Εκλογές ΝΔ: Γιατί οι μονομάχοι της Κυριακής αρνούνται το ρόλο του φαβορί

«Δεν είμαι ούτε φαβορί, αλλά ούτε, όμως, και αουτσάιντερ», δηλώνει ο κ. Μεϊμαράκης -«Νιώθω αουτσάιντερ, αλλά στην ιστορία της Νέας Δημοκρατίας σχεδόν πάντα κερδίζουν τα αουτσάιντερ», αντιτείνει ο κ. Μητσοτάκης -Εκατέρωθεν αιχμές για τις απολύσεις των καθαριστριών, το κλείσιμο της ΕΡΤ και τη διακυβέρνηση Σαμαρά

Εκλογές ΝΔ: Γιατί οι μονομάχοι της Κυριακής αρνούνται το ρόλο του φαβορί
Ανεβάζουν τους τόνους της μεταξύ τους αντιπαράθεσης οι διεκδικητές της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας
Ευάγγελος Μεϊμαράκης και
Κυριάκος Μητσοτάκης
Κλείσιμο
, καθώς μετρά αντίστροφα ο χρόνος προς την επαναληπτική κάλπη της ερχόμενης Κυριακής.

Οι δύο μονομάχοι εκφράζουν αισιοδοξία για το αποτέλεσμα της κάλπης, αλλά ταυτόχρονα αρνούνται το ρόλο του φαβορί. «Δεν είμαι ούτε φαβορί, αλλά ούτε, όμως, και αουτσάιντερ», δηλώνει ο κ. Μεϊμαράκης που δεν παραλείπει τις αναφορές του στην καραμανλική υποστήριξη, ενώ επιτίθεται στον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και στον
Άδωνη Γεωργιάδη που τάχθηκε στο πλευρό του. 

«Αισθάνομαι σίγουρος ότι θα κερδίσω την Κυριακή. Νιώθω από την κοινωνία ένα ρεύμα νίκης», δηλώνει από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος αυτοχαρακτηρίζεται «αουτσάιντερ», προσθέτοντας ότι «στην ιστορία της Nέας Δημοκρατίας σχεδόν πάντα κερδίζουν τα αουτσάιντερ».

Στην κόντρα των δύο υποψηφίων επιχειρείται να δοθεί, κυρίως από την πλευρά του τέως προέδρου, όλο και πιο έντονο ιδεολογικό χρώμα. «Δεν μπορεί τη χώρα να τη διαφεντεύουν 15 με 20 οικογένειες», ήταν μια από τις χαρακτηριστικές φράσεις που χρησιμοποίησε ο κ. Μεϊμαράκης μιλώντας στην ΕΡΤ. Ενώ σε άλλο σημείο υποστήριξε ότι θέλει μια ΝΔ στην οποία «να μπορεί να γίνει αρχηγός ο γιος του δασκαλάκου από την Πρώτη Σερρών, όπως ήταν ο ιδρυτής του κόμματος Κωνσταντίνος Καραμανλής που δεν ήταν από τις ελίτ». Κι έστρεψε τα πυρά του κατά του κ. Μητσοτάκη λέγοντας: «Φτάσαμε σε σημείο εγώ να είμαι ο εκπρόσωπος της οικογενειοκρατίας και ο Κυριάκος να λέγεται μόνο Κυριάκος, και να μην λέει ότι είναι Μητσοτάκης».

«Ανελέητο πόλεμο κατά της σκληρής λιτότητας»
Ο κ. Μεϊμαράκης είπε ότι προτίθεται να κηρύξει «ανελέητο πόλεμο κατά της σκληρής λιτότητας», προσθέτοντας: «Δεν συμφωνώ με τα μέτρα που βλέπουν τους ανθρώπους αριθμούς». Αν και το αρνήθηκε, οι φράσεις του αυτές ήταν υπαινιγμοί κατά του ανθυποψηφίου του, προς τον οποίο, άλλωστε, έβαλε ευθέως επαναφέροντας το ζήτημα των απολύσεων των καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών επί της κυβέρνησης Σαμαρά. Θέλοντας, μάλιστα, να ταυτίσει τον κ. Μητσοτάκη με τον κ. Γεωργιάδη  επικαλέστηκε δήλωση του δεύτερου για να πει ότι «τις απολύσεις τις έκαναν χωρίς να της ζητήσει η τρόικα». 

Ο τέως πρόεδρος υποστήριξε ότι δεν μετείχε στο κομματικό γίγνεσθαι από το 2009 και και μετά ως πρόεδρος της Βουλής δεν μετείχε στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, αφήνοντας να εννοηθεί με επίκληση δηλώσεων άλλων βουλευτών ότι υπήρξαν αντιρρήσεις για το κλείσιμο της ΕΡΤ, τον ΕΝΦΙΑ και άλλα θέματα. 

Μίλησε εκ νέου απαξιωτικά για τον γραμματέα του κόμματος Ανδρέα Παπαμιμίκο, λέγοντας ότι «το παιδί δεν κάνει για γραμματέας, έχασε όλες τις εκλογές». Ενώ υποβάθμισε τη σημασία της θέσης που έλαβε ο Απόστολος Τζιτζικώστας, δηλώνοντας ότι «ο κόσμος δεν είναι πρόβατα και ο καθένας έχει τη δική του προσωπικότητα και ψηφίζεται για αυτή» και επισημαίνοντας την υποστήριξη προς εκείνον από στελέχη που στον πρώτο γύρο ήταν με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας. Εφόσον εκλεγεί πρόεδρος δήλωσε, τέλος, ότι για εκείνον «ο κ. Μητσοτάκης θα είναι ένας καλός σύμβουλος», αφού «δεν σημαίνει ότι πήρες μπόνους επειδή κατέβηκες πρόεδρος», ενώ, όπως είπε, ο ίδιος δεν πιστεύει στους αντιπροέδρους.

Σημείωσε ότι η ανανέωση στη Νέα Δημοκρατία αφορά και δομές και πρόσωπα και πρόσθεσε: «Δεν πιστεύω ότι πρέπει να τα αλλάξω όλα,  πιστεύω ότι πρέπει να ανανεώσω και δημιουργήσω με διαδικασίες όμως και με αξιοκρατία και τις δομές και τα πρόσωπα. Το ηλικιακό είναι ρατσιστικό Την ανανέωση τη συνοδεύω από αξιοκρατία κι διαδικασίες».

Αναφερόμενος στις πολιτικές που ακολουθεί η κυβέρνηση και σε κρίσιμα ζητήματα όπως το ασφαλιστικό τόνισε ότι κηρύσσει πόλεμο εναντίον της σκληρής λιτότητας και πρόσθεσε: «Σας λέω ξεκάθαρα: Όχι σε περικοπή συντάξεων. Και θα κοιτάξω πως θα πείσω τους δανειστές να αλλάξει αυτή η πολιτική». Εξήγησε ότι  δεν υπάρχει σκληρή και μαλακή αντιπολίτευση  και τόνισε ότι  η στάση της Νέας Δημοκρατίας θα εξαρτηθεί και από τη στάση της κυβέρνησης.
Στο ερώτημα αν θα ανταποκριθεί σε πρόσκληση διαλόγου με τον πρωθυπουργό, απάντησε: «Εάν ο κ. Τσίπρας θέλει να συζητήσουμε θεσμικά έχουμε τη δυνατότητα και στη Βουλή και στην Επιτροπή και παντού να συζητήσουμε. Το να με καλέσει στο Μαξίμου δε νομίζω ότι είναι θεσμική πρόσκληση. Άλλωστε, ποιόν να καλέσει; Τον “υπόδικο”, όπως είπε ο Καμμένος εδώ στην ΕΡΤ;». 

«Νοιάζομαι για το καλό των πολλών»
«Μπορώ να ανανεώσω τη Νέα Δημοκρατία και να κερδίσω τον Αλέξη Τσίπρα. Έχω πιο συγκεκριμένες προτάσεις από τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη», ήταν ο αντίλογος που διατύπωσε ο Κυριάκος από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Σκάι. «Η διάκριση μεταξύ ελίτ και λαϊκών είναι προβληματική και υποκρύπτει ένα λαϊκισμό. Νοιάζομαι για το καλό των πολλών και όχι για το συμφέρον των λίγων», είπε.  Ενώ ανταποδίδοντας τις αιχμές ότι εκπροσωπεί τα πλούσια προάστια, στα οποία πλειοψήφισε στον πρώτο γύρο, θύμισε ότι στη Β΄ Αθηνών ο ίδιος συγκέντρωσε 92.000 σταυρούς, έναντι 42.000 του κ. Μεϊμαράκη, και κινείται, όπως είπε, εξίσου άνετα στο Περιστέρι και στην Εκάλη. 

«Θέλω να εκφράσω τους πολίτες του μετριοπαθούς κέντρου, την Ελλάδα που ξυπνάει νωρίς και τον ιδιωτικό τομέα», υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης.  «Δεν θα διεκδικούσα την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας αν δεν είχα περάσει από το καυτό Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης», συμπλήρωσε. «Είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι στην Ελλάδα μπορούν να εφαρμοστούν μεταρρυθμίσεις με σχέδιο, αποφασιστικότητα, αποτελεσματικότητα και ομαδική δουλειά». 
Υπερασπιζόμενος τον Άδωνη Γεωργιάδη, είπε «δεν είναι μουσαφίρης στη Νέα Δημοκρατία». Και συμπλήρωσε: «Μας ενώνουν πολλά, κυρίως το πάθος μας να κερδίσουμε την ιδεολογική μάχη με την Αριστερά και αυτά που μας χωρίζουν είναι αστεία. Αν δεν μάθουμε να συνυπάρχουμε πως θα κάνουμε τη Νέα Δημοκρατία μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη;». 

Θετική αναφορά έκανε και στον έτερο υποψήφιο του πρώτου γύρου Απόστολο Τζιτζικώστα, με τον οποίο ήταν χθες πλάι – πλάι στον αγιασμό των υδάτων στη Θεσσαλονίκη, προκαλώντας ποικίλα σχόλια. «Είναι ένας κεντροδεξιός και μετριοπαθής πολιτικός. Έχω μια πολύ καλή προσωπική σχέση μαζί του», είπε και κάλεσε τους πολίτες που ψήφισαν στον πρώτο γύρο τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας να συμμετέχουν και να επιλέξουν όποιον εκείνοι πιστεύουν πιο ικανό με τα δικά τους κριτήρια. «Από την πρώτη στιγμή που ανακοίνωσα την υποψηφιότητά μου, ξεκίνησα με χαμηλά δημοσκοπικά ποσοστά, δεν στηρίχθηκα σε μηχανισμούς και κατάφερα με τη δύναμη του λόγου και των ιδεών μου να κερδίσω την εμπιστοσύνη των Νεοδημοκρατών και της κοινωνίας των πολιτών», κατέληξε. 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης