται η κύρια εκδοτική έκφραση της ελληνικής οικονομίας και αγοράς που θέλει να τελειώνει με τον κρατισμό και να βάλει πλώρη για την άγνωστη γη των ιδιωτικοποιήσεων. Εκείνα τα χρόνια ο Στάθης Σχινάς, με το γνωστό καθοδηγητικό του τέμπο, δίνει κατευθύνσεις στους νέους δημοσιογράφους του τμήματος για το πώς θα συμβάλλουν και οι ίδιοι με τα κείμενά τους για να πνεύσει ούριος φιλελεύθερος άνεμος… Πάει και ο Λένιν, πάει και ο Στάλιν, πάει και ο πρόεδρος Μάο… Η εποχή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και της φιλελεύθερης Νέας Δημοκρατίας έχει ξεκινήσει και ο Στάθης Σχινάς βιάζεται να μη χάσει το τρένο. 

Τελικά θα το προλάβει και μάλιστα θα στρογγυλοκαθίσει κιόλας στην πρώτη θέση, αξιοποιώντας τα καλά του συστήματος. Οπως θα προλάβει και το επόμενο τρένο της επιχειρηματικότητας, όπως και τώρα πρόλαβε το τρένο της «Πρώτης φοράς Αριστεράς». Και μάλιστα στο βαγόνι χωράνε και όλοι οι συγγενείς του.



Κάποτε επαναστάτης...


...Κάποτε χρηματιστής...

Πάει και ο Λένιν, πάει και ο Στάλιν, πάει και ο πρόεδρος Μάο… Οι εποχές άλλαξαν και ο Στάθης Σχινάς δεν είχε καιρό για επανάσταση. Στην αρχή έτρεχε για να προλάβει πρώτα το τρένο του Χρηματιστηρίου και της επιχειρηματικότητας και μετά το τρένο της «Πρώτης φοράς Αριστεράς». Και μάλιστα στο βαγόνι χωράνε και όλοι οι συγγενείς του


...Τώρα βολεμένοι στον Σύριζα

Το Χρηματιστήριο έχει ξεφτίσει και η εποχή όπου έκανε ομιλίες σε συνέδρια έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Μεταπηδά πάλι στη δημοσιογραφία και «επενδύει» στον ΣΥΡΙΖΑ. Στον ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο» επιτιμά τις... προσκυνημένες διοικήσεις των  τραπεζών 


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης