Διάλογοι-«φωτιά» στην Εφορευτική της ΝΔ

Διάλογοι-«φωτιά» στην Εφορευτική της ΝΔ

Η εισβολή Μεϊμαράκη στη συνεδρίαση της ΚΕΦΕ και οι απίστευτοι χαρακτηρισμοί του για τον Ανδρέα Παπαμιμίκο και τον γενικό διευθυντή της ΝΔ, Κώστα Τσιμάρα - Μεϊμαράκης: Δεν ανέχομαι παρασκήνια και σκοπιμότητες - Παπαμιμίκος: Ατυχή γεγονότα, προέχει η ενότητα

Διάλογοι-«φωτιά» στην Εφορευτική της ΝΔ
Μπάχαλο... δι' ασήμαντον αφορμή, που υποκρύπτει, όμως, την έντονη καχυποψία που δηλητηριάζει τις σχέσεις των αντιμαχόμενων πλευρών στη Συγγρού ή προανάκρουσμα της αποχώρησης από την κούρσα για την αρχηγία της ΝΔ του νυν προέδρου Ευάγγελου Μεϊμαράκη;

Τα ερωτήματα αυτά αναδείχθηκαν από την άνευ προηγούμενου εξέλιξη που είχε η συνεδρίαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής (ΚΕΦΕ), μετά την απροειδοποίητη «έφοδο» που επιχείρησε ο κ. Μεϊμαράκης, για να αποσύρει τον εκπρόσωπό του, Θεόδωρο Αμπατζόγλου, εκτοξεύοντας βαριές καταγγελίες κατά του γραμματέα Ανδρέα Παπαμιμίκου και του γενικού διευθυντή Κώστα Τσιμάρα για απόπειρα να «στήσουν» τη διαδικασία εκλογής, επιλέγοντας με αδιαφανείς συνθήκες την εταιρεία που θα οργανώσει την ψηφοφορία για την εκλογή αρχηγού.

Η εισβολή και τα βαριά λόγια
Ήταν λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι, όταν ο πρόεδρος της ΝΔ «εισέβαλε» στο γραφείο του πρώτου ορόφου της Συγγρού, όπου πραγματοποιούνταν μια ακόμη πολύωρη συνεδρίαση της ΚΕΦΕ. «Πού είναι ο Αμπατζόγλου;» ρώτησε, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, μόλις άνοιξε με πάταγο την πόρτα. Και, μόλις εντόπισε τον εκπρόσωπο του, πρόσθεσε: «Πάμε να φύγουμε, Θόδωρε. Δεν θα μείνουμε εδώ να συμμετάσχουμε σε μια διαδικασία που εξευτελίζει τους Νεοδημοκράτες».

Στο ερώτημα παρισταμένων για το «τι εννοεί», ο κ. Μεϊμαράκης φέρεται να απάντησε, χρησιμοποιώντας βαρύτατες εκφράσεις, όπως «αρχ...», «μαλ...», «μουν[...]πανο» κατά των κυρίων Παπαμιμίκου και Τσιμάρα. Τους δύο αυτούς, όπως εξηγούσαν συνεργάτες του, θεωρεί υπεύθυνους για την τροπή που έχουν πάρει οι συζητήσεις στην ΚΕΦΕ.
Κλείσιμο

«Τρώνε σκοπίμως το χρόνο, για να καλύψουν τις μαϊμουδιές που ετοιμάζουν με την εταιρεία που έχουν ήδη επιλέξει για να βγάλουν λεφτά, αλλά και το αποτέλεσμα που θέλουν» ήταν ο ισχυρισμός του περιβάλλοντος Μεϊμαράκη. Υποστήριξαν ότι ο κ. Τσιμάρας, σε προηγούμενη συνεδρίαση, είπε ότι έχει βρει την εταιρεία που θα οργανώσει την ψηφοφορία, ενώ καταμαρτυρούσαν στο γραμματέα του κόμματος για «σκόπιμες διαρροές» σε βάρος του προέδρου της ΝΔ, τον οποίο εμφάνιζε να θέλει υψηλή συνδρομή για όσους δεν είναι μέλη της ΝΔ και να πάνε να ψηφίσουν τη μέρα που θα στηθούν οι κάλπες.

«Εμείς ποτέ δεν βάλαμε θέμα για τη συνδρομή» έλεγαν συνεργάτες του κ. Μεϊμαράκη. «Το μόνο ζήτημα που βάλαμε είναι η διασφάλιση της διαδικασίας με τη διαφανή επιλογή της εταιρείας, η οποία θα μας προτείνει την ημερομηνία που θα γίνει η εκλογή, τις κάλπες που θα στηθούν και το κόστος που θα έχει όλη η οργάνωση για να αποφασίσουμε στη συνέχεια το ύψος της συνδρομής που θα πληρώσουμε».

Μετά την επεισοδιακή αποχώρηση του κ. Μεϊμαράκη από τη συνεδρίαση και τη διακοπή που μοιραία ακολούθησε, εξαιτίας της μεγάλης αναστάτωσης που προκλήθηκε, μέλη της ΚΕΦΕ θεωρούσαν «ανεξήγητη και υπερβολική» την αντίδραση του κ. Μεϊμαράκη, που άλλοι τη θεωρούσαν ως κίνηση που μαρτυρά την πρόθεσή του να αποσύρει την υποψηφιότητά του.
«Πρώτα θα πετάξει τον Παπαμιμίκο από τον τρίτο όροφο της Συγγρού και μετά θα αποσυρθεί…» σχολίαζαν συνεργάτες του κ. Μεϊμαράκη, που του απέδιδαν τη φράση: «Αν είναι να χάσω, θα χάσω επειδή έτσι αποφάσισαν οι Νεοδημοκράτες και όχι επειδή από τη... μαϊμουδιά του Παπαμιμίκου!».

Αρκετά μέλη της ΚΕΦΕ, και κυρίως οι προσκείμενοι στον κ. Μεϊμαράκη, αποχώρησαν μετά την επεισοδιακή διακοπή. Οι εναπομείναντες, ωστόσο, προχώρησαν σε κατά πλειοψηφία (επτά έναντι ενός) επικύρωση των αποφάσεων, επί των οποίων, όπως υποστήριζαν νωρίτερα, είχε υπάρξει ομοφωνία και είχε συμφωνήσει και ο κ. Αμπατζόγλου, εκπρόσωπος της πλευράς Μεϊμαράκη.

Οι αποφάσεις, οι ενστάσεις και η απειλή μηνύσεων
Σύμφωνα με τις αποφάσεις, που βρήκαν σύμφωνους τους εκπροσώπους των τριών ανθυποψηφίων του προέδρου της ΝΔ, κυρίων Άδωνη Γεωργιάδη, Κυριάκου Μεϊμαράκη και Απόστολου Τζιτζικώστα, θα ισχύσουν τα εξής:

* Στην ιστοσελίδα του κόμματος θα αναρτηθεί, μαζί με τις τεχνικές προδιαγραφές στις οποίες κατέληξε το αρμόδιο τμήμα της ΝΔ, η προκήρυξη ανοιχτού διαγωνισμού για την επιλογή, με κλειστές προσφορές, για την επιλογή της εταιρίας που θα αναλάβει την εκλογική διαδικασία (σ.σ.: όπως δηλαδή ζητούσε η πλευρά Μεϊμαράκη).

* Οι κάλπες που θα στηθούν θα είναι μειωμένες σε σχέση με το 2009 κατά 10% και θα φθάσουν τις 1.300 που θα στηθούν σε 900 διαφορετικά σημεία όλης της επικράτειας.

* Η συνδρομή που θα καταβάλουν τόσο τα μέλη όσο και εκείνοι που θα προσέλθουν την ημερομηνία της εκλογής θα είναι ενιαία, στο ύψος των τριών ευρώ. Νωρίτερα, πάντως, μέλη προσκείμενα στον κ. Μεϊμαράκη, όπως οι Φίλιππος Ταυρής και Αλέκος Κόκκαλης, είχαν προτείνει να υπάρξει έστω συμβολική διαφοροποίηση ανάμεσα στα μέλη και στους περιστασιακούς ψηφοφόρους της Κυριακής, κάτι που οι υπόλοιποι -και ανάμεσά τους οι εκπρόσωποι των κυρίων Γεωργιάδη, Μητσοτάκη και Τζιτζικώστα- απέκρουσαν, με το επιχείρημα ότι «προσκρούει στο Καταστατικό».   

Τόσο το μέλος της ΚΕΦΕ, Αλέκος Κόκκαλης, που μειοψήφισε στις αποφάσεις όσο και άλλοι που είχαν αποχωρήσει νωρίτερα και θεωρούνται οι περισσότεροι του κλίματος Μεϊμαράκη, αμφισβητούν την εγκυρότητα των αποφάσεων που ελήφθησαν, καθώς θέτουν ζήτημα απαρτίας. Οι παρόντες στην ψηφοφορία ήταν μόλις οκτώ από τους 17 που είναι τα μέλη και η πλειοψηφία των εννέα απουσίαζε.

Οι επτά της πλειοψηφίας που σχηματίστηκε, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι η απαρτία ήταν στην αρχή της συνεδρίασης και απορρίπτουν τις ενστάσεις, υποστηρίζοντας ότι «λίγο πριν κάνει όσα έκανε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο εκπρόσωπός του είχε συμφωνήσει σε όλα και πηγαίναμε για ομοφωνία».   

Στο μεταξύ, με γραπτή δήλωσή του, ο γενικός διευθυντής της ΝΔ, Κώστας Τσιμάρας, απορρίπτει τις κατηγορίες που εκτόξευσε εναντίον του ο κ. Μεϊμαράκης και επιφυλάσσεται «παντός νομίμου δικαιώματός του», υπαινισσόμενος ότι σκοπεύει να μηνύσει τον «μεταβατικό», όπως τον χαρακτηρίζει, πρόεδρο του κόμματός του.

Υπό το πρίσμα αυτών των εξελίξεων, εξαιρετική σημασία για το μέλλον της ΝΔ αποκτά η αυριανή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, την οποία συγκάλεσε εκτάκτως ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Δήλωση Μεϊμαράκη
«Με τη σημερινή μου παρέμβαση υπογράμμισα  ότι, την ώρα που ο κόσμος δοκιμάζεται  από μια κυβέρνηση που αδίστακτα επιβάλλει καταιγίδα φόρων, περικοπές συντάξεων και μείωση λαϊκού εισοδήματος, δεν θα επιτρέψω να γελοιοποιηθεί  η διαδικασία εκλογής Πρόεδρου στη Νέα Δημοκρατία. Απαίτησα όλες οι διαδικασίες να γίνονται με απόλυτη διαφάνεια και νομιμότητα. Δεν ανέχομαι παρασκήνια και σκοπιμότητες. Απαιτώ να προχωρήσει η διαδικασία για τη μηχανογραφική υποστήριξη των εκλογών με ανάρτηση των προδιαγραφών στο διαδίκτυο, ώστε να υπάρξει άπλετο φως για τη διασφάλιση και την εγγύηση της ψηφοφορίας. Ως Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έχω αποφασίσει  να μην ανεχτώ διαδικασίες που εκθέτουν το κόμμα και πληγώνουν τους Νεοδημοκράτες».

Δήλωση Παπαμιμίκου
Γεγονότα όπως τα σημερινά, αν και ατυχή, συμβαίνουν και δεν υπάρχει κανένας λόγος και ούτε είναι παραγωγικό να τα σχολιάσω αυτή τη στιγμή. Αλλού είναι η ουσία. Αυτό που προέχει είναι η ενότητα και το αύριο της Παράταξης.

Όλα τα μέλη της ΚΕΦΕ καθώς και οι εκπρόσωποι των τεσσάρων υποψηφίων προέδρων, παρά τις αντιξοότητες και τις αναμενόμενες εντάσεις, έχουμε ήδη καταλήξει στην ανακήρυξη των υποψηφίων, στην ημερομηνία των εκλογών, στον προσδιορισμό των εκλογικών κέντρων και τμημάτων στο εσωτερικό της χώρας, όπως και στο ότι ως εκλογικοί κατάλογοι θα χρησιμοποιηθούν οι κατάλογοι του Υπουργείου Εσωτερικών.

Σε ό,τι αφορά το θέμα των τεχνικών προδιαγραφών, εξ' αρχής έχει συσταθεί σχετική Τεχνική Επιτροπή (ξεχωριστά από την ΚΕΦΕ) με εκπροσώπους των υποψηφίων, η οποία έχει ήδη καταλήξει στις προδιαγραφές που απαιτούνται για την υλοποίηση της ψηφοφορίας και οι οποίες θα αναρτηθούν στην επίσημη ιστοσελίδα του κόμματος, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί μετά τη σημερινή συνεδρίαση της ΚΕΦΕ.

Σε ό,τι αφορά την επιλογή της εταιρίας που θα αναλάβει τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας, πράγμα που να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν είναι αρμοδιότητα της ΚΕΦΕ, αποφασίστηκε από την αρχή και πολύ πριν τη διακοπή της σημερινής συνεδρίασης, ομόφωνα και από όλους τους εκπροσώπους των τεσσάρων υποψηφίων, πως η Επιτροπή Προμηθειών του κόμματος θα αποσφραγίσει τις προσφορές των εταιριών ενώπιον των εκπροσώπων των υποψηφίων την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015.

Όλα τα μέλη της ΚΕΦΕ σε πνεύμα συνεννόησης και συνεργασίας, θα συνεχίσουμε κανονικά το έργο μας ολοκληρώνοντας τις θεσμικές διαδικασίες με πιστή τήρηση του Καταστατικού προκειμένου  να οδηγηθούμε στη δημοκρατική έκφραση των μελών και των φίλων της Νέας Δημοκρατίας».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης